Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Female MC special deel 4: Poisen Ivy


Poisen Ivy is de vierde femcee waar NLhiphop een interview mee had. Deze femcee is sinds drie jaar actief bezig met rappen en dat gaat haar behoorlijk goed af. Ze is momenteel bezig met het opnemen van haar album en treedt zoveel mogelijk op om een naam en status op te bouwen. Haar sound is een combinatie van rap en zang met caribische invloeden. NLhiphop vond het tijd om Poisen Ivy beter te leren kennen.

Je bent "pas" drie jaar bezig met rappen, hoe ben je eigenlijk in aanraking gekomen met hiphop?
"Toen ik vijf jaar geleden naar Nederland kwam, ging ik veel met mijn neef om die hier al woonde. Hij is producer en rapper en liet mij regelmatig hiphop horen. Mijn neef heeft mij bekend gemaakt met hiphop en mij geintroduceerd in de Nederlandse hiphop scene."



Je bent opgegroeid op Aruba, wat heb je daar bereikt op muzikaal gebied?
"Vanaf mijn twaalfde jaar heb ik meegedaan aan een grote talentenjacht daar, het Calypso & Roadmarch festival. Uiteindelijk heb ik hier vijf jaar aan meegedaan, totdat ik in 2000 won. De jaren daarvoor werd ik altijd tweede of derde, wat me stimuleerde om nog beter mijn best te doen met de winst als uiteindelijk resultaat. Mijn performance is tijdens dit festival tot stand gekomen en ik heb er veel van geleerd."

Waarom heb je er voor gekozen om terug te keren naar Amsterdam, je geboortestad?
"Ik had alles wat ik wilde bereiken op Aruba al bereikt. Na het winnen van de talentenjacht daar, had ik daar de ultieme status a bereikt. Ik trad veel op, maar Aruba is niet zo groot en ik wilde meer. Ik wilde mijn horizon verbreden. Eigenlijk wilde ik naar New York, maar mijn moeder vond dat ik het eerst in Nederland moest proberen."

Je bent hier zonder je familie, is het het waard om hier in je eentje te zitten voor muziek?
"Het is zwaar. Ik mis mijn familie heel erg en ik vind het heel erg jammer dat ik mijn broertjes en zusjes niet kan zien opgroeien. Maar dat maakt me ook extra gedreven. je moet dingen opgeven om je doelen te bereiken."

Wat denk je dan te bereiken in Nederland?
"Ik wil het publiek raken met mijn muziek. Ik wil dat mensen mij herinneren als een vernieuwende artiest. In Nederland kun je maar een klein beetje succes behalen, je rapt hier meer voor het publiek en om een status te bereiken. Ik ben momenteel bezig met een album en ik hoop dat het publiek het goed vind. Ik heb nog geen distributiedeal, maar indien ik die niet krijg, breng ik het zelf uit."

Wat is je uiteindelijke doel?
"Ik wil mezelf en mijn muziek met de wereld delen. Al van kleins af aan wil ik beroemd worden en veel mensen bereiken. Dat is mijn ultieme doel."

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Heb je voorbeelden?
"Mariah Carey is een voorbeeld en een bron van inspiratie voor mij. Als klein meisje was ik al erg onder de indruk van haar. Door haar ben ik begonnen met zingen. In eerste instante imiteerde ik haar, totdat ik mijn eigen nummers begon te zingen. Op dit moment is Alicia Keys een groot voorbeeld voor me, net als Beyoncé, Tupac en Michael Jackson. Zij maken originele muziek met een boodschap die je raakt."

Je bent een vrouwelijke mc in een toch wel door mannen gedomineerde rap scene. Heb je het gevoel dat je daardoor anders behandeld wordt, positief dan wel negatief?
"Ja, dat gevoel heb ik wel. Mensen onderschatten me vaak, als ze me dan horen of een optreden zien zijn ze verbaasd over wat ik kan. Ik wil verandering brengen in die dominante mannen scene."

Waarin onderscheid jij je van andere mc's?
"Ik heb een duidelijke eigen stijl, maar wel één die continu veranderd. Ik groei enorm en dat is duidelijk te horen. Ik heb een vernieuwende sound en ben heel creatief. Daarnaast ben ik een echte zangeres, rappen staat eigenlijk op de tweede plaats."

Je bent bezig met je album, wat kunnen we verwachten?
"Ik weet het niet. Het wordt telkens anders dan ik zelf verwacht. Zie het als een verrassing, 'the sky is the limit'. Het enige wat ik kan zeggen is dat er naast echte hiphop veel soul, caribean en soca invloeden op mijn album te vinden zijn."

Met welke producers/mc's werk je samen op dit album?
"Ik hou van producers met een funky sound. Enkele namen die ik kan noemen zijn Masta God, Wows en Young Blood."

Met wie zou je graag nog een keer een collabo willen doen?
"Mijn droom is om een nummer te maken wat geproduceerd wordt door Alicia Keys. Zij maakt zulke geweldige muziek, je voelt haar ziel in haar nummers."

Wat vind je van het niveau in Nederland ten op zichte van het buitenland?
"De hiphop scene begint uit te breiden in Nederland. Bijna iedereen is bezig met hiphop of rapt. Mensen willen een deel worden van de hiphop. Zo zie ik mezelf ook, ik noem mezelf graag een studente van de hiphop. Ik ben zangeres en ik 'leer' voor rapper. Hiphop is daarnaast een hele goede manier voor mij om mijn agressie en frustraties te uiten.”

Denk je dat hiphop een blijvende populaire stroming is in Nederland of denk je dat het een hype is die zo weer overwaait?
"Hiphop gaat nooit verloren. Als mc's steeds iets nieuws brengen en zichzelf continu vernieuwen kan het lang populair blijven. Dat wil zeggen, de echte hiphop, de hiphop met een boodschap."

Welke groepen/artiesten uit Nederland zijn naar jouw mening momenteel goed bezig?
"Ali B. Hij communiceert echt met het publiek. Ali is een echte entertainer, hij vermaakt de mensen echt. Er zijn genoeg mensen die wel spitten, maar niet raken en dat doet Ali wel. Daarnaast vind ik dat Ziggy momenteel goed zijn ding doet. Zijn muziek is warm en heeft een boodschap. Als hij goed gepromoot wordt, kan hij erg groot worden."

Je bent momenteel bezig met de Female MC Tour, hoe bevalt het tot nu toe?
“Het bevalt erg goed. Lloyd, die de Femcee Tour regelt, heeft me een jaar geleden benaderd. Ik had er een goed gevoel over en dat heb ik nog steeds. Ik sta achter iets wat helpt om femcees te promoten. En hoe meer ik optreed des te meer ik word gehoord. Het is goede promotie.”



Je hebt meegewerkt aan de “Tien Vingers In De Lucht” track, hoe ben je hierbij betrokken geraakt?
“De producer van de track, Daryll, belde me een dag voor de opname of ik mee wilde werken. Ik vond het een uitdaging om in het Nederlands te schrijven, omdat ik normaal gesproken puur Engelstalig bezig ben. Bij de opnames leerde ik de andere mc’s kennen, van hen heb ik ook veel geleerd. Het is altijd interessant om te zien hoe andere rappers hun ding doen. Bovendien was dit mijn eerste videoclip, dat was niet alleen een leuke ervaring, maar het heeft ook voor meer bekendheid gezorgd. Het heeft zeker deuren voor me geopend en daar ben ik dankbaar voor. Ik vond het ook leuk om te doen, omdat we een positieve boodschap brachten.”

Je spitt op de “Tien Vingers In De Lucht” track nogal offtopic, heb je daar bewust voor gekozen?
“In eerste instantie had ik een tekst over de gevaren van vuurwerk, maar het geheel werd te prekend. Als je tien mc’s achter elkaar hoord over hoe gevaarlijk het is, komt dat niet aan. Je trekt de aandacht van kids niet met preken, die hebben daar helemaal geen zin in. Daarom hebben een aantal mc’s, waaronder ik, een tekst geschreven die niet zo ontopic is. Mijn tekst gaat bijvoorbeeld over emancipatie. Deze mix van ontopic en offtopic zorgt ervoor dat de track iets meer catchy is.”

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?
“Ik ben me momenteel aan het voorbereiden voor een [aantal grote optredens en ik ben bezig met mijn album. Ik denk dat mijn album met een maand wel klaar is, maar dat kan nog wel veranderen. Ik hou niet zo van plannen.”

Hoe ben je eigenlijk op de naam Poisen Ivy gekomen?
“Mijn neef heeft me die naam gegeven. Hij vond het de beste beschrijving voor mij en dat klopt wel. Mensen onderschatten me in eerste instantie. Daarnaast slaat de naam ook op de tegenstelling in mij; mijn harde teksten en mijn zachte persoonlijkheid. Voor mij gaat het motto ‘what u get is much more then what u see’ goed op.”

Ten slotte, is er nog iets wat je graag kwijt wilt?
“De muziekwereld in Nederland zou meer open moeten staan voor vernieuwing. Er moet niet telkens gezocht worden naar de nieuwe Marco Borsato of de nieuwe Frans Bauer. Niet alles moet op elkaar lijken, verschillen zijn juist goed. En de urban wereld zou elkaar meer moeten steunen.”

Met dank aan Poisen Ivy!

Vorige delen:
Deel 1: Melodee
Deel 2: Sage
Deel 3: Tifen
Door: Ruth | Gepubliceerd: 04 Sep 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved