Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Female MC special deel 2: Sage


Welkom bij het tweede deel van de NLhiphop 'femcee special'. Deze keer heeft Sage wat tijd voor ons vrijgemaakt... check het uit.

Kun je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Milka (net als de chocolade) ik ben 21 jaar en ik kom uit den Haag. Ik ben al lang bezig met muziek. Vanaf mijn twaalfde begon ik met het schrijven en zingen in het Engels en vanaf mijn veertiende met produceren en rappen.

Het wordt al gelijk duidelijk wat Sage’s grootste passie is:
Ik leef voor muziek, ik rap, zing produceer en ik ben tevens songwriter. Ze ziet zich daarom ook niet echt als een female mc: ik ben muzikant man. Een mc rapt, maar ik zing en produceer bijvoorbeeld ook.



Hoe zou je je eigen muziek omschrijven?

Heel divers. Ik heb een nummer 1 gehad in Slovenië, een poppy nummer. Ik ben ook niet vies van een beetje R&B.
Op de vraag wat er op het album komt antwoord ze dat er niet alleen nederlandstalige hiphop op zal komen: Het gaat een mix worden van veel stijlen.

Het gerucht gaat dat je cd onder het Topnotch label gaat uitkomen.

(lachend) Ja ik kan het niet meer echt ontkennen hè, ik ben inderdaad in onderhandeling met Kees de Koning. De meeste tracks zijn er al, het is onduidelijk wanneer het uit gaat komen in verband met mijn zwangerschap. Net na de bevalling waarschijnlijk.

Staan er nog featurings op stapel voor de cd?

De tracks zijn tot nu toe allemaal solo, ik heb een nummer met C opgenomen (CC van VSOP, Sages vriend en aanstaande vader van hun kind) maar dat komt waarschijnlijk niet op het album. Maar waarschijnlijk kom ik op dat gebied nog met een kleine verrassing.

Met wie zou je wel eens een collabo willen doen?

Raymzter spreekt me heel erg aan, die man is heel erg down to earth en dat is belangrijk. Nummer 1 hits doen er niet toe.

En in het buitenland?

Ze neemt even de tijd om na te denken en komt dan met een hele lijst artiesten: Eminem, ik digg zijn gekheid en het contrast van realiteit en fantasie in zijn tracks. Immortal Technique, die heeft allemaal waarschuwingen en conspiracy shit in zijn teksten, dat is te gek. Dr.Dre; toen ik twaalf was luisterde ik die doggystyle cd met Snoop achter elkaar, enneuh Jay-z ook wel eigenlijk.

Ja, het is heel divers, ik heb gewoon veel respect voor muziek die uit het hart komt. Dit zijn allemaal mensen met love voor de muziek.

Je produced ook zelf, heb je de beats op je eigen album zelf geproduceerd?

Voor album heb ik qua beats vrij weinig gedaan. Ik heb vooral voor andere mensen heel veel beats gemaakt.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Heb je grote voorbeelden?

Dingen waar ik mijn inspiratie uithaal zijn de echte dingen, actualiteiten (ze haalt nog even het Azië onderwerp aan) emotie, echte dingen weet je wel. Ik rap niet over gouden kettingen, of feestjes en dat soort dingen. Ik heb het over de dingen des levens. Muziek is voor mij een soort dagboek, ik breng mijn gevoelens erin over.

Wie zou voor jou wel eens een track mogen produceren?

JD van Slum village, Madlib - Champion sound. Echt te veel gewoon, Prodigy van Mobb Deep is ook dope…of Kanye West, moeilijk te zeggen hoor.

Je hebt een track gemaakt die “de Waarheid” heet, dit gaat over een rapper, mogen we weten wie het is? En ben je van plan vaker van dit soort remixen te maken?

Haha die track is oud, uhm ja die track gaat over een speciaal iemand. Er zit een heel lang verhaal achter. Ik heb een verleden gehad met die persoon waar het nummer over gaat, welke persoon dat is is niet belangrijk. Dat is allemaal verleden tijd. Maar ik ben verder niet van plan om zoiets nog een keer te doen (de beat bevat een sample van de waarheid van Marco Borsato) normaal gesproken speel ik altijd zelf mijn instrumenten in, ik heb de wondere wereld van samples pas ontdekt. Dit was echt op een concept gebaseerd. Die track was geliefd bij die persoon.

Je bent met Javlin bezig met een mixtape voor Azië, hoe staat het daarmee?

Ja, heel goed, het plan is om er iets groots van te maken, een dubbel cd.

Wanneer kunnen we dit in de winkels verwachten?

Ja, dat is moeilijk te zeggen, het word groots aangepakt maar het is moeilijk te distribueren he. Iedereen is bezig voor Azië. Het plaatselijke kerkkoor wil ook wel een benefiet cd en die en die ook wel. Onze cd komt vol met vette namen en vol met hiphop en r&b tracks.

Denk je niet dat er onder de Nederlandse bevolking een soort Azië moeheid heerst?

Ja, zeker. Shit is ziek, er zijn mensen die er gebruik van maken, daar kan ik me echt kwaad om maken. Het is toch eigenlijk ook fucked up om iemand iets te moeten geven om ze te laten storten. Dat is echt wack…

Je staat ook op de 10 vingers in de lucht track, je spitt hier nogal off-topic heb je hier bewust voor gekozen?

Nou dat is wel een leuk verhaal eigenlijk, ik werd zaterdags gebeld of ik ‘s maandags de studio in kon om die track op te nemen. Dus ik had al een hele preek voorbereid vol met de gevaren van vuurwerk, werd in de studio duidelijk dat het geen prekerige track moest worden, daar wil niemand toch naar luisteren? Dus heb ik mijn tekst ter plekke geschreven, maar het is niet echt off-topic. Als je goed luistert hoor je dat er in totaal maar 2 lines inzitten die niet over vuurwerk gaan, ze gaan gewoon ver. Verder moesten we gewoon een beetje stoer doen in de clip en dan kwam de onderliggende gedachte wel over haha.

Denk je dat vrouwelijke artiesten het moeilijker hebben in de door mannen gedomineerde scène?

Nee, ik denk juist andersom. Veel mensen hebben zoiets van “he wat leuk, kijk een chick die rapt” Maar ze hebben het niet over je flow, lines of delivery etc. Het is alleen maar omdat ik een kut tussen mijn benen heb. Dat female mc’s schaars zijn heeft hier ook mee te maken. Het is eigenlijk belachelijk dat ik me meer probeer te bewijzen dan mannen om te laten zien dat ik goed ben…muziek kent geen geslacht.

Wat vind je van de nederlandse hiphop op dit moment (met al die verschuivingen en top 10 hits)

Ik denk dat je allereerst een verschil moet maken, hiphop en rap zijn 2 aparte dingen. Immortal technique is hiphop, Snoop Dogg is rap. Hiphop is echt een lifestyle terwijl rap meer een leuk deuntje is. Lange Frans en Baas B zijn rap, Raymzter is hiphop. Zoals R&B opkwam begint nu rap op te komen en dat is misschien wel een opstap, maar de echte hiphop moet nog komen.

Welke groepen /artiesten vind je dat op het moment goed bezig zijn?

Er zijn echt veel mensen goed bezig, alleen uit Rotterdam kan ik je al een hele lijst noemen. Er zijn er echt te veel gewoon die goed bezig zijn, waar de muziek uit het hart komt. Ik vind het moeilijk om namen te noemen want het zijn er zo veel dat ik zeker mensen vergeet. Uiteindelijk komt er dan toch een lijstje artiesten: VSOP natuurlijk, Excellent (iemand waar ik ook altijd al bewondering voor heb gehad) Terilekst, Kas, Typhoon, Raymzter , Javlin (waarvan ik op haar aankomende album veel ga produceren), Pete Philly en echt nog veel meer. Te veel om op te noemen.

Je noemde net Kas bij de artiesten doe voorbij kwamen, zou je met hem willen samenwerken aan een clip?

Ik heb het er al met Kas over gehad, het ligt allemaal net even aan wat de single gaat worden maar ik zou het heel dope vinden om met hem te werken.

Heel erg bedankt voor je tijd, wil je verder nog iets kwijt aan de lezers of anderen?

Sorrie, sorrie voor alle mensen die ik vergeten ben. Op het ogenblik zeg ik dit, maar echt elk moment schiet me weer een nieuwe naam te binnen.

Teksten: Noedels en Safire. Met dank aan Sage! Volgende femcee special: Tifen.
Door: Niels en Ruth | Gepubliceerd: 21 Jan 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved