Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Female MC special deel 1: Melodee


NLhiphop begint met een grote female MC special waar we elke maand een vrouwlijke nederlandse mc aan het woord laten. De aftrap is een interview met Melodee.

Voor de mensen die je niet kennen, kan je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Melodee ik ben 23 jaar oud en ik ben een female mc. Ik ben sinds 1997 bezig met rappen in het Engels. Via Spacekees ben ik in contact gekomen met Terilekst waarna ik naar het Nederlands overgestapt ben. Rond 1999 ben ik weer verder gegaan in het Engels.Op de vraag waarom ze weer overgeschakeld is naar het Engels is ze vrij duidelijk: Ik voel die shit gewoon beter in het Engels, ik heb niet zo veel met het Nederlands. Toch ziet ze de opkomst van de Nederlandstalige hiphop (de term nederhop zint haar niet zo) als iets positiefs: De Nederlandse hiphop zit in de lift, toch is er een groot gat dat nog gevuld moet worden. Veel mensen doen een beetje hetzelfde, ze zitten een beetje teveel in dezelfde hoek. Maar veel mensen zijn goed bezig bijvoorbeeld Opgezwolle. Gasten doen hun eigen ding en dat is positief. En met die opmars komen natuurlijk ook andere dingen mee, zoals die Urban hype, maar fuck die shit weet je, het helpt hiphop wel weer aan meer populariteit. Zoals die Eminem film toendertijd, 8 Mile..je zag toen ook heel die battle-shit gebeuren.

Denk je dat hiphop een blijvende populaire stroming blijft in Nederland, of denk je dat het een hype is die zo weer overwaait voor het volgende?

Het is een hype dat zakt allemaal wel weer af. Maar dat maakt niet uit, er zullen altijd wel nieuwe mensen komen die het weer een impuls geven. Dat zie je ook met die battles he..die hele battle shit is ook aan het afnemen.

Wat vind je eigenlijk van het niveau van de battles in Nederland, over het algemeen gezien?

Nou ja ik ben natuurlijk geen battle mc he, maar er zijn zeker mensen die gewoon de attitude hebben zoals Frans en Tim. Die gasten hebben ballen weet je, balls en skills. Zij gaan gewoon verder. Van velen is het niveau nog niet zo super maar dat komt allemaal als ze er mee doorgaan, die shit moet je ontwikkelen..

Maar weer even terug naar jou, Immadodattaz hoe zit het daarmee?

Immadodattaz ja…dat is mijn crew he. We zijn er nog steeds. Y-skid, INT en ik hebben heel veel opgetreden, prijzen gewonnen we hebben een tape, maar het lukte maar niet om een vinyl uit te brengen. Dus heb ik daar solo mijn tijd en geld in gestoken en zo ontstond eigenlijk mijn vinyl, Lamelodia waar INT de beats bij maakt en teven de cuts verzorgt bij de optredens. Maar het is zeker de bedoeling dat er in de toekomst een Immmadodattaz vinyl komt.

Hoe ben je eigenlijk ooit met hiphop in aanraking gekomen?

Mijn ouders waren eigenlijk al black music georiënteerd, soul en zo. Dus dat krijg je sowieso mee he. In mijn tienerjaren begon ik echt naar hiphop te luisteren, mijn neef gaf me altijd bandjes met hiphop erop die ik aandachtig beluisterde. Die teksten schreef ik op papier om ze mee te rappen en op een gegeven moment ben ik mijn eigen dingen gaan schrijven. Ook tapete ik altijd Dutchmasters van de radio. Ik had geen idee waneer dat ding op de radio kwam maar als het erop was dan werd het tapen!

Welke artiesten hebben je eigenlijk geďnspireerd?

Beďnvloed ben ik wel door A tribe called quest, die bepaalde vibe probeer ik ook te creeren met mijn muziek, een feel good vibe. Verder Mc Lyte, ze heeft een lekkere rauwe stem ze is stoer maar blijft toch feminine. Mad Lib die heeft gewoon ook een vette vibe, JD is een vette producer, Slum village natuurlijk dan he.

Qua Nederlandse artiest hoeft ze niet lang te denken: Extince he, die man is de king! Hij heeft een ille flow en teksten waar iedereen zich mee kan identificeren. En hij heeft ook die bepaalde feel good vibe.

Je bent een vrouwelijke mc in de toch wel door mannen gedomineerde rap scčne. Heb jij wel eens het gevoel dat je daardoor anders behandeld word (positief dan wel negatief)?

Ja (lachend)...ik heb het lang ontkend maar dat is waar. Zo van zij is een meisje die rapt dat is wel leuk. Ik wil graag waardering voor mijn skills en niet omdat ik een vrouw ben. Ik heb dan ook helemaal niet het gevoel dat ik me met andere female mc’s moet verbinden. Ik wil geen andere vrouwen als maatstaaf.

Ze heeft ook helemaal niet het gevoel dat ze harder moet knokken als mannen: Ik ga helemaal niet tegen “de mannen” in, ik zit in een crew met alleen mannen. Ik heb niet het “knok” gevoel. Ik kom gewoon om vette shit neer te zetten.

Melodee stond bij de show van Bahamadia in de Melkweg ook kort op het podium: Bahamadia is ook iemand waar ik veel respect voor heb, zij kan echt alles met die voice. Relaxte shit, rauwe shit alles. Zij heeft ook echt die skills. Ze stond daar met 4 andere female mc’s op het podium: haha ik wist niet eens allemaal wie dat waren.

Met wie zou je een featuring aan willen gaan?

Ze neemt even de tijd om goed te kunnen antwoorden op die vraag. Ik word regelmatig benaderd voor een featuring, maar ik wil me eerst op mezelf richten. Mezelf profileren, eerst die shit op de rails krijgen en dan komen die featurings wel. Maar er komen in de toekomst zeker vette collabos aan.

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

Ik ben in ieder geval nog van plan een 12” uit te brengen en wat andere vinyl producties. Ook komt er waarschijnlijk een EP.

Wil je verder nog wat vertellen?

Lamelodia is warme soulvolle hiphop op rauwe breakbeats. En ik wil graag laten zien: dit doen wij, zo kan het ook! Veel mensen doen hetzelfde, ze zitten een beetje in hetzelfde gebied, maar het kan ook anders!

Teksten: Noedels en Safire. Met dank aan Melodee!

Links: Melodee site
Door: Niels en Ruth | Gepubliceerd: 06 Dec 2004 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2019 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved