Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Female MC special deel 3: Tifen


Hiphop is voor mij een middel om mijn mening in andermans gezicht te wrijven..legitiem!

In deel 3 van onze female MC special hebben we een interview met Tifen. Tifen timmert sinds een tijdje aan de weg en werkt momenteel hard aan haar debuutplaat Sublimatie. Reden voor NLhiphop.nl om haar in een Utrechts café eens even aan de tand te voelen.

Kun je jezelf even voorstellen en vertellen hoe je met rappen begonnen bent?

Ik ben Tifen, ik ben begonnen met rappen toen ik een jaar of 16 was, ik ben nu 21. Het is voornamelijk begonnen als een soort van uitlaatklep. Ik zat destijds met een aantal dingen en ik kon dat goed uiten in rap.


Tifen zegt peace!

Je bent op een gegeven moment in contact gekomen met DAC, ben je daardoor meer gaan rappen?

Ik had al best veel teksten geschreven, maar dat was bestwel voor mezelf privé, omdat het ook over privé onderwerpen ging. Goede vrienden van mij wisten wel dat ik daar mee bezig was, en ik was een keer op een verjaardag van een vriend van me en Darin G van DAC was daar ook uitgenodigd. Die vriend van me had het eigenlijk een beetje opgezet omdat hij wist dat ik wel veel bezig was met schrijven maar er nog niet echt mee naar buiten kwam. Hij wilde me uphooken met een producer en zo ben ik aan Darin voorgesteld en het klikte wel.

En nu werk je veel samen met Master Surreal, hoe heb je die leren kennen?

Dat was op de releaseparty van DAC. Het was open podium na afloop en daar hebben we allebei op gestaan. Later om 7 uur ’s ochtends hebben we elkaar op het station ontmoet en dat is eigenlijk uitgelopen op een “verkering”. We zijn twee jaar samen geweest en hebben ook samengewoond. Inmiddels is dat uit maar we werken nog steeds samen omdat het muzikaal nog steeds goed klikt.

Waar werken jullie momenteel aan?

Ik ben bezig met Sublimatie, Master Surreal gaat het voornamelijk produceren. Dj Dee-pro uit Den Haag doet de scratches, en er staat ook 1 beat op van mezelf, en misschien ook nog wel een beat van Dee-Pro, dat is nog niet helemaal niet zeker..

Binnen welk tijdsbestek kunnen we je cd verwachten?

Ik doe er echt al maanden uitspraken over! Eerst was het ‘in december is ‘ie af’, en toen was het januari en inmiddels is het al februari... Het is heel lastig om een voltijd opleiding te combineren met iets dat ik ook echt goed wil doen. Ik wil gewoon een mooi product neerleggen waar ik zelf tevreden over ben dus ik schuif die deadline gewoon op, net zolang tot echt voor mijn gevoel af is. Ik hoop dat ik daar toch met een maandje wel in de buurt ga komen, ook omdat ik toe ben aan een nieuw concept. Sublimatie is echt een samenraapsel van de afgelopen jaren. Ik merk toch steeds meer dat ik toe ben aan iets nieuws.

Wat voor dingen kunnen we verwachten op Sublimatie?

Het woord sublimatie zelf is afgeleid van een psychologische term van Freud. Sublimatie is een menselijk afweermechanisme dat je primaire driften omzet in een maatschappelijk aanvaardbare creativiteit. En ja dat is eigenlijk wat ik doe, ik zet me gedachten en gevoelens om in teksten.

Gaan het allemaal solo tracks worden of staan er ook featurings op?

Het zijn voornamelijk solo tracks geworden, maybe wat intro’s of interludes met andere mensen en soms hoor je Daniel (Master Surreal) tussendoor wel wat roepen of back ups doen, want ja we zijn het toch samen aan het opnemen. Maar het is voornamelijk mij alleen.

Als je een track schrijft, hoe komt dat tot stand?

Ik ben een ontzettende streper, ik gebruik ook echt vijf a4tjes voor een a4tje tekst zeg maar. Ik blijf maar schaven tot het allemaal lekker flowed en het helemaal precies is zoals ik het hebben wil. Vind jij iets wat jij een ‘primaire drift’ noemt moeilijk om te zetten in tekst? Ik moet wel een tijdje na denken over een onderwerp of een emotie, gewoon even laten bezinken en dan kom ik meestal vanzelf uit op metaforen die er bij passen. Meestal als ik het gelijk ga schrijven dan vind ik het inhoudelijk niet goed genoeg en neigt het meer richting therapie. Meestal niet echt lekker om te luisteren maar wel lekker om te schrijven.

Zo te horen inspireren gevoelens en dingen die je hebt meegemaakt je veel, maar ben je ook geïnspireerd door andere artiesten?

Het zijn niet alleen gevoelens en emoties, maar ook andere dingen uit de buitenwereld die zijn inwerking hebben op mij, en waar ik zeg maar een reactie op geef. En ik zie andere mensen dat ook doen, op hun manier dat vind ik zeker inspirerend.

Maar wel willen natuurlijk namen horen.

Ik vind Ty (dat is een Britse mc) op dit moment echt een hele scherpe rapper, ik vind dat hij op een luchtige maar toch hele sterke manier zijn visie op de wereld geeft. Ik heb toch altijd de neiging, voor mijn gevoel, dat ik het iets te zwaar maak. Verder luister ik veel naar Franse hiphop mede omdat ik zelf half Frans ben. Die shit luister ik niet echt om de teksten maar meer om het gevoel en de flow, het flowt enorm.

Als je de Nederlandse scène eens vergelijkt met de Franse of de Amerikaanse scène vind je dat dan heel anders?

Ik denk dat hiphop in Nederland nog best wel pril is vergeleken bij, sowieso, Amerika. Hiphop in Amerika heeft heel veel verschillende gezichten. Er zijn veel verschillende soorten: rauwe hiphop, feel-good, experimentele hiphop ga zo maar door. Het is daar zo breed, dat mis ik hier. Het is wel mijn streven om bij te dragen aan een breder scala, niet allemaal in het midden blijven plakken maar ook iets durven.

Heb je het idee dat mensen elkaar veel een beetje nadoen en napraten hier?

Ik heb het gevoel dat er MC’s zijn die bang zijn om buiten de toon te vallen, bang zijn om iets nieuws te doen. Dus inderdaad veel imiteren omdat dat veilig is. In Sublimatie zit ik in sommige tracks ook absoluut in dat veilige gebied hoor, bijvoorbeeld Chillderonder gebruik ik bijna alleen maar metaforen om te laten weten hoe vet en hoe dope ik wel niet ben. Maar ik zeg je eerlijk ik heb die track geschreven maar ik denk niet dat er nog een gaat komen. Er zijn teveel rappers die elke dag zon track uitpoepen en dan denk ik van ‘ja mijn punt is nu wel gemaakt ik ga verder naar een volgend onderwerp’ .

In die track heb je ook een line: “Als gozer was ik minder in het oog gesprongen/maar geef toe je had me toch wel dope gevonden.” Denk je dat vrouw zijn in de hiphop scène voordelen met zich meebrengt?

Het speelt zowel in mijn voordeel als in mijn nadeel. Een sterk voordeel is dat je maar heel weinig skills hoeft te hebben om aandacht te vangen. Ik kan me voorstellen als gast dat je ontzettend aan je skills moet werken voordat je opvalt. Dat heb ik echt niet, wat dat betreft is het als female mc wel makkelijk. Maar aan de andere kant is het voor mij niet echt makkelijk geweest in het begin, want ik had niet echt voorbeelden en er werd vaak nogal sceptisch gereageerd, wanneer ik vertelde dat ik rapte.

Heb jij het gevoel dat je tegen andere femcees moet opbotsen of juist meer een gevoel van saamhorigheid? Of geen van beiden misschien?

Nee, ik heb niet het gevoel dat ik moet boksen ofzo. Kijk met sommige female mc’s die ik tegenkom heb ik raakvlak (eigenlijk geld hetzelfde voor de gasten) en met anderen totaal niet. Het zou voor het evenwicht natuurlijk wel cool zijn als er meer vrouwen gingen rappen.Wat vind je bijvoorbeeld een goede female MC op dit moment?

Uhm uit Amerika zijn T-love en Jean Grey toch wel twee van me favorieten.

In je interview met de Volkskrant zeg je: “Ik denkt dat vrouwen in Nederland zich de hiphop meer gaan toe-eigenen” wat bedoel je daarmee?

Rap zoals het er nu uitziet vind ik een hele mannelijke vorm hebben, vooral het braggen en boasten. En ik denk dat als er meer vrouwen gaan rappen, je ook een anders soort rap gaat krijgen. Ze kunnen natuurlijk ook wel mannen gaan imiteren maar ik denk dat als je als vrouw echt vanuit jezelf gaat rappen het er heel anders uit gaat zien.

Vind jij het ook belangrijk om andere vrouwen te inspireren of doet je dat helemaal niks?

Het zou natuurlijk de BOM zijn als ik vrouwen zou inspireren maar het is maar de vraag of dat gaat gebeuren.

Via een zijweg (een lang gesprek over Franse Hiphop) beland het gesprek uiteindelijk op optredens.

Hoe gingen jou eerste optredens?

Zoals ik eerder al vertelde is wat ik schreef, vooral in het begin, heel erg voor mezelf. En ik had aardig last van faalangst dus ik durfde er niet zo goed mee naar buiten te komen. Dus toen ik met Darin wat ging opnemen heeft DAC me echt letterlijk het podium op moeten schoppen. Ik had toen een nummer met hun, oorstreling, en daar is het eigenlijk een beetje mee begonnen. Een collabootje meedoen in hun show. En ik vond dat helemaal niet leuk in het begin, ik zag er echt tegenop. Rete-eng! Maar daar ben ik nu wel overheen gelukkig.

Treed je vaak op?

Ik had me eigenlijk voorgenomen om na Sublimatie te gaan optreden omdat ik dan genoeg materiaal heb voor een show van 20 minuten of 25 minuten. Maar op de een of andere manier zijn ik en mijn backup MC Elles-D toch al meerdere malen gevraagd of we niet met het materiaal wat al wel af was kon optreden. Inmiddels hebben we al best wat opgetreden terwijl dat eigenlijk nog niet echt de bedoeling was.

En je zingt ook, zo hebben we vernomen?

Ja klopt, zingen vond ik vooral vroeger leuk. Ik vind het nog steeds leuk hoor, ik heb ook zangles gehad enzo. Maar ik ben beter in rappen!

Word er gezongen op het album?

Ik ga er wel af en toe in zingen ja, maar voornamelijk op de achtergrond.

Op je soundclick staat een nummer over paddos…leg uit.

Haha ja ‘troebele paddestoelen’ heb ik vooral geschreven in een opwelling. Het gaat in het eerste vers over een positieve drugservaring. In het tweede vers zou dit een omslag krijgen, maar dat is er nooit echt van gekomen. Typisch zo’n geval van een tekst beginnen in een opwelling en het niet afmaken. Nu rock ik tijdens optredens wel eens alleen dan de eerste helft, waardoor ik me kan voorstellen dat het lijkt alsof ik drugsgebruik onwijs loop te promoten, maar dat is dus eigenlijk niet echt de bedoeling.

Wil je nog verder nog iets kwijt?

Sublimatie komt eraan, veel mensen zeggen steeds: Tifen kom op het is maar een demo je moet het kort houden en bondig. ik ben best een perfectionist en ik vind het toch leuk als het echt een geheel is dus het word uitgebreider dan een demo. Sublimatie zal te bestellen zijn op mijn site, en te koop na optredens. Gewoon lekker simpel.

Bedankt voor het interview en we zien je demo/album tegemoet!

Teksten: Noedels en Spook. Met dank aan Tifen! Volgende femcee special blijft nog een verassing.

Links:
Website van Tifen
Door: Niels en Casper | Gepubliceerd: 17 Mar 2005 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2020 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved