Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Scale - Demo cd review


Scale is Antwerpenaar in hart en nieren, dat is een van de eerste dingen die je uit deze demo leert. ik hoorde hem de eerste keer op het nummer Spellekes van de Sint Andries MC’s. Hierna kwam hij op Mental Strikes Back (ABN met Sint Andries MC’s en Phillibustas). De Volgende keer dat ik hem hoorde was op een aantal tracks van het debuut van Phillibustas.

Live bracht hij al veel solotracks, maar die vond ik nergens op cd. Nu heb ik zijn demo, die in beperkte oplage uitgebracht is.



Het nummer “Tialekt” (het dialect) kun je als intro beschouwen. Op deze track vertaald hij enkele Antwerpse woorden: “Het café met het meeste bier in ’t stad is waarschijnlijk ’t Paters Vatje, ijscrème is crèmeglace, justekes is pas en de ploeg van ’t stad speelt nog altijd eerste klas.” Spijtig genoeg zal “de ploeg van ’t stad” waarschijnlijk volgend voetbalseizoen niet meer in eerste spelen.
Je kunt dit nummer vergelijken met Origineel Amsterdams, maar dan (en dit zeg ik niet alleen als Antwerpenaar) veel doper.
Scale flowt hier zeer snel dus ik denk dat de gemiddelde niet-Antwerpenaar wel een paar keer moet luisteren voordat die alles een beetje begrijpt.

De tweede track is H2O en gaat over – je raadt het nooit – water. Dit nummer is kritisch tegen iedereen die water vervuild en verspilt. Na de track die Scale en Wim (Phillibustas) voor de verkiezingscampagne van Agalev (nu Groen!) hadden gemaakt wist ik al dat hij bezorgt was voor het milieu. “Antwaarpe krijgt de vorm en de naam van Atlantis, ik denk dat het op Sint Anneke dan wel gedaan met dat strand is.” Voor de niet-Antwerpenaren: Sint Anneke is een strandje aan de oever van de Schelde vanwaar je een prachtig zicht op de skyline van Antwerpen hebt.

Wegwijzer is een track met KG, die ook bij Sint Andries MC’s zit. Dit geeft een dope rustige track. Dit ben ik niet echt gewoon van KG die meestal veel harder rapt op de nummers van Sint Andries. Gelukkig is dit een geslaagde afwisseling.

Na die adempauze komt er terug een snellere track: Oekandana? Ik denk dat er toch wel enkelen zullen zijn die de titel niet verstaan, hoe kan dat nu? Arkis en scale rappen in deze track over de commercialiteit in de Vlaamse scene en gooien er tussendoor nog een dope diss richting KIA tussen: “En dan via via op VTM binnengeraakt onder de naam KIA, we hebben al is kennisgemaakt en toen danste ik de MIA.”
Arkis zit nu bij de nieuwe Sint Andries MC’s, hiervoor kende ik hem alleen van Netsletten met Phillibustas en als graffer. Op de track komt hij dope met een stoere Antwerpse stem: “een foto van een blote van een vrouw zal u wel anders doen piepen, das verschieten he makker, das pas los op uw bakkes, wij zijn gelijk koffie maar straffer”.

Conclusie:
Als je uit Antwerpen komt en van hiphop houdt is dit gewoon een must-have. De verschillende verwijzingen naar Antwerpen zijn voor buitenstaanders misschien wat onduidelijk maar voor “de gemiddelde Antwerpenaar” creëert dit een band.
De full-cd zal nog wel even duren, maar binnen anderhalve maand moet er een single van de nieuwe Sint Andries MC’s uitkomen. Dat zie en hoor je dan hier wel.
Tialekt zal binnenkort als clip uitkomen.

Tracklist:
1. Tialekt
2. H2O
3. Wegwijzer
4. Oekandana?

Je kan de demo enkel kopen in Fish en Chips (kammenstraat – Antwerpen) aan €5.
De volgende cd’s en singles zul je op optredens kunnen kopen.

De special die we bij Scale thuis maakten is nog steeds te checken.

Door: LRF | Gepubliceerd: 08 May 2004 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved