Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Phillibustas special deel 1


Ondertussen kent iedereen Phillibustas wel. Deze Belgische groep uit de buurt van Leuven is volop bezig met de opname van hun nieuwe cd “Emotie van Wantrouwen”. De opnames gebeuren op de zolder van Scale, die door Major Funk omgetoverd is tot een luxe studio. NLHIPHOP was uitgenodigd om eens te komen checken en natuurlijk deden we dat graag.



Na de “collabowedstrijd”, waar onbekende mc’s een feature op de nieuwe cd konden winnen, waren er drie winaars: Melopee ( Vlaamse Primitieven), Saalk en Essence voor de beat. Vorige dinsdag was ik met hen en Levi afgesproken om naar de studio te gaan en daar ook een interviewtje met Phillibustas en Scale te doen.

Omdat Saalk in m’n buurt woont was ik met hem afgesproken om de bus te nemen en in het centraal station van Antwerpen zou Melopee op ons wachten. Die was makkelijk te vinden (hij is wel twee meter groot). Vandaar konden we met Levi meerijden tot in Borgerhout. Toen we daar aankwamen zagen we Scale net in onze richting komen met een cameraploeg. Ze waren net gebeld om iets te doen voor Man Bijt Hond naar aanleiding van het nieuws dat Run DMC stadsrapper zou worden van L.A. Wij dus naar de studio waar we Balo ( starflam) zagen rappen.



Hij was net de laatste lijnen aan het opnemen voor de collabotrack met de Phillies. Omdat Man Bijt Hond de drie rappers (Scale, Wim en Balo) nodig hadden bleven wij even chillen in een zetel met DJ Djin van Phillibustas.
Uiteindelijk kwam het drietal binnen. Balo en Scale zetten een plaat op en begonnen spontaan te freestylen – de ene in het Antwerps, de andere in het Frans. Op de collabo met starflam doet Balo een Vlaams zinnetje dat nogal grappig klinkt met zijn accent. Na een tijdje kwamen de drie winaars van de wedstrijd erbij staan en begonnen zij mee te freestylen. Saalk is nog maar 16, dus het freestylen moet hij nog wat oefenen, maar bij de anderen ging dit zeer goed.

Hierna gingen we allemaal naar de studio om die track op te nemen. Vooraf was er nog onenigheid geweest over de beat, maar nu had iedereen de beat gevonden die ze goed vonden om hun ding op te doen.
Eerst kwam Saalk. Na een paar keer zijn stuk te herhalen begon hij steeds rauwer te klinken waardoor dat stuk heel vet door de boxen begon te spelen. Hij was stomverbaasd dat het goed klonk, maar natuurlijk ook tevreden.
Hierna kwam Melopee, of Mellow P met de P van Perfectionist. Hij wou steeds opnieuw opnemen omdat er altijd wel iets was dat hij niet goed vond. Uiteindelijk (na zijn stuk nogal vaak te hebben gehoord) was hij tevreden met zijn stukje. Als laatste kwam Wim. Hij is het opnemen duidelijk al wat meer gewend dan de rest. Dit ging dus zeer vlot. De track is zeer vet geworden. Major Funk moet nu nog uit de drie stukjes een “gescratcht” refrein samenstellen.



Na het werk kwam de ontspanning. We kregen een preview van bijna alle nummers die al klaar zijn voor het album.
Eerst zette Major Funk twee beats op die voor de nieuwe Sint Andries MC’s bestemd zijn. Deze klonken net zoals je het zou verwachten: extreem vet. Deze beats haalden gemakkelijk het niveau van de vorige Sint Andries albums.
Wim kon niet wachten om zijn nieuwste aanwinst te laten horen: de track met Starflam “Ca va Mieux”. Hierop doet enkel Balo mee van Starflam. Scale doet ook mee, wat meteen een aanwinst is voor het nummer. Ik denk niet dat ik hem ooit al iets slechts heb horen brengen, maar dan moet je natuurlijk wel van de Antwerpse taal houden.
Nog een track die opviel was Pioniers van de Hiphop met beatboxwonder Fatty K. Hij beatboxt heel de track vol en doet er nog een dope outro bij. Natuurlijk flowt Wim over de beatbox met een dope tekst. Op de cd komen ook enkele Engelstalige tracks. Battleman is hier een van. Omdat mijn Engels niet zo goed is en ik de track maar één keer gehoord heb, heb ik hem maar half verstaan.

Verder kwamen er nog veel dope tracks langs onze oren gevlogen. Teveel om op te noemen. En ook teveel om te herinneren! In de studio stond er maar een klein raampje open terwijl er vele “dingen” gedraaid werden. Dit maakte de sfeer nog beter.



Uiteindelijk moesten we de laatste bus terug halen. Door al de drukte met de cameraploeg eerst en daarna het chillen in de studio waren we het interview vergeten! Dat zal dus voor een volgende keer zijn.

Wel hebben we twee freestyle filmpjes, dus check!

Balo + Scale
Scale, Melopee, Balo, Saalk, Essence

Links:
http://www.phillibustas.com
http://www.starflam.com
http://www.vlaamseprimitieven.com
Stukje Melopee
Door: LRF | Gepubliceerd: 19 Apr 2004 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved