Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Rough Diamond project met BangBang
Fotograaf Eddy van Wessel, die veelal fotografeert in conflict gebieden, werkt momenteel samen met de Engelse rapper BangBang aan een bijzonder project genaamd Rough Diamond. Het project is een samenspel van foto’s van de volledig getatoeëerde rapper en de door hemzelf geschreven poëzie. Deze combinatie zorgt ervoor dat de ontvanger verder gaat kijken dan alleen het uiterlijk van deze persoon, ons laat inzien dat elk individu bijzonder is.

BangBang, echte naam John Reilly, is opgegroeid in Zuidoost Londen. Van jongs af aan draaide zijn leven om geweld en drugs, hij moest vechten om te overleven. Jaren ging hij als enforcer door het leven, mensen onder druk zetten voor geld.

Hierbij werd het gebruik van geweld niet geschuwd, waardoor John al snel zijn bijnaam BangBang verdiende. Met twee rake klappen, BangBang, is menig wanbetaler tegen de grond gegaan. Dit leven heeft hij drie jaar geleden achter zich gelaten, John is een nieuwe weg ingeslagen. BangBang heeft intussen een geheel andere betekenis gekregen, namelijk Big Heart.



Al zijn frustraties zet hij tegenwoordig om in rhymes en poëzie, dit werkt als een uitlaatklep voor alle agressie, vernederingen en drugs en is een manier om zijn persoonlijkheid te uiten. Niet alleen zijn eigen persoonlijkheid wil hij hiermee laten zien, maar John wil de wereld erop wijzen dat iedereen als individu gezien moet worden en dat ieder persoon een kans verdient zichzelf te zijn.

Om het project Rough Diamond te realiseren zijn Eddy en John wekenlang met elkaar opgetrokken, wat op zichzelf al speciaal is. Eddy van Wessel heeft een bijzondere serie foto’s gemaakt van de getatoeëerde rapper. Aangezien John uit een keihard milieu afkomstig is, is het voor hem niet makkelijk zich bloot te geven aan anderen, zeker niet aan onbekenden. Na het zien van het werk van Eddy, had John echter direct respect voor de fotograaf. “Aan de foto’s van Eddy uit de verschillende rampgebieden zie je dat hij nergens voor terugdeinst, hij is niet bang om de foto nemen die hij in gedachten heeft en waarbij het menselijke voorop staat ”, zegt John.



John kreeg daardoor vertrouwen in Eddy en heeft hem in zijn leven toegelaten, waardoor op de foto’s ook duidelijk de gevoelige kant van de rapper waarneembaar is. In combinatie met de ijzersterke rhymes die John er zelf bijgeschreven heeft, is de fotoreportage een zeer interessant en pakkend ‘verhaal’ geworden.

Door middel van dit project willen Eddy van Wessel en BangBang de ware kant van mensen uit de sociaal kwetsbare klassen laten zien, en er voor zorgen dat we niet enkel worden blootgesteld aan wat de media ons voorschotelt. In de media wordt veel gestereotypeerd, maar het uitdragen van respect voor het individu is volgens John juist heel belangrijk. “Elk mens is bijzonder en als je iemand de kans geeft zich bloot te geven en te lachen, dan zal diegene dat altijd verkiezen boven geweld”, zegt John.

Het project is te zien op het Epson Fotofestival Naarden, waarbij op 3 juni BangBang live de reportage poëtisch zal begeleiden. Een voorproefje is hier te bekijken. Meer info over BangBang op zijn Myspace pagina.
Geschreven door Marco op 09-05-2007 - 18:33

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved