Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Spookradio op de radio update
Het enige echte NLhiphop (web)radio programma Spookradio is naar alle waarschijnlijkheid binnenkort in heel het land te horen in de ether. NLhiphop gaat een hiphopshow maken op de nieuwe radiozender 100%NL. 100%NL is een radiozender die zich richt op muziek uit Nederland, in de genres pop, rock en hiphop. Naar verwachting zal de zender rond half april van dit jaar de lucht in gaan op de frequentie waar RTL FM nu op uitzendt.

Tot de lancering kun je iedere week live naar een proefuitzending luisteren via de site. Spookradio (vernoemd naar de alias van een van de presentatoren) biedt een mix van muziek, reportages, telefonische interviews, studiogasten, actualiteit en meer gezellige onzin. Het programma wordt gepresenteerd door NLhiphoppers Casper en Bram en zal uiteindelijk iedere zondag van 20:00 tot 23:00 uitgezonden worden op 100%NL. Tot die tijd maakt het duo iedere week live een online ‘proefshow’ om de samenwerking te finetunen, te experimenteren met de techniek en te kijken wat jullie, het publiek dat houdt van hiphop van Nederlandse bodem, ervan vinden.

De proefshows zullen voornamelijk op maandagavond van 20:30 tot 22:30 te horen zijn, maar het kan soms op een andere dag vallen in verband met de beschikbaarheid van de 100%NL studio. Hou hiervoor het forum in de gaten. De shows worden uitgezonden in streaming mp3 formaat. Dit is af te luisteren in een hoop programma’s zoals Windows Media Player, RealPlayer, Winamp, iTunes, Xmms en Amarok. De link naar de uitzending is https://www.nlhiphop.nl:8000. Om te luisteren moet je deze link openen in je media speler. In Windows Media Player ga je naar het menu Bestand, klik je op URL openen en vul je daar bovenstaand adres (inclusief :8000) in. In iTunes ga je naar het menu geavanceerd en kies je open stream en vul je daar bovenstaand adres (inclusief :8000) in.

Het verhaal achter 100%NL en RTL FM is als volgt (in het heel kort): bij de etherfrequentieverdeling in 2003 had de overheid een aantal frequentiepakketten gereserveerd voor een bepaald genre. Zo waren er onder andere pakketten gereserveerd voor Jazz, nieuws en Nederlands Product. Bij de verdeling van het frequentiepakket voor Nederlandse muziek werd in de eerste plaats gekeken naar hoeveel procent Nederlandse muziek een zender beloofde uit te zenden, en als tweede naar de hoeveelheid geld die een zender bood. De afspraak was dat in principe het programmabod doorslaggevend zou zijn en alleen wanneer er bij verschillende kanshebbende partijen geen significant verschil zou zitten in de geboden percentages, zou het geboden geld doorslaggevend zijn.

100%NL bood twee keer zoveel Nederlandse muziek te draaien als RTL, maar bood een veel lager bedrag dan RTL. De overheid heeft het frequentiepakket voor Nederlandse muziek destijds aan RTL toegekend, ondanks dat 100%NL twee keer zoveel Nederlandse muziek beloofde te draaien. Hierop heeft 100%NL een proces tegen de staat aangespannen en gewonnen en de overheid moet nu opnieuw beslissen en beargumenteren welk radiostation de frequentie toegewezen krijgt. Wij hopen (en verwachten) dat het frequentiepakket voor Nederlandse muziek half april aan 100%NL toegewezen wordt, omdat 100%NL veruit de meeste Nederlandse muziek zal draaien. Op het moment dat 100%NL de frequentie toegewezen krijgt zal dus ook Spookradio op de radio beginnen.

Voor meer informatie over de gang van zaken rond de frequentieverdeling kijk je hier onder “Dutch government to finally decide on disputed FM licence” en hier.

Tips, feedback, persberichten enzovoort voor Spookradio zijn welkom op spookradio@nlhiphop.nl of info@nlhiphop.nl.


Geschreven door Marco op 12-03-2006 - 16:02

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved