Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
2005 volgens de crew
2005 was zoals je hieronder kon lezen voor de site een geweldig jaar. 2006 gaat nog harder en wordt met alles ook een goed jaar dat weten we nu al. Op de planning staan in januari Noorderslag, de Opgezwolle release party en een als het doorgaat een heel mooi iets. Maar wat vond de crew de leuke en minder leuke dingen in 2005?

Geertjan: Buitenwesten op tournee door Nederland, was een mooi vervolg op het optreden in de Melkweg. Osdorp Posse kwam terug met Hollandse Hardcore Hiphop Helden, ook in de Melkweg. Helaas een groot verschil in het publiek tussen beide avonden. Voor mij duidelijk de scheiding tussen wat iets moois was en de creme de la creme van 2005. Er waren ook wat slechte dingen: hiphop slaat aan in Nederland, NLhiphop verschijnt zelfs in shownieuws met een gelinkte disstrack. De diss krijgt een staartje, want Baas B krijgt klappen en deelt ze ook uit. Alles na te zien op AT5...

Ruth: Qua optredens: 10 jaar Topnotch, Looptroop in de Melkweg, Buitenwesten, 10 jaar Amersfoortse hiphop. Qua cd's: veel dope albums, o.a Jawat, Opposites, THC, NuClear Family, Raymzter, Brainpower en Pete Philly. Qua de rest: DeHop, DeBattle. Beide dope concepten! De slechte dingen van dit jaar: al die loze beef dingen die hiphop in een verkeerd daglicht zetten, met name die Kimo/Lange & Baas beef die het nieuws haalde. Urban slaat aan.. je zag het op de MOBO Awards al, alle 'urban' dingen wonnen en de dope dingen vielen buiten de prijzen.

Carlijn: Leuke dingen: de Buiten Westen optredens door heel Nederland, Top Notch die zijn 10-jarige jubileum viert, Wu-tang naar Nederland, The Foreign Exchange met als primeur Nicolay en het concert in Paradiso (januari) Mindere dingen: de 'hype' rond de Nederlandse hiphop, onzinnige beefs.

Sven: KRS in Nederland, Buitenwesten tour, maar begon maar een TE gewoon ding geworden waardoor het alle kracht verloor en geen bijzonder iets meer is. Het feit dat Typhoon nu eindelijk een contract heeft getekent, hij zal de lat in 2006 een stuk hoger leggen (mening alert!). Positieve releases waren Pete Philly en Perquisite, Tifen, Senna, Raymzter, The Proov, Spacekees en Terilekst, DAC, Braaf en Brainpower. Voor hiphop minder positieve releases als Jeugd van tegenwoordig. Het slechte van 2005: zelfs meer onzinnige 'beefs' als 2004.

Marco: Doorbraak dit jaar: Jawat. Het beste concert van 2005 was voor mij Buitenwesten op Lowlands, om die massa vanaf het podium te zien. Het begon al vroeg in 'T Harde en alles was perfect die dag. Andere hoogtepunten: KRS One, Sail 2005, deHOP 5 aan het strand, Buitenwesten special begin 2005 en natuurlijk NLhiphop party deel 7 waar Kubus, Jawat en Sticks even een setje van anderhalf uur als suprise deden waar het volume alsmaar harder ging en de medewerkers alleen maar chagerijniger werden. Algemeen positief iets is dat nederlandse hiphop echt groot aan het worden is. Slechtste dingen van dit jaar: alle nutteloze disstracks, dat ze beef hebben moeten ze zelf weten maar vol ons er niet mee lastig.

Casper: Het leuke van dit jaar: de enorme groei van de site en dat de site mijn inziens steeds groter, belangrijker en profssioneler wordt. Voor mij persoonlijk is Spookradio natuurlijk het grote succesnummer van dit jaar. Ik vind het cool dat "Spookradio", wat ik maar even op een saaie zondag heb verzonnen, van "af en toe spontaan een uurtje streamen wanneer ik zin heb" (en er maar net luisteraars online moesten zijn) tot een min of meer vaste live show op zondagavond is geworden tot een on demand podcast waar ik veel positieve reacties op krijg. Spookradio wordt steeds gestroomlijnder en ik ben super benieuwd naar alle grote dingen die te wachten staan. Ik hoop maar dat ik de stijgende lijn kan voortzetten. Er is in 2005 een hoop goeie muziek uitgekomen, dus muzikaal is het zeker een goed jaar. Ik heb veel optredens gezien, ben veel het land in geweest, veel optredens gedaan, kortom: lekker bezig. De mindere punten: de "beef" en distrack onzin. Vind ik persoonlijk niet nodig. Wat ik ook jammer vindt is de hele Urrrrrban hype. De markt wordt overspoeld met nieuwe acts, waar een hoop neppe shit tussen zit. Van mij mag dat wel weer overwaaien. Voornemens voor 2006: nog sneller / completer / professioneler worden met de site en Spookradio naar het volgende plan tillen!

Bram: 2005 was dope, het was mijn begin bij NLhiphop. Positieve reacties, leuke interviews met Kimo, Lil’ Vic, Lauw en Rauw en niet te vergeten DJ Double N. Kortom: een dope hiphop jaar voor mij. Ik weet zeker dat in het volgende jaar nog dopere interviews/ reviews etcetera komen. Als je nog suggesties hebt…MAIL me! Dan hiphop in Nederland in 2005. Hmmm, tsja..ik denk dat je wel kan zeggen dat het groot is geworden. Met natuurlijk zijn voordelen en nadelen. Zo ben ik erg blij dat ik geen The Box meer heb, want als ik het kijk bij vrienden en artiesten langs zie huppelen met een zelfgemaakte clip die nergens op slaat vind ik dat best triest. Iedereen kan ineens ‘pukoes’ maken. Zo zat ik laatst in de tram van Amsterdam Centraal naar het Leidseplein en hoorde ik achter mij twee jongens van 14 en 15 praten: “ ja man, die beat van Pharell, ey je weet niet he…ik had die allang gemaakt! Hij heb et zeker van mij genakt!”..jammer. Dan de voordelen: artiesten die wel dope zijn krijgen een podium in 2005 om hun shit te droppen. Daarmee bedoel ik onder andere een bomvolle Melkweg bij Tien jaar Top Notch, en een uitverkochte Buitenwesten tour door het hele land. Ook het album ‘Artikel 140’ van THC heeft mij in positieve zin verrast. Het vetste optreden van 2005 vind ik de Buitenwesten tour van de hele Verre Oosten click, niets dan lof. Al was KRS One in Studio 80 ook wel heel dope. Hiphop (volgens mister KRS One moet je hiphop met een hoofdletter H spellen) zoals het hoort: rauw, midden in het publiek gaan staan en freestylen tot je geen adem meer hebt. Dan 2006, ik hoop op meer dope ontwikkelingen op Nederlands hiphop gebied en op nog meer dope ontwikkelingen bij NLhiphop, maar dat komt volgens mij wel goed! Rest mij nu nog iedereen een goed nieuwjaar te wensen en blijf lekker surfen naar www.nlhiphop.nl!


Buitenwesten februari 2005, drukbezocht en een topper.
Geschreven door Marco op 31-12-2005 - 12:27

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved