Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Onderhonden - Afblaffers cd review


Sinds de release party is de nieuwe Onderhonden cd te krijgen. Iets meer dan 5 jaar hebben we moeten wachten op de tweede Onderhonden cd en nu eindelijk is hij er. Hoewel, kan je eigelijk nog wel van een Onderhonden cd spreken met zoveel wijzigingen. De Onderhonden bestaan tegenwoordig uit Def P, Casto, Quinte, Das, Oscar X en Dj Daan achter de draaitafels.

Het intro bestaat uit practisch hetzelfde intro als de vorige cd Subwoefers, maar dan dan in een wat moderner jasje. Op de achtergrond hoor je allemaal snippets van het vorige album en al direct krijg ik het gevoel dat alleen maar gedaan is om het oude Onderhonden gevoel op te roepen. Dit lukt aardig, maar door track 2 wordt dit direct verpest. Waar de intro's van de Onderhonden en Osdorp Posse meestal een feest waren door boomende beats, wordt de introductie totaal verpest door de kinderlijke beats en rijms. 'Wat ben je? Wat doe je .. Waar sta je?'. Nee sorry, trekt me totaal niet hoewel sommige rijms (van bijv. Def P) er dan wel weer goed uitschieten. Nummer drie, Taalhusselaars, is een rustig nummer met relaxte oosterse instrumenten er tussendoor. De raps zijn rustig en ook hier komt Def P toch wel als een van de betere en Das als slechtse. "Ik speel met woorden / om rappers te vermoorden / ik begin het zuiden en eindig in het noorden", kinderraps dus. Het refrein wordt door alle leden geschreeuwd en ik zou me schamen om dit door de subwoofer van mijn auto te pompen. Het beste van de track is zeker weten de beat.

Het nummer Verslonden stond al op de Ramp-selectie cd en is direct een van de beste tracks van Afblaffers. Pompende beat, waar Oscar X zichzelf voorbij probeert te rappen. Iets rustiger en we kunnen ook nog verstaan wat er gerapt wordt. Nummer 5 "Ze willen weten" is een rustig nummer met een slecht begin, pas als Def P en daarna Casto rapt begint het nummer wat te worden. Het gaat over terroristisch gevaar en andere serieuze onderwerpen. Toch goed dat er een serieuze track op staat, waar ik toch alleen een party cd had verwacht. Nummer zes heet toepasselijk Wack en Waardeloos. Het gaat over alle kritiek die de Onderhonden en Osdorp Posse, vooral op internet, krijgen. Nou dit nummer is zwaar wack en waardeloos, takke herrie door gitaren met dom gebral en geschreeuw. Hoogtepunt zijn de scratches van Dj Daan, biggup! Op het einde zeggen ze "en deze metal maakt natuurlijk de hele cd weer metal? Onderhonden? Dat is toch metal? Hiphop is niet te combineren toch?". Nou, ik noem de Onderhonden cd verre van metal maar dit nummer raad ik niemand aan.

Nummer 7 heet Op de Vlucht en is gemaakt voor een goed doel. Ze kunnen het wel.. bij deze track gaat direct je hoofd knikken, alle rappers komen koel. Lekker Bah is een duffe track die je misschien een keer nog wilt horen maar daarna maar snel overslaat.

Vrijstijltjes deel 3, het vervolg in de freestyle reeks van eerdere cd's. Donkere beat met wazig opgenomen freestyles. Goed om te horen. Op Onderhondwikkeld laat dj Daan zijn kunsten horen, van simpele dj bij de Osdorp Posse uitgegroeid naar een veelzijdig dj die tegenwoordig dope scratches neerzet. Het nummer Geen Probleem is samen met Uitverkorenen en horen we Loco ook nog voorbij komen. Typisch als Loco gaat het weer over vrouwen, hij moet gewoon weer in de Onderhonden formatie komen. Je ziet het, in deze review heb ik wat nummers overgeslagen simpelweg omdat ze niet de moeite waard zijn. Deze cd is een gemiste kans.

Tracklist:

01. Afblaffers
02. Wie Wat Waar
03. Taalhusselaar
04. Verslonden
05. Ze Willen Weten
06. Wack en Waardeloos
07. Op de Vlucht
08. Grote Boodschap
09. Lekker Bah
10. Nieuwe Onderhonden
11. Vrijstijltjes 3
12. Confuus
13. Onderhondwikkeld
14. Geen Probleem
15. Geen Refrein

Conclusie: dit is geen waardig opvolger van de eens zo dope Onderhonden formatie. De lekkere beats, Remon en Loco missen we. Voor de 10 euro kan je het nog gokken of je het wat vindt, maar mijn mening is dat het niet je geld waard is.
Door: Marco | Gepubliceerd: 25 Jan 2004 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved