Extince - 2e jeugd cd review


Vaak hoor je dat de nederlandse hiphop scene klein is, maar zelfs in Nederland kunnen hypes om nederlandstalige albums bestaan. Na jaren wachten is de prince Extince terug en de voortekenen logen er niet om. Zou Extince Brainpower dissen? Zou hij zijn stijl nog hebben? Zou hij nu wel een echt optreden gaan doen? Nu de eerste hypefase voorbij is wordt het tijd om eens rustig naar het album te luisteren. De conclusie zal ik al verklappen, Extince is terug. Het is niet vernieuwend, maar sommige dingen moet je niet geforceerd gaan veranderen.

Voor het eigelijke intro van de cd krijgen we het Voorprogramma, gemaakt door Presto (beatmaker, vrijetijds freestyle mc). Deze track klinkt lekker en Extince maakt duidelijk dat ie terug is met meer kapsones dan Marco Bakker. Na het beatbox intro gaat het direct over in de track Funky Nassau, een nummer waar je van houdt of het drie keer niks vindt. Druk gedoe met beats en andere dingen met lange, snelle raps van Exintce. Nummer vier, Playstation 3, stond anderhalf jaar geleden al op internet en de meningen hierover waren verdeeld. Ik vind hem lekker klinken al is de beat wel veilig maar goed. Over de hele cd genomen zijn de beats zowiezo niet vernieuwend maar wel gevarieerd.

In Lage Landen, Hoge Bomen horen we de waarheid over Nederland. Zelfs in de lage landen vangen hoge bomen veel wind, misschien wat overdreven maar de woordgrapjes en grappige zinsconstructies maken veel goed. Euro Express is een vette track waar een lekkere, niet standaard Exince, beat te horen is. De Euro Express is een trein met een reis door een Europa. We horen Le Lion in het Frans rappen en daarna Terilekst in het Duits. Het grootste compliment is denk ik wel iets wat ik op een forum las 'goh die Duitser lijkt net Terilekst'. Turrie ript die shit zeker in het Duits.

Zure Overval is het volgende deel in de collabo reeks. Aan bod komen Duvelduvel, Klopdokter, Raymzter, Stickert, Kiddo Cee, Extince en als laatste Rico. Als iemand die Duvel altijd goed vindt komen, doet ie dit keer ook weer. Klopdokter staat bekend als een luie battle mc, solo tracks of een solo cd laten al lang op zich wachten (al staan er wat oude op internet). Goed om weer van hem te horen. Raymzter is druk met zijn nieuwe album en ook hier is het weer koel om wat te horen. De beat van Zure Overval is donker en duister met een relaxed achtergrond deuntje. Kiddo Cee voel ik niet en vind ik dan ook als minste rappen en wat de fok zijn slash letters. Kijk dat internet snap ik onderhand wel, maar in deze track? Na Extince zelf veranderd de beat en horen we Rico op een minidisc opname, leuk voor de afwisseling. Helaas lijkt de beat op het eind van de track over te slaan en wordt het ineens afgekapt. Slechte zaak want je zit te denken wat is dit voor een amateurisme. Track 8, Regelneef, is vanaf de eerste keer horen direct mijn favoriet geworden. Funky beat waar je niet stil bij kan zitten. 'Wie draait de rollen om en houdt die snollen dom?' Lekkere track, lekkere teksten, lekkere scratches... jammer van de 'censuur' in de track. Mochten we niet weten dat je besneden bent Ex?

Weken voor de release kwamen de geruchten al dat Brainpower gedisst zou worden, op nlhiphop hadden we hem als eerste ter download gezet en het was dus waar. Nummer 9 'Doorgaan' is een subtiele diss naar Brainpower. Met moeilijke studententaal steekt hij naar Brain: 'die Mercedes in je dromen, mede is vernomen, dat het heden is gekomen, dus wordt nu niet boos'. 'En neem meteen die maatjes van je mee, die muffe mafkezen', doelend op de ML75 aanhang van Brain. Je moet hem echt een paar keer horen om de subtiele dingen te horen. Nummer 10 Kutklusjes is zwaar irritant. De beat gaat na 30 seconden al vervelen, skippen dus. De volgende track is weer een typische Ex track over de grote platenmaatschappijen die dingen opleggen. 'Uw rekenmachine zegt van wel, wij vinden van niet'. Track 12 'Tijd', heeft een oldschool beat en klinkt goed, wel een van de betere tracks maar niks speciaals.

LET OP!
Nadat je de cd gekocht hebt, kom je er pas achter dat deze cd een 'kopieer beveiliging' bevat. Fok dat! Ten eerste is het geen beveiliging, je komt er makkelijk omheen. Ten tweede wekt het alleen maar irritaties op. Ik heb die cd gekocht en ik wil hem ook in mijn auto kunnen luisteren, dat is een recht dat ik heb. Mensen die toch kopietjes willen maken, neem het analoog op en digitaliseer het dan weer gewoon. Ook kan je Linux met bevoorbeeld het programma SoundJuicer gebruiken om de cd te rippen naar .ogg of .mp3. Support dingen die je goed vindt, koop dus de cd en kopieer het daarna voor in de auto of op de zaak.

Tracklist:

01. Voorprogramma
02. Intro
03. Funky Nassau
04. Play Station 3
05. Lange Landen, Hoge Bomen...
06. Euro Express (Le Lion, Terilekst, Mc Franklyn)
07. Zure Overval (Duvelduvel, Klopdokter, Raymzter, Stickert, Kiddo Cee, Extince, Rico)
08. Regelneef
09. Doorgaan
10. Kutklusjes
11. 04:30
12. Tijd
13. Extra Bal

54min06

Conclusie: Extince is terug, dat zeker. Niet vernieuwend maar gewoon Extince zoals Extince hoort te zijn en dat is geen slecht iets.

Links:
www.extince.nl (binnenkort weer online)
Door: Marco | Gepubliceerd: 25 Jan 2004 | Gesloten

Reacties
Gepost doorlimon - zondag 25-01-2004 @ 14:19
props voor die review dap!
Gepost doorLRF - zondag 25-01-2004 @ 14:32
dan moet er vanboven niet staan geschreven door dap

maar idd dope review!
Gepost doordap - zondag 25-01-2004 @ 14:34
dank je! dat is mijn review hoor, niks van spook bij.
Gepost doorLRF - zondag 25-01-2004 @ 14:45
haha ik dacht al
dus: Dope review dap!
Gepost door_Osiris_ - zondag 25-01-2004 @ 17:36
dap je kwam erna pas achter die kopieer beveiliging?!?!?
die valt meer op dan het plaatje op de hoes (zowel voor als achter )

maja props voor de review en het is een lekkere cd
Gepost doorSpooK! - zondag 25-01-2004 @ 23:31
Goeie review dap, ben het wel met je oordeel eens.

Enne dat kopieerbeveiliging is een grapje, ook digitaal kan je 'm zo kopieren voor in de auto of discman. Ik had ook met de ORIGINELE raymzter cd problemen met mijn mp3/discman. Beetje geneuzel...
Gepost doorIyo - maandag 26-01-2004 @ 16:27
Juuuist deze CD is zo vers he!
Wat wil je met Extince...

Halen die shit, alleen jammer dat Raymzter op de CD staat want deze kill kan niet flowen ..
Gepost doorCrestDem0n - dinsdag 27-01-2004 @ 18:43
Ik vind Raymzter juist heel hard komen.
Gepost doordap - dinsdag 27-01-2004 @ 19:27
Helemaal mee eens.
Gepost doorSpooK! - woensdag 28-01-2004 @ 15:22
Raymzter is dope, was ook blij weer eens van hem te horen.
Gepost doorLRF - woensdag 28-01-2004 @ 20:19
die Le Lion is volgens mij niet echt Frans ik hoor hier en daar toch wel een NLse tongval
Gepost doorSpooK! - woensdag 28-01-2004 @ 20:53
Zou best kunnen, Turrie is toch ook een hollander?
Gepost doorLRF - woensdag 28-01-2004 @ 21:17
beter had hij een collabo gedaan met Don Choa of Akhenaton *GEIL*GEIL*
Gepost doordap - woensdag 28-01-2004 @ 21:21
spook die je huiswerk man..tuurlijk is terilekst een nederlander.
Gepost doorHuussuh - zondag 27-02-2005 @ 23:47
Volgens mij rapt Kiddo Cee geen 'slash letters', maar 'slechts letters'
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved