Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
BSE - Het virus verspreidt cd review


BSE, voor vele onbekend, bestaat uit een MC “Engel” en een producer “SBC” die alle tracks heeft geproduceerd op de eerste cd “BSE…is nu verkrijgbaar”. Deze keer wordt Engel ook door andere producers geholpen namelijk: Snelle Jelle, Kaymir, Darin G, Salvador en D-loc.

Allereerst props naar d’efect, het hoesje ziet er echt heel dope uit, op 1 ding na. Het is moeilijk te ontcijferen welke track welke naam heeft op de achterkant. Het staat door elkaar. Voor zover de bij-informatie, over naar de muziek die op de CD staat. Daar gaat het tenslotte om.



“Je zegt je bent de beste maar yo wacht is even dat is moeilijk voor te stellen als m’n oma met een seksleven”. Dat zijn de eerste zinnen van de plaat. Een goede start, aangezien Engel wordt begeleid door een beat met blaasinstrumenten erin waar ik persoonlijk erg van houd. De cuts erin zijn ook door Engel gedaan.

De tweede track begint heel anders dan het openingsnummer. Hij begint met hoe hij dronken thuiskomt maar erg gelukkig is. Het refrein verklaard veel, “Rijk of gelukkig? Ik weet niet wat er beter is” is een deel daarvan. Na het refrein gaat hij verder met een zakenman die veel geld heeft maar geen vrienden. Dan komen we bij de eerste track die door een ander is geproduceerd, Snelle Jelle. Die daar ook de scratch in doet, het nummer heeft een passende naam. In “Tijd” hoor je allerlei vormen die met de tijd te maken. Lekkere flow, en orgineel met z’n tijd dingen.

Aangekomen bij nummer 4, geproduceerd door Kaymir. “Dope Jaar” vind ik een van de mindere tracks van de cd. De beat met piano ligt me helemaal niet, de tekst vind ik ook wat slapjes. De beat van nummer 5 gemaakt door Salvador verrast me aangenaam, deze track is met de zangeres “Noukie”. Na gekeken hoe het nummer heet verwachte ik er nog meer van. Het heet “Fuck You”, waarin Engel BSE, Raymzter, VSOP en Opgezwolle noemt en vraagt of je nederlandstalig nog steeds kut vind. Het doel is duidelijk, dit gaat over de haters en zeikerds wat het lekker pompende refrein beaamt. “Kijken is makkelijker dan de mic te grijpen, zeiken is makkelijker dan iets te bereiken.”

Nummer 6 is samen met Ill Type en D-Loc die voor de beat heeft gezorgt. De beat van “Volle Belaging” vind ik vrij veel op die van de openingstrack lijken. Ill type ken ik niet, maar samen met Engel vind ik ‘m vrij sterk er zit namelijk een goede flow in en hij brengt het krachtig. Ook deze track heeft cuts van Engel. Nummer 7 wordt weer geproduceerd door SBC, dit gaat over z’n begrafenis, hoe hij dat graag wilt zien. Wie er op de eerste rij zit enz.. Erg orgineel als je het mij vraagt, op het eind roept hij op om als je iets wilt zeggen dat nu te doen.

Toen ik nummer 8 opzette dacht ik echt van: “What the fuck? Wat is dit voor soft gedoe?” Maar dan komt de beat van Darin G, gevolgt door een beatbox van Engel (wat ik toevallig weet van het optreden). Deze track is samen met Jiggy Dje. Zij werken ook samen op het eerste album. Ze zetten de lijn goed stijgend voort. Jiggy Dje brengt vele vette woordspelingen in de track. Engel volgt dat voorbeeld en is zeker niet de minste daarin. Kortom een lekkere track met vette rijms.

Nummer 9, “Onstage”, is een zingerig nummer. Ook een van de mindere tracks. Waarin hij voor de zoveelste keer benadrukt dat hij uit Hoorn komt, dat weten we nou wel dus dat komt een beetje me strot uit. Jammer. De beat vind ik ook niet echt geslaagd, de tekst daarintegen is redelijk goed. Jammer van de beat die het geheel onderuit haalt.

Teleurgesteld door Onstage ga ik over op nummer 10, “Kwaliteit Verzekerd”. Dat maakt veel goed. In z’n stem is iets van een echo gedaan wat lekker door de boxen pompt, het refrein is zachter gezet zodat het niet te druk overkomt. Nummer 11 is een a cappela stukje van Noukie wat je terug hoort in nummer 12 “Hobby”. In deze track rapt Engel vrij snel over de wat salsa achtige beat. Dat doet hij goed, hij blijft verstaanbaar en gaat niet te snel zodat hij moeilijk over z’n woorden komt.

Nummer 13, “Boom Bap”, is met Snelle Jelle en Twann. Er zit een zeer vette schratch in, Twann die wat ruiger dan Engel rapt komt dope over. De snaar in de beat word opgevoerd als hij rapt, dat zorgt er mede voor dat hij wat doper overkomt, hebben ze goed gedaan. Dan komen we bij nummer 14, de titeltrack. Met Eva, een andere zangeres. Over hoe hij in de studio heeft gezeten en het album heeft gemaakt. Je hoort hier wéér dat hij uit Hoorn komt, tochwel het grootste negatieve ding, je weet het nou wel dat hij uit Hoorn komt. Eva vind ik minder goed zingen dan Noukie.

Tracklist:

01. BSE
02. Leven
03. Tijd
04. Dope Jaar
05. Fuck You ft. Noukie
06. Volle Belaging ft. Ill Type
07. 1 dag
08. Voor Jou ft. Jiggy Dje
09. Onstage
10. Kwaliteit Verzekerd
11. Hobby Skit
12. Hobby ft. Noukie
13. Boom Bap ft. Twann
14. Het Virus ft. Eva

Conclusie: goed album, zeker de moeite waard om te kopen (9 euro op de site, 8 bij optredens) www.bsehiphop.nl. Alleen jammer dat hij zo kort was, iets meer dan een half uur.

Door: Schaduw | Gepubliceerd: 04 Jan 2004 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved