Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Maximus Prime - Up 2 U review


"Why be a full-grown clone / when you can turn into a pioneer / and make it your own"

Een professioneel ogende en goed afgewerkte demo van Maximus Prime, voormalig rapper in de succesvolle cross-over formatie "Grumpyhead". Alle vijf tracks zijn gevuld met '91 school raps in accentloos eigen Engels zonder Amerikaanse slangwoorden. Wat opvalt is dat er met geen woord gerept wordt over de hiphopscène of muziekindustrie, maar dat de auteur zich direct richt tot de normale man/vrouw. Hieraan onttrekt deze wat betreft stijl archaïsch aandoende geluidsdrager zijn bestaansrecht als zijnde meer dan slechts een muzikale tijdcapsule. De gebalanceerde, melodieuze composities zijn tot in detail uitgewerkt, waardoor het voor de enige vocalist toch mogelijk blijft de aandacht vast te houden.

Wel is het zo dat er beattechnisch gekozen lijkt om swing te creëren door overvloed, met name van cleane tikhihats, in plaats van soberheid gecombineerd met vuilere schuifhihats. Hoewel de baskick hierdoor enigszins ondergeschikt raakt, blijft de totaalsfeer evengoed gehandhaafd.

De eerste track "Up 2 U" is gemaakt als oproep aan "de luisteraars thuis" om te creëren tegenover consumeren of copiëren, lees alledrie de werkwoorden met een grote C. "Welcome" valt het best te omschrijven als een "vlieg met me mee" track. "Signal from the soul" geeft een overtuigend overzicht van de drie burn-out criteria: derealisatie, depersonalisatie en emotionele uitputting. De uiteindelijke oorzaak van deze problematiek ligt volgens de artiest zelf in het doorgedraaide vooruitgangsdenken. Tegelijkertijd wordt met de track "Bull's eye" ook het nut van de traditionele mannelijkheidmoraal in twijfel getrokken. Het Spaanse stierenvechten dient in deze als gewillig voorbeeld. Het snelle "Move on" is een relatierelaas wat als zodanig beschouwd mag worden als de laatste stap in de verwerking van de stukgelopen verhouding.

Algemeen oordeel:

Pro-actieve retrohiphop met nadruk op geestelijke gezondheid, met duidelijke melodie- en breakkenmerken van de Romantische New Wave uit het begin van de jaren 80. (reviewklasse: headliner)

Maximus Prime - Up 2 U:
1. Up 2 U
2. Welcome
3. Signal from the soul
4. Bull's eye
5. Move on

Bestelbaar op websites:
http://www.maximusprime.com/
http://www.soulcontrol.nl/

Door: Lex Letterketter | Gepubliceerd: 26 Aug 2003 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved