Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
ABN - Kanonnevlees cd review


Deze zomer is ABN er met hun vierde album: KANONNEVLEES! En ja “kanonnevlees” is expres in de oude spelling geschreven…


ABN info:
Voor wie ABN nog niet kent: ze begonnen als eerste Vlaamse hiphopgroep rond ‘95. Algemeen Beskaafd Nederlandz bestond toen uit IIzwaard, MHD, Quinte, Pita en DJ Flip (RIP). Ze kregen een platencontract van DJAX in ‘96 maar er kwam vlug ruzie in de groep en enkel Quinte, Pita en DJ Flip bleven over. Ze maakten enkele nummers voor DE POSSE DEEL 3. Daarna kwam hun eerste cd: ABNormaal. De cd verkocht heel goed en kreeg overal positieve kritieken. Na deze cd had DJ Flip er geen zin meer in en toerden ze door heel het land met DJ Bromvlieg. Maar na een tijdje had ook Pita geen zin meer in ABN. Quinte ging toen maar verder en vond al vlug vervangers: Popol, Mc LVA en Money P. Er kwam toen een tweede cd: SERIEWOORDENAAR. Als je die cd vergelijkt met ABNormaal zijn er toch grote verschillen in stijl… Na het album NACHTSCHADE werkten ze gedurende twee jaar aan hun volgende album: Kanonnevlees. Er werd veel geschreven, gefreestyled, geproduced en opgenomen in hun studio. Het resultaat zal ik nu proberen te reviewen!



Ik wist niet echt wat ik van deze cd moest verwachten. ABNormaal was een van de eerste hiphop cd’s die ik hoorde en ik vond hem meteen prachtig! Ik vond seriewoordenaar ook dope maar ik schrok wel toen ik het verschil met de vorige cd hoorde. Nachtschade vond ik niet echt goed: er zaten maar een paar nummers tussen die ik dope vond en de rest verveelde me vlug en wordt nu steeds geskipt als ik de cd opzet. Maar op Made2Skate hoorde ik Vierdewereldmuziek live en ik kreeg toch terug hoop dat ABN terug op het goede pad kwam.

Ik was de Free Record Shop nog niet buiten of ik hoorde de Intro al door m’n oren weergalmen. Het intro is simpel, maar dope: een stukje klassieke piano door P. Van Buyten (bekend van Flip Kowlier) omgezet in “Fijne Vleeswaren”. De toon was meteen gezet voor Back up! dat er goed op aansluit. Hier komt de muziek van Major uit Antwerpen, die ook al de beats van Phillibustas verzorgd hebben. Het valt me op deze cd toch op dat quinte de frontman blijft en dat Popol en LVA maar op drie van de dertien nummers komen. Dat vind ik toch wel een gemiste kans want iemand als LVA mag toch wel wat meer z’n bek open trekken! Er hebben heel wat mensen meegewerkt aan dit album: Luc De Vos, Mark Vosté (Belgian Associality), Marcel Vantilt,… Ze verzorgen de refreinen volgens de oude formule die bij ABN vaak terugkomt en nog steeds dope klinkt. Ik moet toegeven dat toen ik de cd de eerste keer had opstaan hem vlug heb zitten doorspoelen op zoek naar een nummer met de MENTAL MC’s (Sint Andries MC’s en Phillibustas) maar spijtig genoeg staan ze op de cd niet (terwijl ze op alle vorige ABN cd’s stonden!). Dat vind ik toch wel het grootste minpunt van deze cd…

Nie Vandoag… is een chill nummer met een refrein van Mark Vosté: “T’komt allemaal wel in orde, alleen maar ni vandoag. Alleeen maar niet vandaag alleen maar niet vandoaag!” In de tekst zien we nog eens hoe ABN over sommige dingen denkt: “Ey’gewoon een foutje van god, zoals de paus en de kerk, AIDS, het Vlaams Blok of mensen zonder werk.”

Op deze cd vinden we ook het origineelste nummer dat ABN tot nog toe heeft gemaakt: Panker. Het nummer is een sprookje over Panker de eekhoorn. Hij gaat op zoek naar een vrouw en een boom maar vindt er geen. Hij wordt ongelukkig en hopeloos en dan gebeurd dit: “Hij knaagde eerst zijn linkerpols over en dan zijn rechter / Bloed uit de kleine armpjes dat over zijn vacht gutste / Het stroomde traagjes weg, zijn leven vol blutsen / Een eekhoornlijkje op het bed van de herfst / met zijn afscheidswoorden in een boom gekerfd.” Het nummer geeft je gemengde gevoelens: het is ongelofelijk grappig maar je krijgt toch ook wel medeleven met de arme eekhoorn.

De laatste drie nummers hebben wel wat gemeen in hun beats en lijken niet echt op de rest van het album. Ik vind dat ze de vetste beats van het album hebben. Vooral kanonnevlees is dope: het nummer zit raar ineen, het is een zeer snelle beat die me wat deed denken aan Child of The West van Cypress hill en de flow is al even gruwelijk als de beat! De stem van Marcel Vantilt zorgt ervoor dat het Apocalypsgehalte van dit nummer nog meer stijgt. Na Toxx komt er nog gedurende 5 minuten een loop van een kermisorgeltje. Daarna is er een spooktrack waarin Quinte zijn geld terugvraagde aan z’n ex, hij had niet in haar geďnvesteerd maar in zijn paringsdrang.

Conclusie:
Ik ben blij dat ik deze cd heb gekocht, hij is veel doper dan Nachtschade, maar hij is niet echt vernieuwend. Ze gebruiken nog steeds dezelfde formule, maar dan deze keer met dopere beats en interessantere teksten dan bij Nachtschade. Wel spijtig dat Popol en LVA niet op meer nummers meedoen en dat er geen MENTAL MC’s nummer is.

Tracklisting:

01. Fijne vleeswaren
02. Back Up!
03. Moe van jou (met Luc De Vos)
04. De vuilbak van mn ziel
05. Tweezaamheid (met Pieter Embrechts)
06. Laat los!
07. Nie vandoag... (met Mark Vosté)
08. Panker (met Vitalski)
09. Tongsong
10. Vierdewereldmuziek
11. Kanonnevlees (met Marcel Vantilt)
12. Toxx
13. Charcuterie royale

Kanonnevlees krijgt van mij een 8/10!

LRF
Door: LRF | Gepubliceerd: 04 Jul 2003 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved