Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
[CLASSIC] Dr. Doom - De Openbaringen cd review


"De gevangenissen lopen vol met geweldsdelicten / mensen die pissen op de hoek / en alles loopt zoek"

Eind '96 verrassend uitgebracht door de nederhopdivisie van DJAX Records. De uit Amsterdam afkomstige Dr. Doom beschikte tot die tijd namelijk alleen over Engelstalig repertoire en zijn stijl week wezenlijk af van de "nederhop", zoals die tot dan toe bij het label verschenen was. Het album staat vol met onheilspellende beschrijvingen van de slechte leefomstandigheden in sommige Amsterdamse achterstandswijken die toen misschien overdreven klonken, maar achteraf bezien, helaas, maar al te juist blijken. De combinatie van cryptische teksten, met de nodige symboliek, en begeleidende rechtoerechtaan drumloops, met doffe snares en 8-bits hihats, waarover een melodie van donkere pianosamples en lfo synts gelegd is, zorgt voor een overtuigend filmisch geheel van aaneengeplakte beelden en indrukken.



De raps hebben een aparte rauwe flow met veel tempowisselingen, waarin een losse lange zin vaak wordt gevolgd wordt door twee korte op elkaar rijmende zinnen. Onderwerpen die specifiek aan de orde komen zijn fopnegers (Made In Amsterdamned), maatschappelijke verloedering, vervreemding en apathie (Amsterdamned), sociale spanningen tussen wit en zwart (Iedereen Is Bang), een oproep tot actief zwart bewustzijn en maatschappelijke acceptatie daarvan (Zwartotzwart) en de relaxerende werking van cannabis (Relax Je hoofd). Naast de tracks staan er nog een aantal curieuze, maar interessante, theorien in de vorm van skits op het album.

Algemeen oordeel:
Atmosferische docuhiphop met accent op het weergeven van achterafstraatimpressies gezien door de ogen van een participerend observant: iemand die meedoet, maar tegelijkertijd kijkt. (reviewklasse: NL Essentieel, reviewdomein: tracks {2,3,5,8,10:13}).

Selectie uit: Dr. Doom - De Openbaringen (1996 DJAX):

02. Tijd van de doom
03. Ik ben er klaar voor
05. Made in Amsterdamned
08. Pak het op als je kan
10. Amsterdamned
11. Iedereen is bang
12. Zwartotzwart
13. Relax je hoofd

Geen website beschikbaar, op:
http://www.djax.nl/items_nederhop/10020-10029.html
zijn twee tracks te beluisteren in realaudioformaat.

Geschreven door Lex Letterketter.
Door: Lex Letterketter | Gepubliceerd: 13 Jun 2003 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved