Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Raymzter - Rayalistisch cd review


Raymzter.. dat is toch die van Kut Marokkanen? De meeste mensen zullen Raymzter kennen sinds de hele hype om dat nummer. Perfect getimed bracht Raymzter over wat hij wou zeggen en dat is precies waar Raymzter voor staat: inhoud. Op allerlei feesten was hij al lang live te checken en ook stond hij op de cd Homegrown van vorig jaar.

Na lang wachten is het album Rayalistisch eindelijk uit en het was het wachten zeker waard. Laat ik direct met de kritiek beginnen, voor iemand die Raymzter volgde voor deze cd staan er relatief weinig nieuwe tracks op. Dat wil niet zeggen dat de tracks niet koel zijn want Raymzter komt gruwelijk. De cd begint rustig met de titel-track Rayalistisch en gaat na anderhalve minuut over in de vernieuwde track De Verkeerde Kant Op. In de finale van de grote prijs deed hij deze track al en deze versie komt nog vetter over door de goede productie. Down Met Jou kent iedereen wel en daar zijn de meningen zoals met alles over verdeeld, ik vind hem dope. Almere Stad is geen track over hoe koel Almere nou wel is (want dat is het niet), maar hoe wack het is om daar te wonen. Persoonlijk vind ik deze versie van Almere Stad minder dan de versie die hij live doet. Deze is funky'er.

Smookbreek en Kut Marokkanen zijn van de single, Smookbreek valt op door de eenvoud en dat maakt het juist lekker. Een track die zwaar positief opvalt is Data - surveillance waar Raymzter tegen de modernisering en automatisering van de wereld rapt. Hoofdknikkend zal je dit nummer luisteren. Op Perspectief rapt Raymzter samen met Miek. Uit het cd-hoesje is op te maken dat ze allemaal vet respect voor mekaar hebben en het is dan ook dope dat Miek er ook op staat. Een Test en Altijd Laat zijn goede tracks, Altijd Laat komt van Homegrown.



9 tot 5 is weer een hele vette track die met een complete band is opgenomen. Het gaat over de sleur van het werken van 9 tot 5 en dat je voor je dromen moet gaan. Normaal vind ik hiphop met een complete band niet koel maar op Rayalistisch gebeurd dit maar een paar keer en die keren voegt de band ook echt wat toe. Genoeg Is Genoeg gaat over zijn afkeer van internet. Het is algemeen bekend dat internet niet Raymzter zijn ding is en dat wordt hier weer eens duidelijk gemaakt, jullie die dit lezen zijn allemaal wack. Niet alleen internet wordt afgekraakt maar ook de tv. "heb je geen beter idee / dan te kijken naar GTST / dat is geen leven voor Ray / al was het een weekje of 2". Wat De Fok Doe Je Dan gaat over je fouten corrigeren, dat je het op tijd moet inzien en niet met de verkeerde lui moet omgaan. Als het te laat is om je fouten te corrigeren .. wat de fok doe je dan?

Raymzter heeft een vette cd gemaakt, de tracks zijn goed en met inhoud. De productie is ook top, goed duidelijk afgemixt. We missen alleen de track OF NIET ?!

Kopen dus!

Tracklist:

01. Rayalistisch
02. De Verkeerde Kant Op
03. Down Met Jou
04. Almere stad
05. Smookbreek
06. Kut Marokkanen??!
07. Data - surveillance
08. Perspectief
09. Een Test
10. Altijd Laat
11. 9 tot 5
12. Is Het Echt?
13. Genoeg Is Genoeg
14. Wat De Fok Doe Je Dan?

hidden track: Kaapwerk

Cijfer: 8.5

dap
Door: Marco | Gepubliceerd: 28 Mar 2003 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved