Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Interview met Klopdokter


Wie ben je?

Bas Ockeloen, leeftijd 21, woonplaats: Rotterdam

Waar komt je rapnaam vandaan?

Er lag een woord op mn tong en ik kwam er maar niet achter welke het was, totdat Klopdokter eruit floepte, en toen heb ik die gehouden... ja vaag... ik weet het. Geen verdere diepe betekenis dus.

Hoe lang ben je met hiphop bezig?

Ik ben nu zo’n 4 jaar actief bezig met hip-hop. Daarvoor luisterde ik er al veel naar, maar was eigenlijk meer bezig met crossover en hardcore. Ik zat destijds in een bandje en die is eigenlijk van metal geevolueerd tot crossover, tot we uiteindelijk bijna pure hip-hop maakten. Ik kreeg genoeg van de gitaren en het drumstel, en ben toen met DJ Fader gaan samenwerken, wat ik tot op vandaag de dag nog doe.

Wie is je beatcreator en wie werken er nog meer wel eens mee aan je nummers?

Mn beatcreators zijn Exact en Vandepass, en daarnaast gaat Risk nog een aantal beatjes verzorgen. Op mn tracks werk ik meestal samen met C.J., die mn backups doet, daarnaast neem ik af en toe wat op met Risk, en tot slot zijn er mijn alter-personages Mannetje van de Maan, De vieze Man, Stanley de black power-neger, en Arie de Neo Nazi. Dat is meer als ik stoned ben en freestyles ga opnemen...



Hoe snel kunnen we je album verwachten en komen daar ook gastrappers op?

M’n album zou allang klaar moeten zijn, maar omdat ik het verschrikkelijk druk heb en met van alles bezig ben is ‘ie nog steeds niet af. Zit momenteel nog veel drukker met m’n stage, dus daar kan ik nog weinig over zeggen. Ik moet nog even kijken hoe het loopt. Maar af komt ie. Als gastrappers komen sowieso C.J. en Risk er op. Daarnaast ga ik nog een track opnemen met VSOP, maar het is nog niet helemaal duidelijk of die op het album komt. Er staat ook nog wat op de planning met E.X. (Tuigcommissie), maar dat staat echt nog in de steigers.

Hoe ben je in aanraking gekomen met hiphop?

Zoals eerder vermeld transformeerde mijn vroegere metalbandje (Mortal Koe) al snel in een hip-hop-gebeuren. Ik kwam rond die tijd DJ Fader tegen en we besloten een keertje af te spreken. Hij spinde wat plaatjes en ik spitte er wat teksten over heen. Die formule bleek beter voor mij te werken. Fader heeft door omstandigheden nog een paar maanden bij mij in huis gewoond en dat waren maanden met alleen maar marihuana en hip-hop. Ik ben in die periode dan ook enorm gegroeid. Ik begon mee te doen aan MC-contests, open mic’s en trad een aantal keren op. Zodoende ben ik er eigenlijk een beetje ingerold. Omdat ik al snel ontdekte dat ik aanleg had voor het vak van freestylen ben ik me vooral daar op gaan focussen en zodoende ben ik nu wie ik ben.

Hoe is de nederlandse hiphopscene in R`dam?

Rotterdam is een goede leerschool. Rotterdam is rauw, simpel en straight to the point. Het publiek bestaat veelal uit stonede stoere gasten die niet zomaar hun props droppen. Waar op sommige plaatsen het publiek gewoon meedoet ook al is de act suf, for the sake of de avond, zo versteent het publiek in zo’n situatie in Rotterdam. Bij open mic’s ligt dat al wat anders, daar wordt over het algemeen iedereen gerespecteerd omdat deze de kans zijn om je als beginnende MC te laten horen en wat podiumervaring op te doen. Maar als je hier een show geeft, doe het goed. In Rotterdam worden weinig valse props uitgedeeld, en dat is op zich wel goed denk ik. Verder is de scene hier heel tight. Iedereen kent elkaar wel enigzins, en wordt regelmatig afgesproken met elkaar. Er is hier geen ‘gap’ tussen Engelstalige en Nederlandstalige hip-hop, voor zover ik kan overzien. I love this city…

Wie vind je dope in de nederlandstalige hiphopscene?

Er zijn er teveel om op te noemen. Toch even een rijtje: Raymzter, VSOP (ik ben stiekem verliefd op Tim), Opgezwolle, E.X., DuvelDuvel, Schrijversgilde, Risk (let op deze man), Kas (je ziet hem weinig, maar die gast is goed), Terilekst en nog een heleboel die ik even vergeet...

Ik las dat je mee hebt gedaan aan 'Kunstbende', wat was dat?

De kunstbende was eigenlijk het eerste dat ik ooit met hip-hop deed, on stage dan. Ik mocht toen nog net meedoen, en was eigenlijk al iets te oud voor mn gevoel. Het onderwerp was ‘Ik’, en dat is een dankbaar onderwerp voor een MC. Ik schreef een (nu) kloterig rijmpje over mn levensloop en werd spontaan 2e. Ben toen door die 2e plaats wel in contact gekomen met een hoop mensen wat weer resulteerde in een zooi kleine optredentjes in Rotterdam en omstreken.

Je hebt de 'Geen daden maar woorden contest' gewonnen, hoe was die contest?

GDMW was eigenlijk de leukste contest die ik ooit heb mogen meemaken, buiten het feit dat ik gewonnen heb. De zaal was vol, de sfeer was geweldig en er werden battles gevoerd van hoge kwaliteit. De contest bestond uit 5 rondes, en het ging dus uiteindelijk op uithoudingsvermogen. Raymzter zat er die avond een beetje doorheen en daarom won ik. Ray is trouwens een van de meest sportieve mensen die ik ooit heb gebattled. We hebben elkaars wederwijds respect veelvuldig geuit en het was een gezellige avond. Dit jaar is er trouwens weer een contest dus kom die titel maar afpakken.

Hoe ben je bij je platenlabel Ruffcuts gekomen en hoe is de samenwerking?

Ruffcuts heeft vroeger samengewerkt met O.N.X. van Abstract Dialect en hij heeft mij destijds aanbevolen. We zijn daarna om de tafel gaan zitten, ik spitte wat, zij lieten wat beats en producties horen en we waren eigenlijk al vanaf het begin allebei erg enthousiast. Omdat ik het de laatste tijd zo druk heb moet ik nog wel eens wat afzeggen en gaat het nu een beetje moeizaam allemaal, maar daar komt binnenkort verandering in. In de studio zelf hangt altijd een relaxte sfeer, en er wordt veel gelachen. Ruffcuts verzorgt de productie en een groot deel van de beats (via Exact). Daarnaast regelt VandePass een groot deel van de administratie, iets waar ik zelf nogal nalatig in ben.

Wat wil je verder nog kwijt wil aan al je duizenden toekomstige fans?

Sorry. Ik heb al een vriendin.

Met dank aan Limon en Klopdokter!

Links:
Klopdokter
Ruffcuts

Door: Geertjan | Gepubliceerd: 11 Feb 2003 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved