Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Zwart Licht - No Juju
Bliksemschicht was het debuutalbum van Zwart Licht en meteen een passende beschrijving van hoe het trio de hiphopscene binnen stapte. Nadat Bliksemschicht werd opgepikt door TopNotch en de ijzersterke liveshows begonnen te lopen ging het namelijk erg snel met Zwart Licht. Inmiddels, zo’n anderhalf jaar later, zijn ze een gevestigde naam en publiekstrekker op vele festivals en podia. In interviews werd al maanden aangekondigd dat de opvolger, No Juju, meer dubstep en grime invloeden zou hebben. Muziekplatform 3voor12 wist zelfs te melden dat Zwart Licht de hiphop compleet vaarwel ging zeggen. In hoeverre er door de hiphopliefhebber dan nog van dit schijfje valt te genieten?

No Juju begint in ieder geval erg lekker met de titeltrack, een intro waarin allerlei samples van Bliksemschicht langskomen, maar dan wel met onmiddellijk hoorbare dubstep-geluiden in de mix. Ook op de volgende tracks Blazin’ en Big Choon (verassend genoeg een solo-track van Skinto) blijven deze invloeden, net als het hoge energiepeil, opvallen.Dat deze lijn de rest van het album ook niet meer losgelaten wordt, is wel duidelijk na de al eerder gelekte nummers Still Tippin/Nitroid en Galtar Riddim Jumanji. Hele strakke, dubstep/grime georiënteerde producties, waar vooral Akwasi lekker hype overheen rapt. Wel is het jammer dat deze tracks kort op elkaar volgen, waardoor het tussengelegen Geau Geau een beetje wegvalt, terwijl dit toch zeker geen skip-nummer is.

Op Tsunami doen XL en Skinto, collega’s van het Nebulon collectief, verdienstelijk hun ding, maar het is toch met name Akwasi die uitstekend uit de voeten kan met de bangers van producer Hayzee. Veelgehoorde kritiek is dat Akwasi vooral veel schreeuwt, maar ook voor de kritische luisteraar is het moeilijk te ontkennen dat zijn stijl goed bij de producties aansluit.In afsluiter Mosquito zit, naast een geweldige instrumentale laatste anderhalve minuut, alleen een refrein en wat losse teksten van Akwasi, maar de cd blijkt dan ook nog niet ten einde. Er staan namelijk maar liefst drie hidden tracks op No Juju en het zijn bepaald geen left-overs. De Big Choon remix (nu niet alleen Skinto maar ook met verses van Akwasi en Leroy) is beter dan het origineel en had door de aanwezigheid van Akwasi en Leroy ook beter op het reguliere deel van het album gepast. Ook het nummer Tafels (van de So So Lobi Mixtape) gaat in de remix en is met bijdragen van leden uit Nebulon en Fakkelteitgroep een toffe track geworden. Het laatste verborgen nummer is wél een compleet nieuw nummer en bovendien (verassend genoeg) straight up hiphop met een vrij rustige, goed verstaanbare Akwasi.

Tracklist:
1. No Juju
2. Blazin’
3. Big Choon (met Skinto)
4. Still Trippin / Nitroid
5. Geau Geau
6. Galtar Riddim Jumanji
7. Lions In The Hall
8. Tsunami (met XL en Skinto)
9. Mosquito
10. Hidden Track 1 (Big Choon Remix)
11. Hidden Track 2 (Tafels Remix)
12. Hidden Track 3

Conclusie:
De in interviews aangekondigde verlegging van de focus naar een grimey/dubstep sound is absoluut waargemaakt door de mannen van Zwart Licht. De liefhebbers van meer traditionele hiphop die Bliksemschicht al moeilijk te verteren vonden zullen dan ook ongetwijfeld afhaken bij No Juju. Waardeer je deze genres wel dan kan je het album blind aanschaffen door het hoge niveau van de beats en bijpassend energieke stijl van rappen. Naast dat het album op zichzelf erg goed in elkaar zit, zullen de nummers ook de liveshow van Zwart Licht ongetwijfeld naar een (nog) hoger niveau tillen aangezien No Juju een uitstekend vervolg is op de adrenaline-kick die ze op het podium aan de luisteraars geven.
Door: Freddy | Gepubliceerd: 17 Oct 2010 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved