Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Madd Son - De Opmaat EP
Soms moet je ook aandacht gunnen aan de minder bekende artiesten. Madd Son van Beatlynx Entertainment is één van de vele hongerige MC’s die naam wil maken in de huidige hiphopscene. Met de doorbraak van andere Bijlmer artiesten als Dret & Krulle, M.O. & Brakko e.d. ruikt ook deze rapper uit Amsterdam Zuid-Oost zijn kans en komt met de EP De Opmaat. Of hij het niveau van voornoemde rappers kan evenaren…

Zoals zo vaak begint ook deze EP met brag ’n boast tracks, waarin hij aangeeft dat zijn komst langverwacht is, maar dat die uiteindelijk toch gekomen is. Nu had ik nog nooit eerder van hem gehoord, dus dat valt allemaal wel mee. Wat me wel bevalt is zijn stemgeluid. Hij heeft een donkere stem, die goed past bij de typische boom bap beats. Hij laat zien te weten wat hij met zijn stem doet.

Op Instinct is alweer de derde brag ’n boast track achter elkaar en is tevens de eerste single van de EP. Ondanks zijn blijkbaar onstilbare honger zichzelf op te hemelen, is dit wel een echte banger. De beat heeft een heerlijke sample en het klinkt gewoon heel lekker als geheel. Madd Son weet me hier wel degelijk te boeien en ik hoop dan ook dat de EP deze lijn voortzet.Het lijkt de goede kant op te gaan. Met Damsko laat hij een track horen, waarin hij de geschiedenis en zogenaamde schoonheid van Amsterdam beschrijft. Als trotse Hagenees zal ik hem natuurlijk nooit gelijk geven, maar dat het een goede track is, kan ik niet ontkennen. Ook de daarop volgende tracks In Beweging en Charlie hebben een interessante invalshoek, maar ik heb het gevoel dat deze beter hadden kunnen worden uitgewerkt. Waar ik bij In Beweging de samenhang in het verhaal een beetje mis, mis ik bij Charlie een echte climax en vind ik dit bovendien de minste beat van de hele EP.

Dan is het de beurt aan mijn favoriete track. De Dagen is een levensbeschouwende track, waarin zowel Madd Son als M.O. de Poëet hun levensvisie uiten. Ik voel de positieve boodschap van dit nummer en de zang van Patty past hier goed bij. Het is voor mij dan ook een raadsel waarom er bij deze track nog geen videoclip geschoten is.In Loop Met Me Mee neemt Madd Son je nog eens mee door zijn buurt en in Vloeibaar en Wat Dit Is wordt zijn liefde voor hiphop nog eens benadrukt. Aan het eind van de EP De Opmaat aangekomen, wordt er nog één laatste onmisbaar onderwerp aangesneden: Liefde. Makkelijk Voor Je (Mijn Meid) is één van de betere tracks van de EP en ik vraag me af of deze niet iets eerder aan bod had kunnen komen om de afwisseling er een beetje in te houden. Dat hij blij is met zijn meid, dat is in ieder geval duidelijk.

Waarom er nog twee bonustracks op de EP staan is mij niet helemaal duidelijk. Ik vond 11 nummers eerlijk gezegd al erg veel voor een EP. De bonustracks zijn echter wel beide van een hoger niveau dan nummers als De Sound van…, Vloeibaar en Wat Dit Is, dus hadden wat mij betreft best op de originele tracklist gekund. Zeker omdat de laatste bonustrack wederom een featuring van M.O. bevat.

Conclusie:

Het is geen onaardige EP, maar het is wel wat veel van het goede. Er is te weinig afwisseling en te veel brag ’n boast terug te vinden op De Opmaat. Ook zitten er een aantal tracks tussen, die een net wat lager niveau hebben en het is dan ook zonde dat die op de EP zijn terug te vinden. Ik denk dat Madd Son er beter aan had gedaan om met 7 of 8 hele sterke tracks voor de dag te komen, dan met 13 tracks, waarvan er een aantal een beetje halfbakken zijn. Desalniettemin hou ik Madd Son zeker in de gaten voor de toekomst!

Door: Frank | Gepubliceerd: 15 Oct 2010 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2023 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved