Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Cartes en Kleine Jay & cd review
Na vele optredens, video's en opwarmertjes is begin deze maand eindelijk het eerste echte album van Cartes en Kleine Jay uitgekomen. De twee Bosschenaren hebben altijd als duo opgetreden en hebben nu beide samen een solo cd in de winkels liggen. De plaat heet & en is direct de afsluiting van een periode. Na de release-tour zullen ze ieder hun eigen muzikale pad gaan bewandelen.

Het probleem van iets waar lang op gewacht wordt, is dat verwachtingen vaak onrealistisch hoog worden. Door een moeilijke markt en geen label dat de cd wilde uitbrengen, heeft het album op zich laten wachten. Op verschillende momenten is het te horen dat bepaalde nummers al wat langer op de plank lagen. Dit feit hoeft op zichzelf geen belemmering te zijn, ware het niet dat niet elke track even sterk is. Vooral de cd van Kleine Jay bevat gerecycled materiaal, wat jammer is voor een officiŽle debuutcd. Cartes en Kleine Jay staan bekend als het dynamische duo dat juist op het podium goed naar voren komt. De mannen hebben verschillende stijlen, relaxed vs actief en dynamisch, en dat maakt hun samen een goede combinatie met de nodige afwisseling. Solo zijn beide artiesten, buiten hier en daar een featuring, op zichzelf aangewezen en daarbij lijkt Kleine Jay nu toch wat te kort te komen. Naast het al bekende materiaal zijn de flows van Kleine Jay vaak simpel met wat makkelijke rijmschema's, dit in tegenstelling tot Cartes die persoonlijker en dieper gaat en een bredere woordenschat gebruikt.Het verschil tussen beide artiesten wordt al duidelijk vanaf het begin van elke cd, Cartes begint rustig en jazzy met zelfreflectie op zijn vorig werk terwijl Kleine Jay meteen een brag and boast track eruit gooit. Met minimale moeite weet Cartes met zijn tracks mij te boeien. Hij begaat hier en daar wel een misser (corny gezang op Maakt Niet Uit Wat Je Doet) maar de nummers zitten goed in elkaar met erg sterke beats van Alecto en Radjie. Met de 11 nummers van Kleine Jay heb ik wat meer moeite, tracks als Superrapper en Preek van Binnen zijn tof maar als geheel genomen is het wat simpeler dan zijn metgezel. Wanneer je vorig materiaal van de mannen hebt gehoord (het voorproefje hiervoor of de Wie Wat Bewaart cd), dan is het goed om te weten dat deze cd's geen echte bangers bevat. Op deze debuutcd's voeren vooral persoonlijke en rustige tracks de boventoon. Op beide cd's staan prima beats en producties, alhoewel ik me kan voorstellen dat je wel van de stijl moet houden. Hoe het na de aankomende tour met Cartes en Kleine Jay zal vergaan, blijft afwachten. Verwacht wordt dat Cartes een break gaat nemen en Kleine Jay met andere artiesten gaat ophooken. Of dezelfde dynamiek terug komt...


Tracklisting:

01. Cartes - Essentie
02. Cartes - De Volgende Stap
03. Cartes - Allemaal Nick
04. Cartes - Neem Het Zoals Het Komt
05. Cartes - Chagerijn (met Kleine Jay)
06. Cartes - Laat Het Los
07. Cartes - Maakt Niet Uit Wat Je Doet
08. Cartes - Wet Van De Natuur
09. Cartes - Wat Als
10. Cartes - Weet Dat (met Kleine Jay)
11. Cartes - Muzikale Trip

01. Kleine Jay - Superrapper
02. Kleine Jay - Wonderelijke Brein
03. Kleine Jay - Eerste Ronde
04. Kleine Jay - Alles Heeft Een Reden
05. Kleine Jay - Ruimte Om Te Uiten
06. Kleine Jay - Liefde
07. Kleine Jay - Preek Van Binnen
08. Kleine Jay - Alles Op Zn Tijd (met Cartes)
09. Kleine Jay - Voel Me Zo
10. Kleine Jay - Hoede (met Cartes)
11. Kleine Jay - t Spel Is Uit

Conclusie: als longtime Cartes en Kleine Jay fan ben ik blij dat dit album is uitgekomen (met dank aan Patta en Rushhour). De beats zijn vaak minimalistisch maar prima in orde. Welke cd je ook op zet, met deze aankoop zul je als Cartes en Kleine Jay fan geen miskoop doen. Een goed einde en begin van iets nieuws.
Door: Marco | Gepubliceerd: 19 Sep 2010 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2023 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved