Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Engel - Op Karakter CD
Van de week had ik hem voor het eerst in mijn handen, het achtste album van Engel. Dit album is op een ietwat vreemde manier tot stand gekomen. Het was namelijk eerst een EP, uitgebracht op internet en vrij beschikbaar. Er kwamen echter zoveel goede reacties erop, met daarin een lichte teleurstelling dat het bij een internet EP is gebleven. Engel heeft toen besloten om er een hardcopy van te maken, er meer nummers op te zetten en er een DVD met video’s bij te doen. En damn, wat klinkt het goed!

Ik was zelf aan de late kant met het downloaden van de EP, waarop ik hoorde dat er een CD van werd geperst. Hierdoor heb ik gekozen om te wachten met het luisteren van de EP en vers aan het hele album te beginnen. Op Karakter laat dan ook direct een hele goede indruk achter bij het doorskippen.

Het begint tof met een stuk van DJ DNS met leuke samples erin. Ik heb alleen pas het gevoel dat ik naar een echt Engel album luister als de tweede track erin kickt. “E.N.G.E.L” is een hele fijne boombap hiphop track waarbij je lekker mee knikt en glimlacht. Dit is eigenlijk de algehele trend op het hele album. Het is gewoon zeer fijn. De teksten zijn ook boeiend, toen ik er goed naar luisterde had ik het idee dat je in elk nummer wel iets van de titel van het album, Op Karakter, meekrijgt.

Als je lekker naar de teksten luistert kan is “Misverstand” zeer vermakelijk. Het is een één-tweetje met Just over hoe er uit een verschillend perspectief naar een bepaalde situatie gekeken kan worden. En ook deze gaat op een lekkere beat.

Wat verder erg opvalt is dat er héél veel featurings opstaan, ze klinken stuk voor stuk goed maar persoonlijk had ik liever wat meer Engel gewilt. Als ik de tracks van DJ DNS en DJ Native niet meetel zijn er slechts 3 van de 12 tracks zonder featuring. Dit vind ik persoonlijk best jammer, temeer omdat “Breek Los” direct mijn favoriete nummer van het album werd toen ik het hoorde. Komt mede omdat ik er dingen in herkende maar het hele nummer klopt. De beat is steengoed, teksten zijn pakkend en de delivery maakt het helemaal af.

Is het dan allemaal supergoed? Nee. Helaas niet. Voor mij telt het album maar 13 nummers. Het laatste nummer, Wat we doen, vind ik behoorlijk slecht. De beat klinkt wel goed, maar de tekst en vooral het refrein vind ik echt om te huilen. Het klinkt mij in de oren als simpele brag & boast met teveel stoere praat. Ik vind dat Engel zichzelf met het laatste nummer een beetje tegenspreekt. Hij zegt daarin dat hij dat maakt wat er nauwelijks is maar als ik internet afloop kom ik veel meer van dit soort nummers tegen.
Als ik dan het album weer eens aan zet verdwijnt het gevoel over Wat we doen al weer snel. Het album zit gewoon heel goed in elkaar.

Conclusie:
Op Karakter is een hele goede voortzetting van “Geen weg Terug”. De teksten en de delivery zijn kenmerkend voor het album. Alles, een enkele uitzondering daargelaten, klinkt gewoon heel fijn. Teksten zijn pakkend, amusant en zitten goed in elkaar. Daarbij worden ze goed gebracht op dope
Door: Erwin | Gepubliceerd: 21 Jun 2010 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2023 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved