Timmietex - Tantu Spange Tatta EP review
In het zuiden van het land heeft hij al enige bekendheid gegenereerd, maar het gros van de Nederlandse bevolking zal nog niet bekend zijn met TimmieTex. De Brabantse rapper is al enige tijd bezig met hiphop en het leek hem nu tijd om definitief naar buiten toe te treden. Zijn eerste wapenfeit is de EP Tantu Spange Tatta. De titel schept nogal wat verwachtingen, maar ik moet nog maar zien of hij deze ook uit waar kan maken.

TimmieTex is nogal vol van zichzelf. Op zich natuurlijk niks mis mee, want een groot aantal rappers zijn er groot mee geworden. Maar er moet natuurlijk wel een grondslag zijn om jezelf zo te laten gelden en die ontbreekt jammerlijk bij TimmieTex. Hij claimt funk, soul en groove, maar al deze aspecten zijn alleen in de beats terug te vinden.

De teksten van TimmieTex laten te wensen over. Het is duidelijk dat hij probeert met humor, sarcasme en ironie de luisteraar voor zich te winnen. Hij tovert echter geen enkele keer een lach op mijn gezicht. Ook zijn serieuzere teksten kunnen mij nimmer bekoren. Het bevat te weinig emotie om het echt te geloven.De eerste single van de EP is het titelnummer Tantu Spange Tatta. De videoclip van dit nummer is vrolijk en zomers en past ook wel redelijk bij het nummer. De zangeres Megan de Klerk weet in het refrein met gevoel een lekkere noot te raken en TimmieTex, tsja, die prijst zichzelf nog maar even flink de hemel in. Op zichzelf staand is het geen onaardige track, maar als deel van de EP, is het veel van hetzelfde.

Zo Vroeg (Zeg Niets Als Je Ziet Mij) is eigenlijk de enige track die mij echt weet te boeien. Zijn flow lijkt eindelijk te kloppen en ook de inhoud is voor het eerst origineel te noemen. Hoewel het natuurlijk wel weer jammer is, dat het refrein bijna letterlijk van Jiggy Djé (Zeg Jeej Als Je Ziet Mij) is gekopieerd. Toch laat TimmieTex hier zien wel degelijk met woorden overweg te kunnen.

Op Tantu Spange Tatta zijn slechts een beperkt aantal gastbijdrages te horen. Op Een Rondje Rappen komen Rob de Mic en Benzie aan het woord en op de afsluiter van de EP is het jonge talent Fotosynthese te horen. Hoewel ook deze rappers niet het hoogste niveau halen, is het in ieder geval fijn om ook even een andere stem te horen.

De producties van Tantu Spange Tatta zijn wel van een hoog niveau. Benzie van KGV, Ben Jur van Van Kwaad Tot Erger en Marcus Wudz hebben hun beats volgestopt met funk, jazz en gevoel en brengen een heerlijke sfeer naar boven. Het is jammer dat zij zulke kwaliteit leveren aan een middelmatige rapper, maar het zorgt er in ieder geval voor dat het geheel nog om aan te horen is.

“Top vijf favoriete rappers, kies je toch mij”. Het mag duidelijk zijn dat hiervan geen enkele sprake is. Hoewel TimmieTex een mooi team om zich heen heeft verzameld, lukt het hem niet te overtuigen met zijn eerste EP. Dat wil niet zeggen dat hij totaal geen potentie heeft.
Hij heeft een goede stem, heeft ritmegevoel en is bereid hard te werken. Zodra hij zijn ego aan de kant kan zetten en daadwerkelijk wat te melden krijgt, kan er in de toekomst misschien nog wel eens iets goeds uit de mond van TimmieTex komen.

Door: Frank | Gepubliceerd: 04 Mar 2010 | Gesloten

Reacties
Gepost doorVitaal - maandag 22-03-2010 @ 17:56
shit is tan2 hard
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved