Nupster - Vooruitgang cd review
de Nup gaat niets uit de weg en blinkt uit in eerlijkheid
Belgische hiphop staat niet bekend om het hoge niveau. Niet voor niets zijn Nederlandse hiphopacts gans populair bij onze zuiderburen. Niettemin is er wel degelijk een hiphopscene in Vlaanderen. Tijdens mijn laatste bezoek aan België kwam ik in aanraking met een Vlaamse MC genaamd Nupster. Hij overhandigde mij zijn debuutalbum Vooruitgang en daagde mij uit zijn product met de grond gelijk te maken.

Het is mij direct duidelijk dat Nupster heel wat te vertellen heeft. Hij vult de beat het liefst van begin tot het eind met volzinnen. Hoewel het tempo erg hoog blijft, is alles, ondanks het voor mij nog steeds eigenaardig klinkende Vlaamse accent, goed verstaanbaar. In de titeltrack verwoordt de Vlaamse woordkunstenaar eigenlijk al de kracht van dit album: “Nooit lang op één plek, omdat ik altijd vooruitga”.

Daar waar Nupster zich in de gelederen van hiphopformatie Phillibustas beperkte tot brag & boast, kiest hij er op zijn solo-album voor om meer zijn gevoel en mening in de teksten te leggen. De afwisseling van onderwerpen zorgt er voor dat het boeiend blijft. Van liefdesverdriet tot een ode aan zijn vrienden en familie, de Nup gaat niets uit de weg en blinkt uit in eerlijkheid. “Zit gevangen in mijn angst om te leven, onzelfzeker”Van het nummer Alles wat ik nodig heb is reeds een videoclip op het internet te vinden. In deze track legt de rapper nog maar eens uit dat het hem om de liefde voor de muziek te doen is “en vind ge dat maar niks, koop gewoon geen cd’ke”. Het nummer is ook direct mijn favoriete track op dit album.

De producties op dit album nemen je zo nu en dan flink mee terug in de tijd, maar dat wil niet zeggen dat het slecht is. Hoewel er een aantal Partysquad-achtige missers op de plaat staan, vallen de beats me zeker niet tegen. De voor mij onbekende producers Decay, Cozone en Riccabeats hebben alledrie een waardevolle bijdrage geleverd aan de vooruitgang van Nupster.


Een groot minpunt op deze plaat zijn de bijdrages van enkele gastrappers. Het is jammer dat Nupster privé en zakelijk hiermee niet gescheiden lijkt te kunnen houden, want het komt niet echt ten goede van de kwaliteit. Vooral de Engelstalige mc’s laten te wensen over.

Tracklisting:
01. Vooruitgang (Decay - Nupstr)
02. Ik Voel Me (Cozone - Nupstr)
03. Moeve (Cozone - Nupstr)
04. H.U.N. (Decay - Skpee - Nupstr)
05. Druk (Cozone - Skpee - Nupstr)
06. Fier Echt Waar (Decay - Nupstr -Skpee)
07. Weerhaken (Decay - Nupstr)
08. Ik Zag (Decay - Nupstr)
09. Laat alles Los (Decay - Nupstr - Skpee)
10. Deze Avond (RiccaBeatz - Nupstr)
11. Zonnestralend (Cozone - Nupstr)
12. Alles Wat ik Nodig Heb (Decay - Nupstr - Skpee)
13. 1 (Cozone - Nupstr - Skpee)
14. KLIK (RiccaBeatz - Nupstr - Elpo - Tiewai - Ricca)
15. Wacht De Rest Af (Decay - Nupstr)

Conclusie: Voor de hiphopliefhebber is dit absoluut een plaat die geluisterd moet worden. Het is dan niet de absolute top, maar Nupster is een MC met talent en een verhaal. Zijn plaat is gevuld met zijn levenswijsheden, meningen en gedachtes en dat maakt het interessant om naar te luisteren. Hoewel Nupster nog een lange weg te gaan heeft, is dit debuutalbum een goed begin in het traject van vooruitgang.

Door: Frank | Gepubliceerd: 11 Feb 2010 | Gesloten

Reacties
Gepost doorDiaBeats - donderdag 18-02-2010 @ 15:32
Big up na Nupke!
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved