Rico, Typhoon en Muppetstuff - Wie heeft de bal?
Rico en Typhoon mogen bij de gemiddelde bezoeker van deze website bekend worden geacht, maar de formatie Muppetstuff zal zeker de nodige wenkbrauwen doen fronsen. Een combinatie van deze drie namen had dan ook niemand aan zien komen. Echter, als je dan vervolgens leest dat ook Sticks vertegenwoordigd is op de gezamenlijke cd Wie heeft de bal? en dat de productie in handen is van Peter Blom, beter bekend als Delic, wekt dat toch enige verwachtingen.

Dit akoestisch gezelschap uit Zwolle brengt een soepele mix van folk, jazz, blues en nederpop. Het vorenstaande is de beschrijving die naar voren komt als je Muppetstuff intoetst bij de grootste zoekmachine ter wereld. Het project dient eigenlijk als een soort van kennismaking tussen de jonge hiphoppers en oudere muziekliefhebbers van Nederland. En het moet gezegd worden, de teksten van Rico en Typhoon passen verrassend goed op de vrolijke en ouderwetse folk-melodie├źn.

De melodie├źn worden gevormd door samenspel van een overvloed aan instrumenten zoals de accordeon, fluiten, de akoestische gitaar, de mandoline, de contrabas, de saxofoon, drums, percussie en zelfs nog meer. Ondanks deze grote hoeveelheid aan instrumenten, vult alles elkaar goed aan. Dit is mede te danken aan producer Delic, die alles zeer zorgvuldig gearrangeerd en gemixed heeft.Het is absoluut even wennen, daar waar ik Rico en Typhoon toch vooral gewend ben op soms meedogenloze producties van mannen als Delic, A.R.T., NAV of andere hiphopproducers. Zelfs het uitstapje van Typhoon met de jazzformatie New Cool Collective, Chocolade, lijkt op geen enkele wijze op Wie heeft de bal?. Toch is het niet allemaal even vernieuwend, want een groot aantal van de teksten van de rappers zijn reeds terug te vinden op de verschillende albums van Typhoon, Fakkelbrigade en wijlen Opgezwolle. Met enige aanpassingen in de flow van de rappers klinkt alles echter vloeiend als voorheen.

Bij het beluisteren van Wie heeft de bal? krijg ik steevast een vrolijk gevoel, terwijl de onderwerpen toch niet altijd even luchtig zijn. Het is te horen dat Rico en Typhoon opgelucht waren even uit het stramien van de hedendaagse hiphop te kunnen stappen. Ze hebben alle standaarden losgelaten en volledig op het muzikale gevoel hebben vertrouwd. Dat ze daarover beschikken lijdt geen twijfel, gezien het ogenschijnlijke gemak waarmee de lyriscisten zich bewegen over de verraderlijke melodielijnen, die de folkmuzikanten aan hen hebben voorgelegd. Er zijn overigens ook een aantal vocalen van Muppetstuff op de cd terug te vinden, welke ook zeker niet onverdienstelijk genoemd mogen worden.

Tracklisting:

01. Opening
02. Wie Heeft De Bal?
03. Levensgroot
04. Ga
05. Vlieger
06. Gekkenhuis
07. Weg
08. Waarheid
09. Drieluik
10. De Grieze
11. Snelle Jongens
12. Horizon
13. 11e Gebod

Conclusie: het bespreken van de teksten van Rico en Typhoon is volslagen nutteloos, gezien de eerdergenoemde herhaling. Er is wel een aantal nieuwe spitsvondigheden op het gebied van taal terug te vinden op Wie heeft de bal?, maar het zou zonde zijn deze al prijs te geven zonder je een luisterbeurt te gunnen. Wie heeft de bal? is een geslaagd project, waarbij zowel Rico en Typhoon als Muppetstuff zich in het onbekende hebben verdiept en zodoende tot een fraaie cd zijn gekomen.
Door: Frank | Gepubliceerd: 07 Feb 2010 | Gesloten

Reacties
Gepost doorJZEMW - dinsdag 12-10-2010 @ 15:14
Ze zijn gruwelijk goed. Ook echt tof dat Rico en Mupperstuff komen naar gratis festival Je Zal Er Maar Wonen!
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved