Oscar X - Intellectuele Krijgskunst cd review


Oscar X - Intellectuele Krijgskunst

Oscar X website

Oscar X is een relatief nieuwe rapper, mensen zagen hem voor het eerst bij Dreadrock en als invaller bij de Onderhonden. Oscar X ging toen solo, met Artikel 7 maakte hij twee demo's. Hierna ging hij met Neo door aan het project Rapiconen. Nu is het 2002 en heeft Oscar X een solo cd uitgebracht. Het is direct duidelijk dat Oscar X zeer serieus is in zijn werk, hij maakt hiphop met een boodschap. Zijn cd heet 'Intellectuele krijgskunst' met als ondertiteling 'Elke gesloten geest is een potentiele vijand'.

De cd staat vol met diepe teksten geinspireerd door zijn achtergrond en het verre oosten. In het nummer 'Over “negers” en “blanken”' geeft Oscar toe zelf ook onbewust racistisch te zijn geweest. Het nummer 'kwijtgeraakt en teruggevonden' gaat over de liefde en dat je wat je ook doet, je er altijd positief uitkomt. Oscar schuwt niet ook over persoonlijke dingen te rappen, in 'te laat' rapt hij onder andere over zijn familie in Colombia: “Het doet me pijn omdat ik weet dat het te laat is, dat het voorbij is, en dat het over is”, “straks is het te laat, had ik maar gespaard om naar Colombia te gaan”.

Persoonlijk vind ik de cd erg goed klinken, niet alleen kwa productie en geluidskwaliteit maar ook de onderwerpen. Goede (en een paar niet standaard expirimentele) beats, weinig inhoudsloos bragging en sterke teksten. Hotep is een aanstekelijk nummer, als je die in je hoofd hebt gaat ie er ook niet uit. Ook live komt Oscar X goed over, op het nederhop festival 2002 was hij naast Opgezwolle een van de betere optredens. Toch slot toch nog een klein negatief ding: soms komen de flows van Oscar wat houterig over, net of de rijms net niet uitkomen.

Conclusie: als goede hiphop met diepere teksten je niet afschrikt, kopen!

Tracklisting:

1. ijzerenhemd Chi Kung
2. Intellectuele krijgskunst
3. In de dojo
4. Bushido
5. Over “Negers” en “Blanken” (met Neo)
6. 7 magere jaren
7. Kwijtgeraakt en teruggevonden
8. Te laat
9. Hotep!
10. Er komt geen einde aan (met Hala)

lengte: 39 minuten

cijfer: 8
Door: Marco | Gepubliceerd: 09 Nov 2002 | Gesloten

Reacties
Gepost doorSBU - dinsdag 19-11-2002 @ 23:10
Beetje vage stijl. Wel koel Beter als verwacht eerlijk gezegt.
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved