Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
J.A.E. - Koning Der Armen cd review
'2008, valse start, in 2009 met voorbereidingen bezig, in 010 kan de kurk van de fles'. J.A.E. (Je Afrikaanse Excellentie), één van de (ex-)leden van De Stropstrikkers, heeft op 29 januari de officiële album release party in Tivoli, Utrecht. Aan mij de eer om het album te reviewen.

De tracks van de Stropstrikkers albums Kermis in de Hel en Donkere Dagen hebben menigmaal door mijn speakers gepompt, dus ik had hoge verwachtingen bij het eerste soloalbum van J.A.E., Koning der Armen. Het is het vijfde muzikale wapenfeit op het label a.k.a. hiphopontwikkelingsbureau Hof van Jaeden, dat door J.A.E. zelf opgericht is. Kan J.A.E. met dit solo-album de voor Nederlandse hiphop-begrippen originele boombapsound van de Stropstrikkers evenaren?

Een heel leger aan producers heeft zijn bijdrage geleverd aan J.A.E.’s debuutalbum. Het rijtje? In volgorde van opkomst: Klaasvaak, Broeky D (2 producties), Dobleye (maar liefst 3 tracks en 1 skit), Paulie Flows (2), Antos the Freshmaker (2), Nox, Nikes (2) en Kre. De relatief onbekende namen tonen aan dat J.A.E. met zijn label opkomend talent absoluut een kans geeft, gezien de producties op dit album. Er is echter nergens te horen dat er een gebrek aan professionaliteit zou zijn, sterker nog, het album kenmerkt zich door zijn herkenbare, perfect bij J.A.E. passende beats. En hij maakt er dankbaar gebruik van. Een speciale vermelding verdient de track Adelaar, waarin een fijne gitaarsample is verwerkt.Afwisselende tracks passeren de revue, zowel topicals als brag & boast wisselen elkaar af. Kenmerkend voor J.A.E. is zijn krachtige delivery, goede timing en het weten te brengen van af en toe dromerige lyrics, zonder daarbij te pretentieus taalgebruik toe te passen maar die toch een goede beeldvorming mogelijk maken. De onderwerpen die J.A.E. behandeld variëren. J.A.E. heeft het vaak over zijn ontwikkeling en wie hij is. De track Cecilia, geschreven voor zijn moeder, springt er wat mij betreft bovenuit. Een mooi eerbetoon waarin J.A.E. zich ontkroont als koning en zijn moeder kroont als koningin.

De featurings zijn niet allemaal even sterk. De track Stamp op ze, met versterking van Zwart Licht-lid Akwasi en J.A.E.’s vroegere rapcompaan Skafalau is een echte banger, die live voor het nodige pitrumoer zal gaan zorgen. Ook het nummer Deze Kracht heeft een dikke beat, en Zo Moeilijk-member Nosa laat zien wat hij in huis heeft. De collabo met (de voor mij onbekende) rapper Levitation, “Verhalen bij het Kampvuur”, is minder geslaagd. De gastrapper weet helaas niet te boeien. Last but not least is zangeres Nicole. Ze levert haar bijdrage aan de track “Zelfservice”, en succesvol. Een vrouw met een mooie soulstem die perfect bij de track past.

Tracklisting:

01. King in de Ring (beat Klaas Vaak)
02. Zelfservice (met Nicole) (beat Broeky D)
03. Sleutels Kwijt (beat Dobleye)
04. Cecilia (beat Paulie Flows)
05. Stenen in M’n Rugzak (beat Antos The Freshmaker)
06. Actie Reactie (beat Broeky D)
07. Nevernooit (beat Nox)
08. Hier (beat Dobleye)
09. Stamp Op Ze (met Skafalau & Akwasi) (beat Nikes)
10. Koningsmaal (beat Paulie Flows)
11. Verhalen Bij het Kampvuur (met Levitation) (beat Antos The Freshmaker)
12. Als Je Mij Niet Kent (beat Dobleye)
13. Deze Kracht (met Nosa) (beat Broeky D)
14. Adelaar (beat Kre)
15. Dominant (beat Dobleye)
16. Je Afrikaanse Excellentie (beat Dobleye)

Conclusie: de '10 jaar te laat geboren' J.A.E. kan zich ook in 2010 nog prima bewijzen met “Koning der Armen”. Of de typische sound van J.A.E. iedereen lang genoeg kan boeien, kan ik niet beoordelen. In mijn ogen heeft Je Afrikaanse Excellentie met dit album een puik solodebuut afgeleverd, dat nog lang door mijn buurt zal galmen. Zo trots als J.A.E. is op zijn moeder, zo trots mag Cecilia zijn op J.A.E. die met dit album bewijst zijn kenmerkende stijl goed te beheersen, en wordt bijgestaan door producers die stuk voor stuk hun skills tonen. Een aanrader.

Door: Jspr | Gepubliceerd: 26 Jan 2010 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2019 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved