Hiphop op Noorderslag 2010
Afgelopen zaterdag was het in het verre Groningen weer tijd voor het jaarlijks Noorderslag festival. Net zoals vorige jaren waren wij aanwezig, uiteraard vooral voor de hiphop optredens. Deze keer stonden onder andere C-Mon en Kypski, Typhoon en New Cool Collective, Zwart Licht, Kraantje Pappie, Diggy Dex, Flinke Namen en Dio op het programma.

De aftrap van de lange avond werd door C-Mon en Kypski en het Metropole Orkest gedaan, een combinatie van artiesten waardoor het gehele grote podium van de Buma Cultuur zaal vol stond. Dit levert vooral een onoverzichtelijk, maar wel kunstzinnig, geheel op. Voor dit speciale optreden hebben C-Mon en Kypski niet de minste gasten uitgenodigd, onder meer Giovanca, Jiggy Dje, Turk en Jules Deelder komen een nummer meedoen.


Giovanca

Hoewel iedereen zeker zijn steentje bijdraagt, overheerst vooral het gevoel van overkill. Hoeveel gasten kan je op je eigen optreden laten meespelen. C-mon en Kypski zijn klein, als duo, begonnen en brachten vorig jaar een waar muzikaal circus door het land. Welke kant het optreden op Noorderslag op moest gaan, was niet geheel duidelijk maar helemaal overtuigen kon het niet. Zelf waren ze nauwelijks te zien en ook werden er maar weinig nummers van het nieuwe album gedaan.Al voor het einde van C-mon en Kypski is het alvast haasten naar het volgende optreden op de planning: Kraantje Pappie. Voor de jonge Groninger was dit een optreden voor thuispubliek. In de finale van de Grote Prijs van Nederland vorig jaar december kon hij me niet overtuigen, een pas uitgebrachte en sterkere track op een beat van Nav bracht me toch naar Kelder van de Oosterpoort. Hoewel de zaal niet geheeld gevuld was, waren er genoeg mensen om een lekkere sfeer te creƫren. Helaas kon Kraantje Pappie me ook dit keer niet helemaal overtuigen, hij heeft zeker kwaliteiten maar de onderwerpen zijn nog niet boeiend genoeg en komen vooral simpel over. Hier en daar komen er toch een paar sterke tracks langs maar voor het overgrote deel kan muziek van zijn Boulimia EP niet boeien. Het publiek maakt het allemaal niet uit, voor hun geeft hij een degelijke show neer. Een extra vermelding gaat zeker uit naar Dj Friss, hij is een prima dj en voegt daadwerkelijk wat aan het optreden toe.


Kraantje Pappie

Na de Kraan kijk ik uit naar een groep die altijd garant staat voor optredens vol energie. In dezelfde Kelder komt Zwart Licht niet helemaal tot zijn recht. Hayzee staat ongeĆÆnteresseerd voor zich uit te kijken en lijkt er niet heel veel zin in te hebben. Routinematig worden de sterke tracks van het debuutalbum Bliksemschicht afgehandeld. Het nieuws dat ze eigenlijk nu meer grime en dubstep willen maken heeft hier vast mee te maken. Pas wanneer er niet-hiphop tracks worden gedaan, komen de mannen echt los en lijkt diezelfde Hayzee er ineens wel zin in te hebben. De zaal pakt dit op en juist dan begint het feest pas echt; de tent gaat los. Als dit voor nu het nieuwe Zwart Licht is, dan ben ik helemaal voor. Uiteindelijk een zeer sterk optreden waar iedereen met een goed gevoel weggaat.


Zwart Licht

Het spannings-hoogtepunt van Noorderslag is toch altijd de bekendmaking van de popprijs winnaar. Nog voordat de deuren van de Buma Cultuur zaal open gaan, gonst het van de geruchten. Als presentator Giel Beelen vraagt wie ze denken dat er gaat winnen, gaat het merendeel van het publiek direct voor Kyteman. Dit blijkt uiteindelijk ook de enige en terecht winnaar te zijn. Met iedereen van het hiphop-orkest aanwezig doen ze nog eenmaal, eigenlijk tegen de principes in, een complete show. Een mooie afsluiter voor frontman Colin Benders. Later op de avond verklaart Colin dat hij pas enkele uren daarvoor het tegen de groepsleden heeft verteld.


Winnaar Kyteman bij de persconferentie

Terwijl het popprijs feestje nog doorgaat, staat Diggy Dex op precies dezelfde tijd ongelukkig geprogrammeerd. Nog net kan ik het laatste kwartier van zijn show meepakken. Koen Jansen, aka Diggy Dex, is bij het hiphoppubliek natuurlijk geen onbekende, reeds in de DAC jaren trad hij met zijn groepsgenoten door het hele land op. Vorig jaar kwam zijn doorbraak bij het mainstream publiek, samen met Eva de Roovere had hij een aanstekelijke hit te pakken. Ditmaal staat hij op Noorderslag met live band (inclusief Robian) en Dj DNS als mede muzikanten. Voor zijn grote hit komt de aantrekkelijke Nikki (Idols 2008) de taak van Eva vervullen. Wat overblijft aan het optreden is vooral de gedachte van een gezellig en swingend feestje. Voor Diggy Dex wordt het nu wel keuzes maken, hiphop of toch de wat corny mainstream kant op. Blijven schipperen in het midden is geen serieuze optie.


Diggy Dex

Iemand die deze keuze inmiddels wel heeft gemaakt is Dio, begonnen met hiphop en inmiddels veranderd tot een popidool van veelal jonge meisjes. Ook deze avond staat het vooraan vol van jonger grut, ze kennen zijn werk van binnen naar buiten en doen alles gewillig mee. Het optreden is typisch Dio, vooral no-nonsense simpele muziek met hier en daar een serieuzere noot. Van het flauwe Tijdmachine tot aan een track op een keiharde BIG2 beat. Of het publiek de muziek echt muzikaal op waarde kan schatten is nog maar de vraag maar Dio maakt er voor zijn publiek een goed feestje van en dat is ook een verdienste. Zijn show gaat vloeiend over in die van mede-kompanen Flinke Namen. De groep, bestaande uit Sef, Fit, Murth en Flexican als dj, mag inmiddels bijna ook geen hiphopgroep meer heten. Ze rappen en er zijn beats maar daar is alles mee gezegd. Het optreden is rommelig en kan zelden echt boeien. Een positief iets is het ouder nummer Hak Em Door De Midden.


Dio

Diep in de nacht komt dan uiteindelijk het hoogtepunt van de avond, Typhoon en de New Cool Collective. Deze combinatie zou in beginsel slechts eenmalig zijn, de samenwerking beviel echter zo goed dat er een EP is opgenomen. Vooral live komen deze nummers, samen met al bekende solo tracks van Typhoon, helemaal tot zijn recht. De zaal is compleet vol en bijna niemand kan stil blijven staan bij de opzwepende muziek van Ty en New Cool Collective. De veelzijdige Benjamin Herman blijft iedereen verbazen met zijn kwaliteit, energie en spontaniteit. Wanneer mede-Zwollenaren Sticks en Rico nog een paar nummers meedoen, lijken ze helemaal niks meer verkeerd te kunnen doen bij het publiek. Iedereen geniet en het is dan ook een perfecte afsluiter van een mooi en druk festival. Op naar volgend jaar.


Typhoon en New Cool Collective

Al onze foto's van Noorderslag 2010 kan je hier terugkijken.
Door: Marco | Beeld: Marco | Gepubliceerd: 19 Jan 2010 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved