Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Kern Koppen - Één cd review
Na elke maand de gratis Nulpunt EP's te hebben uitgebracht, brengen de Hagenezen nu eindelijk hun volwaardige album Één uit. Het is het eerste album onder de naam Kern Koppen (voorheen Nuclear Family). De Nulpunt EP's waren leuke zoethoudertjes maar weten het drietal ook een volledig album te boeien?

Misschien ligt het aan al die jointjes of misschien is het gewoon de algemene instelling maar luiheid is vaak troef bij Nederlandse rappers. Niet bij de Kern Koppen. Waar velen voor de makkelijke weg zouden hebben gekozen en alle Nulpunt EP's op één cd'tje te compileren kiezen de Kern Koppen ervoor met volledig nieuw materiaal te komen dat ook nog eens een hele andere sound heeft. Staken de EP's nog vrij simpel in elkaar, op het album is het allemaal wat minder toegankelijk.



“TIP! Luisteren als één geheel” prijkt er op de achterkant van het doosje. Zo is het ook. Het roept (MF) DOOM achtige associaties op, waar er ook goed aan wordt gedaan het hele album te luisteren in plaats van wat losse nummers.

De cd steekt goed in elkaar maar luistert op enkele tracks na niet bepaalt lekker weg. De shuffle functie zou dit alles niet ten goede komen.

18 nummers en een speeltijd van ruim een uur is vrij lang voor Nederlandse standaard. Er is muzikaal en tekstueel echter genoeg afwisseling waardoor het de Hagenezen gelukt is te blijven boeien. De teksten zijn de ene keer overduidelijk maar zijn een paar tracks later weer cryptisch, bijna op het vage af. De onderwerpen gaan van vrouwen naar slapeloosheid naar nostalgische basisschool herinneringen. Variatie genoeg.

Opvallend zijn de 2 a capella nummers op het album: het openingsnummer Één en het 6 minuten durende intermezzo Pest Kop. Het ontzettend sfeervolle, meeslepende openingsnummer vormt een groot contrast met het vervelende, lang durende verhaal van Pest Kop. Met Pest Kop begaat het drietal eigenlijk ook de enige misser op het hele album. Hoogtepunten kent de cd in de vorm van opener Één, Me Eigen en het instrumenteel heerlijke De Planeet en de Astronaut.

Van langzame sfeermakers tot up-tempo aandachttrekkers, de Kern Koppen hebben een indrukwekkend album afgeleverd waarin ze hun eigen grenzen en kwaliteit opzoeken.
Kortom, het album is geen makkelijke kost maar wie de rit uitzit heeft er een juweeltje in zijn collectie bij. Den Haag en ook de rest van Nederland mag meer dan tevreden zijn.

Door: Matthijs Loermans | Gepubliceerd: 08 Jan 2010 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved