Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Surya - Suryalisme - cd review
Meer dan een battlemc
Surya staat bij menig hiphop liefhebber bekend als Battle MC of freestyler. Sinds 2005 gaat de Amsterdammer al met menig battleprijs naar huis. Bekend van formaties als o.a. Veelplegers en De Delegatie is het nu tijd voor zijn solo debuutalbum Suryalisme. Kan Surya ook vanuit de studio overtuigen of moet hij het bij freestylebattles houden?

Het eerste wat opvalt aan Suryalisme, na een blik op de tracklist is het aantal gastbijdrages. Het album kent 17 tracks en evenveel gastbijdragen, variërend van Diggy Dex tot StateMagazine belhamel Ome Omar. Een opvallende keuze, waar veel rappers op hun debuut ervoor kiezen vooral zichzelf te bewijzen en later pas hun vriendenkring optrommelen, kiest Surya ervoor zich nu al te omringen met een uiteenlopende lijst gastrappers. De Amsterdammer doet echter geen enkel moment onder voor zijn gastbijdragen en weet op elke track vooral zelf de meest interessante MC te blijven.

De onderwerpen lopen uiteen van seks met je moeder op het hilarische Moederkoekje van Eigen Deeg tot het evolutieverhaal op Darwins Nachtmerrie. Surya is op zijn best als hij op de minder serieuze tour gaat maar weet ook bij de minder lichtzinnige nummers te overtuigen.



Ondanks dat het album eigenlijk geen zwakke tracks kent ligt het grootste minpunt van Suryalisme bij de beats. Op een paar uitzonderingen na springen de producties er nergens echt uit en zijn de beats op zijn best oké te noemen. Kenmerkend voor Surya's talent is het feit dat dit eigenlijk helemaal niet uit maakt. De afwisselende flows en Surya's fijne stemgeluid maken dit meer dan goed.

Hoogtepunten zijn het hilarische Moederkoekje van Eigen Deeg, Handenarbeid, Cancerly Veel Moeders en Ome Omar's geweldige skit/ballad Doenniefaya.

Tracklisting:

01. Intro (beat: Nox, cuts by DJ DNS)
02. Blijf van me stad af (met Pharao, beat: DJ Kalie)
03. Over een gast (beat: Dopaganda)
04. Sorry remix (met Engel, Robian & Diggy Dex, beat: Diggy Dex)
05. Uitstelgedrag (beat: Benjamin Diggins)
06. De weg erheen (Dopaganda remix)
07. Moederkoekje van eigen deeg (met Frits van Dijk, beat: Danniet!)
08. Ik weet niks... (beat: DJ D-Incredible)
09. Weg (met Per.verz, beat: Inf)
10. Ome Omar: Doenniefaya (skit)
11. Handenarbeid (met Dopaganda & Patrice, beat: Dopaganda)
12. Cancerly veel moeders (met Frits van Dijk, Pharao, Omar, Huussuh, Greg, Dax, Robian, Dopaganda en Patrice, beat: Dopaganda)
13. Één klap (beat: Danniet!)
14. Je weet hoe het gaat (met Regga, beat: Dopaganda)
15. Eenzaam (beat: Neo)
16. Darwins nachtmerrie (met Robian, beat: Dopaganda)
17. Samenraapsel (bonustrack met Ome Omar, beat: DJ D-Incredible)

Conclusie: met dit album heeft Surya ruimschoots bewezen veel meer te zijn dan zomaar een battle MC te zijn. Het is nu maar wachten tot de rest van Nederland dat ook doorkrijgt.
Door: Matthijs Loermans | Gepubliceerd: 21 Dec 2009 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved