Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Jiggy Djé interview
Keihard in de keistad
Vrijdag de dertiende; vaak geassocieerd met ongeluk, maar toch stond deze vrijdag 13 maart in het teken van een persdag voor Jiggy Djé’s nieuwe album; Ark De Triomf. In een paviljoen dat speciaal gebouwd is ter ere van de 750e verjaardag van de thuisstad Amersfoort, kon het album alvast beluisterd worden. Met in het zicht de door Brian Elstak speciaal gemaakte doeken, voor elk nummer één.

Nadat de luistersessie ten einde kwam en de eerste impressies zijn genoteerd, is er het overheersende gevoel dat we toch echt een minder hoogdravende Jiggy op het album horen. Voor de fans die nu in een halve shock verkeren: wees gerust, minder hoogdravend betekent niet dat het minder Jiggy Djé is. Vergeleken met Noah’s Ark staan er wel meer rustigere, diepere, gevoeligere en blijere nummers op, maar dat maakt ze niet perse rustig, diep, blij of gevoelig. Dat klinkt wellicht paradoxaal, maar als je bedenkt dat een iets gevoeligere Jiggy niet meteen staat voor alles wat gevoelig is, begrijp je het hopelijk wel. Zo is ‘Superster’, geheel tegen de verwachtingen in, géén nummer vol lofuitingen naar zijn eigen adres toe: het is een nummer voor zijn vader. Er zijn nog meer nummers die een andere kant van Jiggy laten zien, een kant die het waard is om naar buiten gebracht te worden. Wat er nog is overgebleven van de Jiggy van Noah’s Ark? De Jiggy met Blauw Bloed? De Jiggy die KEIHARD kwam? Wees maar gerust, die is er ook genoeg.

Het album klinkt een stuk vrolijker dan Noah’s Ark, was dat een bewuste keuze?
Ja, ik heb wel tracks opgenomen over zwaardere onderwerpen, maar die zijn bewust niet op het album terecht gekomen. De laatste tijd worden er al heel veel donkere en grimey dingen uitgebracht, met zware beats en harde bangers. Ik wilde eens wat anders laten horen en ik ben nu zelf ook op een plek dat ik me liever op vrolijkere dingen focus.

Heb je dan ook vooral geprobeerd om een andere kant van jezelf te laten zien of wilde je jezelf ook echt verbeteren ten opzichte van je debuut?
Ik vind het zelf absoluut ook een beter album, maar het zou ook slecht zijn als dat niet zo was. Er zit veel meer lijn in het album, qua afwisseling in flows en delivery is het veel beter en de tracks zijn meer aangekleed en muzikaler dan op Noah’s Ark. Ik ga er wel van uit dat er mensen zijn die de stijl van het vorige album toffer vinden, net als dat ik er van uit ga dat veel mensen dit juist heel tof vinden.



Het album is eindelijk af en ligt volgende maand in de winkel, waar ga je je de komende periode op richten?
Er moet sowieso nog een video worden geschoten, van welke track dat gaat worden ben ik nog niet over uit. Ook komt er met het album een tour en dat zijn voor mij wel de leukste dingen die bij een albumrelease komen kijken.

Hoe ging het opnemen van het album? Op de Arkboy TV filmpjes lijkt het een groot feest...
Het was zeker een lollige sfeer bij het opnemen, maar voor die filmpjes neem je natuurlijk wel de leukste stukjes. Bijvoorbeeld dat stukje van Spacekees op de bank, zoiets levert dan een minuut aan heel grappig beeld op, maar hij heeft daar iets van een uur gelegen. Het komt voor dat we helemaal niks doen en twee uur op de bank zitten te wachten terwijl Snelle Jelle aan het pielen is. Ondanks het plezier is het dan ook gewoon hard werken, met lange dagen van ’s ochtends vroeg tot ’ s avonds laat.

Via de promo filmpjes wisten we dus al dat Spacekees en Turk op het album zouden komen, de overige featurings zijn ook niet heel verassend, waarom niet?
Tijdens het maken van het album en de tracks en beats die ik heb gekozen, heb ik niks geforceerds gedaan met het idee van “oh dit gaat echt werken en heel veel buzz veroorzaken” of “ yeah, eindelijk Jiggy met Winne!” bijvoorbeeld. Toen ik net aan het album begon heb ik wel een paar mensen benaderd, maar daar kwam op dat moment niks van, dus toen ik echt ben begonnen met opnemen heb ik het gewoon gedaan met de mensen waar het mee werkt. Plus dat Spacekees en Turk voor mij echt twee van de hardste rappers van Nederland zijn, dus waarom zou ik het dan niet met hun doen?

Over Winne, die heeft net zijn album uitgebracht en ook niet de makkelijkste weg gekozen, volg je de reacties daarop?
Ik heb het album al gehoord en ik ben juist heel blij dat hij dat heeft gebracht omdat wij twee dan allebei laten zien dat je gewoon moet doen wat je wilt. Ga niet met hypes meedoen en als je niet op een bepaalde manier bent, ga dan ook niet doen alsof je dat bent. Maak gewoon heartfelt muziek!



In Café Vyssotski in Amersfoort kan iedereen het album al beluisteren voor het in de winkel ligt, hoe ben je op dit idee gekomen?
Het is vooral voor de stad Amersfoort. Mensen uit Amersfoort kunnen het album dan al luisteren, net als mensen die het de moeite waard vinden om er voor langs te komen natuurlijk. De stad bestaat dit jaar ook 750 jaar en ik vind het dan wel tof om daar iets mee te doen. Het album is ook onder andere uitgesteld om in dat 750e jaar te vallen, als mensen over 250 jaar dan terugkijken naar de geschiedenis van Amersfoort staat dit er mooi tussen.

Wat zijn de volgende projecten waar je je mee bezig houdt, hoe staat het bijvoorbeeld met DAC?
We gaan intensief touren, dat is het belangrijkste de komende tijd en waar ik het meeste tijd in steek. Daarnaast blijf je natuurlijk altijd schrijven en tracks maken, maar voorlopig dan niet met een bepaald project in gedachten. Ook een nieuw DAC (De Amersfoortse Cooperatie -red) album komt er voorlopig niet aan, iedereen is eigenlijk gewoon te druk om een echt volwaardig groepsalbum af te leveren en we willen het alleen doen als we er allemaal 100% voor kunnen gaan.

In je afstudeeropdracht trok je de conclusie dat je als artiest sympathie moet opwekken als je wilt dat mensen je product kopen, wat doe jij er voor om dat op te wekken?
Met mijn hele label en alle tijd en geld die ik er in steek om onafhankelijke hiphop te maken. Rappers hebben het vaak over grinden en hosselen maar zoals ik het zie ben ik daar de belichaming van. Ik steek mijn eigen geld in het maken van albums en doe dat dan zonder daar met concessies rijk van te willen worden. Iedereen zou de Noah’s Ark movement ook moeten supporten, los van of je mij als artiest dope vindt, omdat het goed is als er tegenwicht is aan Top Notch. Hiphop in Nederland zou anders gewoon te eenzijdig zijn.

De Ark De Triomf ligt vanaf 20 april in de winkels, maar is vanaf 16 maart te beluisteren in Café Vyssotski in Amersfoort. Daar zijn ook de speciaal voor de albumtracks gemaakte doeken te bekijken. Ook kan er op www.jiggydje.nl geboden worden op deze doeken.
Door: Leyla en Freddy | Gepubliceerd: 16 Mar 2009 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved