Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Winne - Winne Zonder Strijd
Langverwacht debuutalbum
Winston Bergwijn, beter bekend als Winne, heeft zoals veel van de hedendaagse mc’s zijn grote populariteit mede te danken aan het nieuwe medium, internet. Opeens wilde in 2005 iedereen weten wie Winne was, waar kwam deze hongerige rapper zo plots vandaan? Over zijn woonplaats hoef je niet te twijfelen, zijn tracks zijn doorspekt van verwijzingen naar de havenstad. De Winne van Top 3 MC klonk hongerig en was vastberaden zijn plek in de Nederlandse scene te veroveren. Maar waar staat hij ruim 3 jaar later en is het album Winne Zonder Strijd een definitieve bevestiging van zijn opgeëiste top 3 notering?

Op Winne Zonder Strijd hoor ik een hele andere Winne als voorheen, een track is niet langer een aaneenschakeling van punchlines maar hij wil iets overbrengen. Zelf was ik erg gecharmeerd van het constante pochen, maar dat is op dit album beduidend minder aanwezig. In plaats daar van horen we een volwassen Winston, die het willen winnen achter zich heeft gelaten, hij heeft al gewonnen zo zegt hij zelf. In dat licht snijdt de line: Je bent een oude lul en nog steeds moet je winne van Mini-thug jegens hem geen hout. Maar dit ontbreken van de wil om te winnen heeft geen positieve uitwerking op dit album. Zijn kracht was toch altijd ‘streetknowledge’ gecombineerd met vernuftige woordspelingen en Nike verwijzingen. Want ondanks dat Winne bekend is met het Rotterdamse straatleven, laat hij dit niet merken middels een beperkt vocabulaire of een overdaad aan ‘straattaal’.

De producties op ‘Winne Zonder Strijd’ zijn van een ongekend niveau voor een album van eigen bodem. De Rotterdamse producer en mc Concrete heeft de meeste tracks op dit album geproduceerd en dit doet hij zeer verdienstelijk. Al levert FS Green met “Alles wat ik wil” ook een juweeltje af, die mij deed denken aan de sound van wijlen J Dilla. Ook uit deze track blijkt de persoonlijke groei van Winne, hij is trouw, ook al heeft hij mooie vrouwen als schoenen voor het uitzoeken. Jammer genoeg kan hij dit niveau niet consequent volhouden op de rest van het album.Een overgroot deel van de beats klinkt overigens als iets wat uit de koker van 9th wonder zou kunnen komen, ze zijn mellow en zo voelt Winne eigenlijk zelf ook aan. Dit is ook meteen een punt van kritiek, er staan geen hard klappende tracks op dit album. Winston wil daadwerkelijk iets zeggen in zijn tracks, maar het voelt niet natuurlijk aan en na verloop van tijd ging ik de oude Winne missen. We vangen een glimp op van de ‘oude’ brag en boastende Winne op Zegevieren, maar de kermisbeat past totaal niet bij deze vibe. Ook bekruipt mij het gevoel dat Winne te vaak opnieuw is begonnen aan dit album en iets compleet anders heeft gedaan dan hij eerst in gedachte had. Het nummer “Wandel Met Me Mee” is hier ook een voorbeeld van, een ietwat flets nummer dat een zomerse feel poogt op te roepen en hier niet in slaagt en vraag me ook af wat dit nummer op het album doet. Er is voor mijn gevoel geen sprake van een rode draad, maar meer een aselecte verzameling van ‘aardige’ tracks. Ondanks dat had ik naar aanleiding van de eerste acht tracks gezegd dat dit een zeer aardig debuutalbum is, maar daarna gaat het niveau te rap omlaag. Op Luidsprekers leveren A & C beide een zwakke verse af op een goeie productie van Presto, gelukkig redt Winne de track door op een creatieve manier te refereren naar de andere top 3 mc’s en de problematiek rondom de persoon van Kapitein Mo. Op de laatste track doet de Kazerne de Rotterdam remix nog even dunnetjes over en dit doen ze niet onverdienstelijk. De titeltrack is ook zeker het vermelden waard, zoals altijd leveren de mannen van Soulsearchin' een gruwelijke beat af, en Winne z’n verses sluiten er perfect op aan. Dit soort tracks had ik meer willen horen.


De limited edition

Tracklisting:

01. Intro (De Belofte) [luister snippet]
02. W.I.N.N.E.
03. Wat Echt Is (feat. Laise)
04. Lotgenoot [luister snippet]
05. Crime Passionel (feat. Dick Klees)
06. Winne Zonder Strijd
07. Binnenvetter
08. Alles Wat Ik Wil (feat. GMB)
09. Zegevieren (feat. Feis)
10. Wandel Met Me Mee
11. Rood [luister snippet]
12. Luidsprekers (feat. A & C) [luister snippet]
13. Doe Alsof Je Weet! (Eckte Eckte) (feat. Shy Rock)
14. Geef 8 Remix (feat. Eddy Ra, U-Niq, Lotto, Crimson, Alex, Alee Rock, Millz & Feis)

Conclusie: Om in Winne zijn woorden te spreken: begrijp me niet verkeerd, Winne Zonder Strijd is geen slecht album, maar niet datgene waar iedereen zo lang op heeft gewacht. Er staan gewoonweg teveel tracks op dit album die ‘wel aardig’ zijn, maar niet de middenmoot overstijgen. Ook de featurings zijn niet geweldig, waar zijn de Zwollenaren? Dit had zo veel beter kunnen zijn, dat is het gevoel dat bij mij blijft hangen.

Links:
www.winnezonderstrijd.nl
Door: Dadre | Gepubliceerd: 08 Mar 2009 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2020 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved