Fotosynthese - Grootspraak EP
15 jaar oud en nu al met grootspraak komen
“Fotosynthese is een biochemisch proces waarbij de hogere planten, de meeste algen en sommige bacteriën een deel van het licht als energiebron gebruiken om koolstofdioxide en water om te zetten in glucose. Uiteindelijk is bijna alle leven op aarde afhankelijk van fotosynthese.” Dit is de officiële definitie van Fotosynthese volgens Wikipedia. De online encyclopedie vergeet daarbij een nieuw fenomeen, die onder dezelfde naam gebukt gaat. De vijftienjarige MC fotosynthese uit Breda is met de release van zijn Grootspraak EP namelijk ook het noemen waard geworden.

Nog maar vijftien jaar oud en nu al met Grootspraak komen, dat neigt een beetje naar overschatting van zijn eigen persoon, maar niets blijkt minder waar. Zijn teksten zijn verrassend scherp en de manier waarop hij met woorden speelt, is voor veel volwassenen niet weggelegd. Hij mag zich dan ook met recht een talentvolle MC noemen. Het lijkt er dan ook op dat deze jongen een veelbelovende toekomst tegemoet gaat. Zeker als je weet dat hij door mannen als Ben Jur en Benzie in de rug gesteund wordt. Zij zijn ook direct de enige twee featurings op deze EP en de producers van alle beats op Grootspraak.

De EP bestaat voor het grootste gedeelte uit pure brag & boast, maar op Hemelvaart stijgt fotosynthese boven zichzelf uit en bekijkt het leven vanuit iemand die een bijna-doodervaring heeft gehad. Met deze track bewijst de MC dat hij zeer veelzijdig is en ook met dit soort zware onderwerpen om kan gaan. “Ik zie mijn leven in een flits, ik kijk er rustig naar en ondertussen stijg ik naar boven richting de hemel daar, het voelt niet vreemd of raar, ik zie me zelf liggen, artsen willen me redden, het hoeft niet laat mij maar zitten, laat mij maar stikken, denk nog helder maar vraag me af, het is gek maar zo’n fijn gevoel dat heb ik op aarde nog nooit gehad”.Als je zo jong al je doorbraak maakt, dan leg je lat natuurlijk hoog voor je leeftijdsgenoten. Dit beseft Fotosynthese maar al te goed en hij benadrukt dit nog maar eens in het nummer De Maatstaf. “Ik was één van de velen, maar velen bleven niet over, heb meer dan een streep voor op al mijn leeftijdsgenootjes”. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het de Bredanaar niet, maar ook zijn ambitie is torenhoog. “Ik heb de witte trui, nog op jacht naar de gele, als ik bergen verzet en als eerste finish op de streep hier”. De flow en tekst van Fotosynthese maakt indruk en ik vermoed dan ook dat hij gelijk heeft als hij zegt dat er geen andere gasten van zijn leeftijd op dit niveau zullen komen.

Fotosynthese legt de lat voor zichzelf ook erg hoog. In het nummer Antwoorden Zijn Ver Weg neemt de rapper je mee naar zijn diepste gevoelens en gedachtes. Want nu hij aan het succes mag ruiken, blijken er ook mensen te zijn die hem dit succes misgunnen. Het is dan ook mooi dat hij de mensen die hem wel steunen uitgebreid bedankt. Ook kijkt hij kritisch naar zijn eigen persoon en ziet hij in dat hij het ook niet altijd goed doet. Dit is verwerkt in een rustig nummer met een melancholische beat, waardoor de boodschap erg goed overkomt.

De Grootspraak EP is een fantastische binnenkomer voor Fotosynthese. Zijn naam is bij deze direct gevestigd en hij heeft bewezen een groot talent te zijn. De verwachtingen zijn dan ook erg hoog voor de toekomstige bijdrages van deze kleine man aan de Nederlandse hiphop. Hij heeft in ieder geval nog alle tijd om zichzelf zowel solo, als in groepsverband met Van Kwaad Tot Erger, te ontwikkelen. Ik voorzie dan ook een mooie toekomst voor dit goudhaantje uit Breda.

Door: Frank | Gepubliceerd: 02 Dec 2008 | Gesloten

Reacties
Gepost doorWezzler - woensdag 03-12-2008 @ 23:52
Correctie: Foto komt uit Ulvenhout, dorpje bij Breda. Verder dope recensie, geloof me, hij gaat het maken.
Releaseparty was nice, en zo ook zijn optreden op DVD15
Gepost doorMonn-E - donderdag 04-12-2008 @ 20:53
Wel dezelfde intro als mijn review mayne:
http://www.hiphopinjesmoel.com/articles/2988

Hehe, maar props!
Gepost doorjamme - woensdag 07-01-2009 @ 19:17
is die shit ergens te downloade?
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved