Zo Moeilijk interview
Nijmegen op de map
Op 31 oktober van dit jaar komt het echte debuutalbum van de Nijmeegse formatie Zo Moeilijk uit bij het label Top Notch. De cd heet Nijmeegse Modo, bevat maar liefst 19 tracks en heeft naast de bangers op beats van Nikes ook een lading persoonlijke tracks met een duidelijk aparte Nijmeegse sound. Op Youtube is reeds de eerste clip Controle te zien. NLhiphop belde ze en sprak met Nosa, Rosco en Nikes.


Nosa, Nikes en Rosco

Gefeliciteerd met de release van de cd, kunnen jullie om te beginnen eens wat vertellen over Zo Moeilijk? Hoe lang bestaan jullie? Rosco: Zo Moeilijk bestaat zo'n twee a drie jaar, we waren wel allemaal al langer bezig met muziek. Ik moest bijvoorbeeld eerst Nosa overhalen om in het Nederlands te gaan rappen want hij was altijd in het Engels bezig. We zijn begonnen omdat we het leuk vonden. Vandaaruit kwam onze eerste demo Nosa featuring Rosco.

Ja over die demo gesproken, dat was ook met D-Incredible. Nu doen jullie alles met Nikes, is de samenwerking met D-Incredible gestopt? Klopt, we hebben op die demo de helft met D-Incredible gedaan en de rest op de beats van Nikes. Nu doen we alles met Nikes, dit was vanaf het begin al de afspraak, Nikes was altijd al onderdeel van ons, er was dus geen sprake van een ruzie. Op Fat Beats Records kwam dat toch uit? Het was geen echte release op Fat Beats Records, het was gewoon een los ding dat als demo gepromoot kon worden door ze.

Officieël bestaan jullie uit drie man, op sommige foto's staat een vierde persoon: Ra. Hoe zit dat? Ra is een mc en iemand die heel veel dingen voor ons regelt, echt onze regelneef. Hij is ook onze hype-man en vaste chauffeur. Hij is geen officieël onderdeel van Zo Moeilijk maar voor ons zelf voelt het als wel. Hij gaat zelf ook met een cd komen, maar dat is wanneer het af is. Hij doet ook mee op een van onze tracks op het album.

Volgens mij is de scene in Nijmegen klein maar hecht, wanneer kregen jullie door dat dit wellicht ook landelijk zou kunnen aanslaan? Dat klopt, op een gegeven moment ging de demo door het land en kreeg men door dat er in Nijmegen ook dingen gebeuren. We rappen anders dan andere rappers dus vallen we op, dat doen we bewust. Niet dat we daar op letten of dat het geforceerd gaat maar we willen ons wel onderscheiden van de massa. Nosa: ook Kees (de Koning, van Top Notch -red.) hoorde onze cd en vond het tof klinken.

Eind 2007 hadden we een interview met Sticks, waarbij hij jullie reeds noemde. Hoe zijn jullie met hem in contact gekomen? Nosa: Ondertussen had ook Sticks de cd gehoord en had ons uitgenodigd voor een optreden op een van de Beestenboel feesten, volgens mij de vierde, in Hedon Zwolle. Ik heb daar nog wel een leuke anekdote over: we hadden de dag ervoor een feest en waren heel slaperig. Hij zag ons backstage zitten en dacht van watdefok heb ik nu geboekt?! Toen hij ons eenmaal op stage los zag gaan had hij zoiets van ja deze jongens zijn dope. Via Sticks hebben we later met Kees gesproken en afgesproken dat we contact zouden opnemen wanneer we ons album af zouden hebben, om dan eens te praten hoe en wat.

Daarna zijn Rico en Sticks vaak bij optredens in Zo Moeilijk shirts gesignaleerd. Ja heel tof, het geeft een goede boost. Ook Typhoon is altijd supporter van ons geweest.Zijn jullie nu fulltime met muziek bezig? Nee, we hebben naast dit allemaal een vaste baan. Is dat wel te combineren, vooral nu jullie het waarschijnlijk nog drukker gaan krijgen? Het is nu al moeilijk, het is nu al steeds met zijn drieën de agenda's naast elkaar leggen en goed plannen. Dat zal de komende tijd alleen nog maar moeilijker worden. Zou je met het huidig muziekklimaat overwegen om dit wel te doen? Wellicht, als het allemaal goed gaat lopen en we hebben genoeg optredens dan kunnen we er aan denken. Weet je, we kennen elkaar allemaal al zo rond de 20 jaar dus optreden en muziek maken is voor ons ook echt leuk om te doen. We hebben niet zoiets van we komen thuis van ons werk en we moeten nog even de zaken van de muziek regelen. Natuurlijk moet het op sommige punten ook zakelijk zijn maar daar zijn we altijd snel uit.

Nu we het over het muziekklimaat hebben, de meeste kids vinden tegenwoordig muziek kopen maar geldverspilling. Je kan het ook downloaden dus waarom kopen. Hoe kijken jullie daar tegen aan? Nosa: Wij vinden een echte cd zeker wel belangrijk, we zien het niet alleen als promo voor onze optredens. Aan de cd-verkoop verdien je tegenwoordig niet snel wat, we weten dat mensen downloaden maar we hopen dat als mensen het echt tof vinden dan ook zoiets hebben van 'ja dit wil ik supporten' en het gewoon echt in huis halen met het artwork en echte cd. Ik lig er niet speciaal wakker van maar vind het wel jammer. Als er al verdiend wordt, dan is dat met geld van optredens en merchandise. Dus er komt een tour door Nederland? Nog niks concreets maar het is zeker de bedoeling om dat te gaan doen. Ga er maar uit van wel.

Hiphop veranderd, hoe vinden jullie de hedendaagse hiphop? Nikes: ik luister zelf niet heel veel hiphop meer, vroeger wel. Die oldschool sound tot 1995 vind ik tof, alles wat daarna kwam is duidelijk minder. De sound is op een gegeven moment te gepolijst geworden, ik hou ervan dat je foutjes kan horen. Niet dat je perse foutjes erin moet laten maar dat het ruw en rauw is. Dat je soms net hoort dat een kick of snare een tikkeltje te laat is. Zo hoort hiphop te zijn vind ik, op onze demo hoor je ook vooral dat soort boombap beats.


Controle

Ook op Nijmeegse Modo hoor ik veel boombap beats, maar wel met een eigen sound. Haal je je inspiratie voor de muziek uit een bepaalde artiest of heb je een bepaalde drijfveer? Niet echt, ik maak beats waar ik van hou en hou ook alles aan de jongens voor. Ze kiezen dan de beats uit die ze het tofst vinden, ik doe niet aan een voorselectie want dat beperkt je creatieve proces. Mijn beats zijn concepten, ik maak loops en werk ze later uit. Ook beats die in het begin minder klinken kunnen zodra de raps erop komen dope klinken dus er valt niet direct veel af. Dus Nosa en Rosco kiezen de beats, heb je wel eens dat je een bepaalde beat er perse doorheen wil drukken? Zelden, op Nijmeegse Modo had ik dat echter wel bij de track Slaapwandelen. Er was wat twijfel maar ik vond dat deze er op moest komen.

Hoe kwamen jullie bij een skit met met oldschool rapper Ruys? Nikes: Ik ken Ruys al heel lang, volgens mij al sinds '93. Het is gewoon een toffe gast, hij heeft een aparte stijl en onderwerpen. Zoals bijvoorbeeld kinderlijkjes. Ja dat vind ik dan wel iets minder, ik heb twee kinderen.

Allemaal bedankt voor het interview en succes met de cd. Jullie natuurlijk ook bedankt voor de genomen tijd.
Door: Marco | Gepubliceerd: 19 Oct 2008 | Gesloten

Reacties
Gepost doorMuSS070 - zondag 19-10-2008 @ 17:24
Dope interview
Gepost doorMonn-E - maandag 20-10-2008 @ 16:32
Props...
Gepost doorTinTin - woensdag 07-01-2009 @ 13:32
24 jan. te aanschouwen in Amersfoort tijdens KribbuhShit! Wordt VET! Check: www.podiumdekelder.nl
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved