Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Kubus & Bang Bang Interview
Honger? Pak een portie ongekookt rauwe, elektronische beats uit handen van Zwolse producer Kubus en meng deze met levenswijsheden én een vleugje maatschappijkritische visie geconstrueerd door poëet Bang Bang en moge het eindresultaat u smaken: Pie & Mash. Ongetwijfeld zal grootmoeders’ kookboek afwijken van de zojuist gegeven ingrediënten, maar desalniettemin is deze excentrieke combinatie hetgeen wat relevant is voor uw kleinzoon vandaag de dag.

Met maar liefst 31 nummers voorgeschoteld op een overvolle dubbelcd legt Pie & Mash je een flinke hap voor. We hebben meer dan 70 nummers opgenomen voor deze plaat. Elk afgevallen nummer voelt dan ook alsof je een moeder van haar baby ontneemt. We willen mensen op deze manier waar geven voor hun geld. Wij zijn hongerig, wij produceren beduidend veel goed materiaal, dus waarom zouden we het merendeel achterhouden?

2007: Het kennismakingsjaar met de Londense woordenkunstenaar Bang Bang die zichzelf introduceert aan het Neerlands volk. De Engelsman is erg onder de indruk van Zwollenaar Kubus en een coörperatie is vlot gevormd. De verwachtingen onder de toehoorders is dan ook hooggespannen wanneer het nieuwgevormde duo hun eerste album “Learning Curve” openbaart, vooral ook omdat Bang Bang niet representatief te boek staat als je typische rapper. Naar eigen zeggen is hij een sociaalbewust bewogen persoon die kritisch tegen de bestaande maatschappelijke orde aankijkt, waarbij vooral de ongelukkige denkwijze achter valse media en de veramerikanisering het moet ontgelden. Titels als “Stop The Problems” en “Conflict Diamonds” wonden geen doekjes om het feit dat de wereld met een aantal serieuze problemen kampt die vaak weggestopt worden onder tafels en stoelen. Is Pie & Mash het vervolg op scherpzinnige visies betreffend relevante dillema’s of geeft het album een diepere kijk in de persoon achter de microfoon?

Bang Bang: We zijn zowel persoonlijk als muzikaal gegroeid in het afgelopen jaar. Je zou kunnen stellen dat het vorige album wat meer simplistischer was aangelegd dan Pie & Mash. Het debuutalbum was de fundering voor het product dat we fabriceren. De achterkant van de cd beschrijft de twee schijfjes als version 2 en version 3. Er is een overduidelijk eenvoudig te verklaren antwoord hierop: Zoals net aangegeven is Learning Curve het begin geweest van de daarop volgende periode met Kubus, dit is dan ook te beschrijven als versie 1. Het volgende album zal op zijn beurt hoogstwaarschijnlijk versie 4 worden genoemd, een klein feitelijk detail dat in wezen bijzaak is. De hoofdzaak ligt natuurlijk bij de achterliggende gedachten van de daadwerkelijke titel. Pie & Mash is voor de hardwerkende mens, de arbeidersklasse. Dit eeuwenoude gerecht gaf én geeft mensen met een minimumloon de energie om door te blijven gaan. Hard werken voor weinig, maar de inzet tonen om er het allerbeste van te maken. “Working class food. Contributer music, abandoned baby music, 13th tribe, following no one, teaching new things, thats adult, thats big boy.”- Aldus het voorwoord op de Myspace pagina van de heren.



Een tijd geleden werd volmondig aangekondigd dat er een videoclip geschoten zou worden voor het nummer “Ey”. Fans werden opgeroepen zich in het skatepark in Amsterdam-Noord te verzamelen om derhalve te komen figureren, alleen is de clip er nooit van gekomen. Het was inderdaad een ongewone manier van zaken, maar we hebben destijds ruimschoots (voor zover dat kon) aangegeven dat het niet door zou gaan. Wellicht komt het nog, maar nu hebben we alweer twee nieuwe videoclips van “Realness” & “Blackness”. Inmiddels is het beeldmateriaal bij de track “Float”, inclusief de Japanse pop & lock figuren van U-Min, ook al te bewonderen op Youtube. Een andere Youtube-topper is de welbekende scene uit het programma Valerio’s Vrijdag, waarin Bang Bang presentator Valerio met bank en al doet kapseizen nadat de VJ een week daarvoor een verkeerde opmerking maakte over Bang Bang’s tatoeages. Later wordt uitgelegd dat er opzettelijk was gehandeld om zo aandacht te vragen voor de Rohingyas in Bangladesh.

Een van de vele problemen waarmee de Rohingyas worstelen zijn onzuivere waterleidingen. Ondanks de schreeuw om aandacht via de televisie is er op Pie & Mash niets terug te vinden over de problematiek die zich daar afspeelt, iets wat mogelijkerwijs immers ook gemakkelijk aangekaart kon worden. Bang Bang: Het probleem is dat we een nogal beperkte fanbase hebben, omdat we niet bepaald een mainstream act zijn. We hebben een aantal loyale fans, maar we zijn geen Pete Philly (*stilte*)...of The Opposites. Die hoeveelheid aanhangers hebben we niet, omdat we geen compromissen maken eender deze artiesten. Als ik dit onderwerp behandel op het album ondervindt het helaas bij lange na niet zoveel man als wanneer ik een bank omslinger bij Valerio, met gevolg dat Kubus en ik het onderwerp kunnen aansnijden bij een programma als Jensen. Helaas werkt het zo. Het album is een commercieel product, de Rohingyas niet. Het is van belangrijke aard dat gescheiden te houden. Op TMF kan ik twee dingen doen: 1) praten over ons album 2) de grandiose breezermassa onderwijzen die volzit met bullshit en zich niet bekommert over wat er gebeurd in de wereld zolang het geen direct effect heeft op henzelf. Duidelijke taal, maar Bang Bang laat het er niet bij zitten: Ik wil uiteindelijk naar Bangladesh om te zorgen voor zuivere waterleidingen. Een kind dat een aantal kilometers moet lopen voor water dat bij thuiskomst het kind na het drinken langzaam voorziet van een rampzalig einde, betekent ook dat de beloning voor zijn moeite bedroevenswaardig maar één ding kan betekenen, de dood. Het is tragische poezië om dit zo te beschrijven en ik wil uiteindelijk zorgen voor het tegenovergestelde van dat alles, leven.”



Heeft Bang Bang ook plannen om grootse veranderingen aan te brengen in het denken en doen van menig persoon hier in ons kikkerland? Afgelopen maanden ben ik bezig geweest met een film genaamd “Simon”, geregisseerd door Sven Super. Hiervoor ben ik allereerst flink gaan trainen om mezelf in topconditie te krijgen. Na de opnames die daarbij hoorde heb ik als een complete gek onverbiddelijk elke dag junkfood gegeten en stevig gerookt, met hier en daar ook nog wat alcohol in het spel. Dit om weer aan te komen en het verschil weer te geven tussen absolute fitheid en het toppunt van zelfdestructie. De film gaat over de belichaming van cynisme, dit gaat mensen wel wakker schudden.



Zoals eerder vermeld staat deze straatpoëet voor wat hij zegt. Nu de commotie rond Geert Wilders binnenkort tot zijn hoogtepunt lijkt te komen is het misschien wel interessant om te weten hoe Bang Bang hier tegenover staat. Who the fuck is that? is zijn eerste antwoord. Na wat uitleg over het feit dat hij een politiek figuur is dat tot heden flink wat bombarie zaait door een film te maken over Moslims, hetgeen dat bij voorbaat al voor zich laat spreken dat het hoogstwaarschijnlijk een noodkreet is om aandacht te krijgen wegens negatieve uitlatingen over dit geloof, zijn de rapen gaar. Als een persoon met een bij voorbaat negatieve kijk op ons volk nu dus op onwetende wijze een film gaat maken over dát onderwerp, kan hij maar beter stoppen. Bij deze doe ik een open sollicitatie gericht naar Wilders. Hij kan een debat krijgen als hij wilt, zijn standpunt tegen de mijne, kijken wie er wint!

Bang Bang deinst er blijkbaar niet voor terug om zijn stem te laten horen en gebruikt tegenwoordig zijn woorden als wapen, Kubus is daarentegen duidelijk het best bewapend met zijn beatartillerie. Of er nog soloprojecten aan zien te komen van Kubus zijn hand is nog maar de vraag...Kubus: Ik ben alweer bezig met ons nieuwe album en we hebben het zelfs al bijna klaar. We hebben genoeg voer voor men om luidkeels te kunnen zeggen dat we over zoveel bruikbaar materiaal beschikken dat we zelfs nu alweer twee bijna complete albums kunnen leveren. Er zijn nog geen releasedatums bekend, maar wanneer de tijd rijp is volgt vanzelfsprekend alle nieuwbakken materie van onze hand. Het acapella album van “Learning Curve” heeft vooralsnog het daglicht niet mogen aanschouwen. Zit er sowieso nog enige beweging in dat project? Bang Bang: Jazeker! Tot dusver zijn nog niet alle tracks uitgekozen door Kubus en mij, ook omdat een paar mensen hun inbreng nog moeten aanleveren. Ik kan wel zeggen dat ik aanmerkelijk verrast ben door de gracieuze productie van producer FS Green. Bij dit nummer willen we bovendien ook een clip schieten, we zijn alleen nog op zoek naar een goede animator die ons kan helpen bij dit project.

19 Februari was de première van de eerste aflevering in een reeks uitzendingen over de expeditie die Kubus & Bang Bang naar London bracht, terug naar de roots van de Engelsman. De serie is inmiddels wekelijks dinsdagavond te volgen op MTV. Fucking entertaining!, aldus Bang Bang. Behalve dat zijn er genoeg “Learning Curves” in de serie te ontdekken en het was voor mij een mooie manier om Kubus te laten zien waar ik vandaan kom. Met een nieuw album, een documentaire op MTV én veel nieuw materiaal in het verschiet zit het duo extravaganza zeker niet bij de pakken neer. Wij behoren tot de harde werkers. Terwijl de menigte slaapt blijven wij productief, wij behoren tenslotte tot de “working class”.



Foto’s: Jeremy van Bedijk
Door: Jordi | Gepubliceerd: 16 Mar 2008 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved