Hiphop op Noorderslag festival 2008
Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor het jaarlijks Noorderslag festival in Groningen. Voor de derde keer op rij was NLhiphop aanwezig om verslag te doen van de hiphop op deze avond. Een druk schema zorgde ervoor dat er bijna altijd wel iets was om te gaan checken. Er stonden maar liefst twaalf hiphop acts geprogrammeerd, waarvan we er elf hebben bekeken.

Het begin van de avond is op Noorderslag, vooral voor hiphop, altijd moeilijk. Het is nog vroeg en het publiek begint binnen te stromen. De Rotterdamse mc Dion mag de spits afbijten in een te afgelegen 'Extince presenteert' OOR-zaal. Bij aanvang, iets voor negenen, blijkt dat de zaal nog vrij leeg is terwijl geluidsmensen nog druk in de weer zijn. De volgende act, GMB, probeert inmiddels driftig mensen te lokken door de roepen dat er gratis bier is, het helpt echter niet veel. Extince, die de avond presenteert, maakt er het beste van en kondigt de eerste act aan: Dion. Dion staat al langer te boek als een aankomend talent, hij heeft net zijn nieuwe Succes Is Doelwit mixtape uit en is gretig om zijn muziek live te laten horen. De matig gevulde zaal moet het echter doen met een artiest die op tijden teveel zijn eigen vocals op tape heeft staan en wordt overklast door zijn eigen backup mc. Hoewel de tracks live goed over komen blijft het een gezapig en matig optreden deze avond. Dion zal toch echt meer met zijn talent en podiumuitstraling moeten doen, voor niet Rotterdams publiek stelt Dion teleur en lijkt Noorderslag twee jaar te vroeg te komen. Iets wat al eerder te zien was bij een optreden van Nina.


Dion

Na Dion is het tijd voor de energieke live artiest GMB. Zijn album is een paar maanden geleden uitgekomen en dit zou goede promotie kunnen zijn. GMB, echte naam Gery Mendes, is echter een artiest die live vooral de ruimte moet hebben. Het kleine podium brengt een rustig maar goed optreden teweeg maar kent geen echte hoogtepunten. De nummers gaan vooral over love en peace, wat meer variatie zou het wat luchtiger en minder cliche-matig maken. Niet dat het slecht is, integendeel. GMB heeft zeker wat te vertellen en heeft de potentie om echt landelijk door te breken.


GMB

Van klein naar groot, zo is de switch in zaalgrootte te noemen als we Pete Philly en Perquisite willen bekijken. Ze staan in de grote Buma Cultuur hoofdzaal die goed gevuld is. Pete Philly en Perquisite maken muziek dat de hiphop inmiddels ontgroeit is, met live instrumenten zorgen ze voor een grote mix van muziekstijlen zoals hiphop, jazz en soul. Hoewel de tweede cd minder vernieuwend is als het geroemde Mindstate album, blijven ze live zeker de moeite waard. De grootte van de zaal maakt interactie met het publiek wel lastiger, toch zetten ze een ouderwets goede performance neer.

Terwijl Pete Philly en Perquisite met het eind van hun optreden bezig zijn, start in de OOR-zaal de derde act aldaar; oudgediende Spacekees. Voorheen vooral bekend door zijn cd samen met Terilekst, die zich tegenwoordig veel minder met hiphop bezig houdt. De laatste tijd was Kees vooral te zien als backup van Jiggy Djé, welk ook aanwezig is maar zich vandaag op de achtergrond houdt. 2008 moet het jaar worden van de solo artiest Spacekees. Noorderslag kreeg in ieder geval een erg geslaagd voorproefje, de teksten van Kees zijn nog steeds vooral over wiet en meisjes maar krijgen nu een veel persoonlijkere lading. De beats zijn minder jiggy en dat brengt het beste in Spacekees naar boven, een no-nonsense hiphop optreden waarbij we uitkijken naar de solo cd die begin dit jaar moet gaan uitkomen.

De donker, en ietwat duf, aandoende 3VOOR12 zaal is de perfecte setting voor de Utrechtse groep de Stropstrikkers. Duistere hiphop en donkere beats van Klaas Vaak zorgen voor het type hiphop dat je niet vaak meer hoort. Het optreden van de mannen is solide te noemen, niet spectaculair of speciaal maar ook niet saai. De beats zorgen echter wel voor een wat lome sfeer waardoor de Stropstrikkers de ultieme act zijn voor je underground feest. De mannen die zelf voor rauwe boombap hiphop vechten, gaan later echter zelf ook los bij optredens van Typhoon en Sticks.


Stropstrikkers

Cartes en Grote Prijs winnaar Kleine Jay zijn keihard op weg om een bekende naam te worden in de Nederlandse hiphop scene. Hoewel ze beide al een jaar terug indruk maakten, is het sinds december met de Grote Prijs in een stroomversnelling gegaan. Vanaf februari zullen door het hele land touren als voorprogramma voor Extince en brengen ze een mixtape uit met nieuw materiaal. Cartes en vooral Kleine Jay staan bij de insiders al bekend om hun energieke live optredens. Het podium in de zaal is echter te klein en dat is duidelijk te merken. Het publiek is inmiddels al in wat grotere aantallen toegestroomd, maar echt druk wordt het niet. Dit doet echter niks af aan het optreden wat de mannen geven, Cartes blijft echter teveel op de achtergrond en lijkt het meer op een Kleine Jay avond. Wat Cartes en Kleine Jay onderscheidt van anderen is de verschillende beat-stijlen. Van boombap recht-voor-je-raap beats naar hiphop gemixt met electro, het komt allemaal voorbij. Het duo moet echter nog wel wennen aan het optreden buiten hun thuisstad Den Bosch, waar ze het thuispubliek hebben dat al de teksten mee kan rappen.


Cartes en Kleine Jay

Ondertussen wordt in de Buma Cultuur zaal alles klaargemaakt om de jaarlijkse popprijs bekend te maken. Als 3FM dj Giel Beelen op het podium komt wordt de winnaar bekend gemaakt: dj Armin van Buuren. Een luid boe-geroep gaat door de zaal als blijkt dat de man zelf niet aanwezig is en via een video-boodschap iedereen bedankt. Terwijl er veel mensen al direct kwaad weglopen, houdt de broer van Armin het maar wijzelijk kort. Na deze deceptie is het snel tijd voor meer hiphop.

Afsluiter van zijn eigen gekozen line-up is de man Extince zelf. Het moet hem goed doen om te zien hoe populair hij nog altijd is, de OOR-zaal blijkt ineens toch vol te kunnen en het is dringen om een goed plekje te kunnen bemachtigen. Peter, Extince, wordt bijgestaan door twee zangeressen en dj Code Red. Het optreden is een voorproefje en veredelde publiekelijke repetitie voor de aankomende tour. Waar Extince met zijn aankondigingen eerder op de avond vooral 'credible' overkomt, is hij met zijn optreden lekker losjes. Extince en de zangeressen zijn duidelijk goed op elkaar ingespeeld en dat zorgt voor een strakke show met een gezellige sfeer waarbij oude hits en nieuw materiaal elkaar afwisselen. In de zalen door het land zal dit samen met Cartes en Kleine Jay leuke avonden gaan opleveren.


Extince

Voor de tweede keer stond La Melodia op het programma van Noorderslag. De groep bestaande uit Melodee en dj/producer INT pakt dit jaar uit door met een live band te komen. Op het kleine podium was echter maar net ruimte voor de extra zangeres, bassist en toetsenist. Het zorgt ook voor een rondzingende mic en niet altijd even goed geluid. Dit alles maakt niet veel uit voor het optreden, even strak en soulvol als altijd weten ze het publiek goed te bespelen. Melodee heeft zichtbaar plezier met optreden en dat slaat over naar het publiek, relaxed en in de 'feelgood' vibe doen ze nummers van hun debuut-cd Vibing High. Het kleine podium zorgt voor een leuke en knusse ervaring, compleet anders dan een jaar ervoor.


Melodee

Typhoon won onlangs een Essent award, een aanmoedigingsprijs dat garant staat voor 5000 euro en een optreden op Noorderslag. Voor Typhoon en aanhang is dit inmiddels niks nieuws meer. Groot 'muziekkenner' en liefhebber Jan Douwe Kroeske mocht zoals altijd vooraf het optreden deze award uitreiken. Meneer Kroeske mag zich echter als liefhebber wel eerst eens goed inlezen aan wie hij dit keer de award uitreikt. Als er meerdere malen 'Tiefoon' wordt gezegt, wordt het toch een beetje genant. Als dan ook nog de niet bestaande Grote Prijs van Zwolle wordt aangehaald, is het duidelijk dat de beste man te lui is geweest om zich maar enigszins te verdiepen in hiphop.


Typhoon met zijn prijs

Na de cerimoniele verplichtingen mag Typhoon dan eindelijk optreden op het ietwat rare 3FM podium inclusief zitplaatsen. Veel mensen volgen het optreden dan ook vanuit de luie stoel terwijl liefhebbers voor het podium staan. Typhoon brengt een standaard show en vergeet echter twee keer de tekst van hetzelfde nummer. Dit wordt opgelost door aan het publiek te vragen wat ze willen horen, uiteraard roept het merendeel Bumaye en barst het feestje los als dj Nav de track inzet. Inmiddels staan Blaxtar en Sticks ook op het podium en naadloos wordt met de track Wind Waait de show doorgeschoven naar Sticks waarna het samen met Rico en ART als dj een afwisseling wordt tussen solo Sticks tracks en Opgezwolle nummers. Het is inmiddels half twee snachts en het publiek gaat nog een paar keer lekker los, maar een écht Zwolle feest blijft achterwege.


Rico en Sticks

Net als Pete Philly en Perquisite staan C-mon en Kypski dit jaar ook op het grootste podium. Er is alles aan gedaan om er een echte grote show van te maken, de vele lcd schermen en effecten zorgen voor een goede entourage. Wie de muziek van C-mon en Kypski kent, weet dat het alle kanten op gaat. Live muziek met allerlei invloeden waaronder turntablism, waar C-mon en Kypski ooit mee zijn begonnen. Inmiddels zijn ze uitgegroeit tot een volwaardige groep met meerdere disciplines. Hoewel het allemaal goed klinkt, wil het niet echt gezellig worden. Misschien ligt het aan tijdstip of het publiek maar ik heb ze persoonlijk veel betere shows zien geven, in kleinere zalen.


C-mon en Kypski

Inmiddels is het drie uur in de nacht geworden en kijken we terug op een zeer geslaagd Noorderslag, veel hiphop met veel variatie. Met de hiphop line-up van dit jaar is Noorderslag zeker de goede weg opgegaan. Het zijn vaak niet de meest druk bezochte optredens maar wel de meest gezellige.

Meer foto's volgen later.
Door: Marco | Gepubliceerd: 14 Jan 2008 | Gesloten

Reacties
Gepost doorMonn-E - dinsdag 15-01-2008 @ 16:08
Jammer dat ik moest werken die zaterdag, was er anders ook zeker wel bijgeweest...
Gepost doorbroederschap - dinsdag 12-02-2008 @ 17:36
komen ze ook in noord-holland ergens in amsterdam ofzo en als ze al geweest zijn komen ze nog een keer?....
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved