Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Risskant De Woordvoerder - ChaRissma EP
Middels frequent frontpage nieuws, interviews, optredens door heel het land en een hongerige geaardheid omtrent het droppen van nieuw materiaal kan je stellen dat Risskant de Woordvoerder uit Dordrecht niet bepaald het type is dat graag stil zit. Dat deze mc graag de touwtjes in eigen handen heeft moge duidelijk zijn aangezien het overgrote deel, al dan niet alles, geheel onafhankelijk verloopt.

Sinds de release van het debuutalbum ’T Is Mooi Geweest vorig jaar is er heel wat materiaal bijgekomen in een behoorlijk kort tijdsbestek. Nieuwe Droom mag sinds kort worden toegevoegd aan het curriculum vitae van Riss en alsof dat nog niet genoeg is, is er vanaf nu ook een gratis EP te downloaden op de officiële site van de rapper. De ChaRissma EP telt elf tracks en is rijkelijk gevuld met gastbijdrages van zowel producers als collega rappers.

Het idee achter deze EP is vrij simpel. Riss zorgt ervoor dat er maandelijks nieuwe tracks op de plank komen te liggen, zodat fans niet al te lang met lege handen blijven zitten. De digitale 11 tracks tellende verzameling trapt af met Zieke Zuiden, Wilde Westen, met een assisterende Skenkie op de tweede verse. Skenkie en Riss zijn zeker geen onbekende van elkaar en schijnen samen te werken aan een mixtape die dezelfde naam gaat dragen als dit nummer. De beat voelt aan alsof er een bom gaat ontploffen, maar klinkt tot aan de afsluiting afwachtend en donker. De daarop volgende productie van Fleks’ handen ontplooit tot een ware banger. Het jammere is dat hier niet ten volste gebruik van wordt gemaakt door de rappers, met uitzondering van Ad Rem die een welgevormde mix van amusante en geestige lines weet neer te zetten, "We maken je onzeker als een sma met cellulitis” of “...als ik die gozertjes zie/ja dan gaan ze als een driekwartsbroek zo over de knie”.



Na een tweetal egostrelende/hoofdknikkende wordplay tracks is het tijd om de wat serieuzere kant van deze mc aan het gehoor te brengen. De dromerige beat van Dopaganda lijkt naadloos aan te sluiten op het verhaal dat De Woordvoerder de luisteraar wil meegeven. Alhoewel er soms wordt gegooit met clichélines is dit geen last op de schouders, maar spreekt de eerlijkheid voor zich, "En of ze het diggen is het maar weer de vraag/denken in de verbeelding terwijl de film langzaam draait”. Op de titeltrack van deze verzameling beschrijft hij zijn energieke en bedrijvige persoonlijkheid op een bezonnen manier.

Een ommekeer maken vanuit het beschrijven van gemoedstoestanden naar hardcore recht voor je raap raps lijkt een kleine brug te zijn wanneer het nummer Walzen Over De Scene geproduceerd door Benzie (KGV) begint. Er wordt maatschappijbewust gerapt in de track met Whiteboy, die abrupt wordt stilgelegt na plus minus anderhalve minuut. Dit is ietwat eigenaardig te noemen, omdat hierdoor een sterke track wordt afgedaan als een soort kleine intermissie in de EP.

Tracklisting:

01. Zieke Zuiden, Wilde Westen (met Skenkie) (Prod. Flek)
02. Heads Voelen Dit (met Skenkie & Ad Rem) (Prod. Flek)
03. Cirkel Van Dromen (Prod. Dopaganda)
04. ChaRissma (Prod. Flek)
05. Kamer Van Cokehandel (met Per.Verz & Ad Rem) (Prod. MISC)
06. Vroeg Of Laat (met Ace) (Prod. / Cuts DJ D-Incredible)
07. Walzen Over De Scene (Prod. Benzie)
08. Losgeslagen (met Whiteboy) (Prod. Flek)
09. Eeritaties (Prod. Risskant)
10. Daar Komt Ie (met Paradize) (Prod. / Cuts DJ D-Incredible)
11. Elke Bladzijde (Prod. Dopaganda)

Conclusie: Deze EP is het best te beschrijven als een middenweg die wordt belopen zonder risico te nemen. Risskant De Woordvoerder kán meer, maar heeft tegelijkertijd nog niet alles in zich om te blijven boeien. Met ijzersterke producties, een krachtdadige en ondernemende persoonlijkheid achter zich is het de goede bodem die maakt dat Risskant verder kan en zal groeien. Oefening maakt vakbekwaam en met die uitspraak als achterliggende gedachte timmert de Dordtse mc flink aan de weg. De ChaRissma EP is precies wat het had moeten zijn, online gratis nieuwe tracks voor de fans.

Links:
De website van Risskant
Door: Jordi | Gepubliceerd: 18 Dec 2007 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved