Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Sticks interview
Het zal niemand ontgaan zijn, de release van Sticks’ solo album Fakkelteit. Een indrukwekkende hype opgezet door de grootschalige fanschare van Opgezwolle rondom een mystieke uitdrukking die à la minute omgetoverd werd in een huishoudnaam binnen hiphopkringen. Twee jaar na aankondiging is het zo ver en wordt Fakkelteit gepresenteerd aan het grote publiek, dat klaarblijkelijk zonder treuzelen zijn al dan niet gelimiteerd exemplaar aanschaft bij de plaatselijke platenzaak.

Nederlandse hiphop ondergaat een kleine opleving de laatste tijd en naast Pete Philly & Perquisite zijn het nu Sticks & Delic die de top tien van de albumhitlijst binnenstormen. “De verwachtingen hebben geen invloed gehad op het eindresultaat, speculaties doen me weinig. Ik was zeker van mijn zaak...” aldus een zelfverzekerde Sticks die je welkom heet op zijn Fakkelteit. Aangenaam kennis te maken...

De sfeer in het TopNotch gebouw is ontspannen, echter is er een persoon die gezien zijn volle schema de gehele dag intensief deelneemt aan een aantal interviews en dus zeer bedrijvig bezig is. Het mag de stemming niet drukken. Sticks heeft er zin in en vindt het nog geen tijd voor pauze. Wat wel opvalt, is dat de promotie van Fakkelteit vooral in zijn handen ligt, terwijl producer Delic opmerkelijk op de achtergrond blijft. “Delic doet geen promotiewerk. Ikzelf vind het wel leuk om interviews te geven en hou me veel bezig met de reclame rondom een album. Zo heb ik bijvoorbeeld in samenwerking met Kees de Koning de stickers, visitekaartjes en Fakkelteit-voicemail tot stand gebracht. Er is nu twee jaar met tussenpauzes gewerkt aan dit album. Het zou zonde zijn als er te weinig gehoor aan wordt gegeven.” Aan aandacht in ieder geval geen gebrek dezer dagen, al blijft het duo er nuchter onder. “We zijn geen sellouts. Wanneer je in diverse spelprogramma’s moet verschijnen om relevant te blijven, moet je jezelf vragen gaan stellen. Wij zijn niet van plan om het zo ver te laten komen en maken muziek in eerste instantie gewoon omdat we niet zonder kunnen”.

Een eindresultaat is alvorens je begint aan een project, niets meer dan een schatting van hoe je het zou willen zien. Was er een duidelijk uitgangspunt waaraan het album moest voldoen, of werkte het andersom en werden er simpelweg een aantal tracks opgenomen waardoor er vanzelf een rode draad werd gevormd? “Het werkte in dit geval inderdaad andersom. Door de jarenlange band die Delic en ik delen voelen en vullen we elkaar eenvoudigweg goed aan. Ik heb wel het gevoel dat Fakkelteit een stuk persoonlijker is dan Eigen Wereld. Het is mijn versie van een Opgezwolle-plaat en een soort van 1-2tje tussen mij & Delic. Ook de featurings zijn zorgvuldig uitgekozen.” Op de vraag of er zich wel eens woordenwisselingen of discussies voordoen in de studio durft Sticks gerust te zeggen dat dit niet het geval is. “ Het vertrouwen is wederzijds. Wanneer ik me persoonlijk uitlaat over een onderwerp, zoals in Laatste Dagen met de line “De identificatieplicht doet denken aan een Jodenster”, delen we met z’n tweeën die mening.”

De beats op het album zijn vaak duister, en afwijkend van de doorsnee voorgeschotelde dosis hiphop. Het moge duidelijk zijn dat de producer zijn inspiratie haalt uit onverwachte hoek. “Delic houdt van verschillende muziekstijlen en luistert eigenlijk niet veel hiphop. Eerlijk gezegd, hij houdt niet eens echt van hiphop. Tenminste, in ieder geval niet in de staat waarin het nu verkeert en wat tegenwoordig als hiphop bestempeld wordt. Door de veelal Oosterse muziek die hij luistert, komen wel die echte “balkanbangers” boven tafel en daar ben ik hem dankbaar voor.” Hoe zit het dan met Sticks, gaat zijn muzieksmaak ook een stukje verder dan zijn eigen genre? “Mijn favoriete artiest is Miles Davis. Ook hou ik van de wat oudere hiphop à la Smif-N-Wessun, maar tot mijn laatste aankopen behoort bijvoorbeeld ook een plaat van jazzartiest Yusef Lateef. Verder heb ik laatst ook een Greatest Hits album gekocht van The Police, en albums van Madlib’s YNQ (Yesterday’s New Quintet) & Lil’ Wayne.” Laatstgenoemde naam is misschien nogal merkwaardig voor sommigen, aangezien de commerciële status van deze rapper. “Ach ja, wat is commercieel? Ik denk niet in commercie. Zelf zijn we ook niet vol gefocust op hoe we onze spullen aan de man kunnen brengen. Het is onzin om in de studio te zitten met het idee per se een hit te willen scoren. Wij proberen iets toe te voegen aan de scene die er al is en daarbij nooit te klinken als wat er al is.”



Voor de release van het album ging het gerucht rond dat er een persoonlijke top 5 aan mc’s zouden featuren op één track. Deze heeft het daglicht tot heden nog niet gezien. “Het was eerst wel de bedoeling dat het nummer op Fakkelteit zou verschijnen, maar uiteindelijk is dit concept bewaard gebleven voor in de toekomst. De track komt misschien alsnog naar buiten, hoewel ik op dit moment zelfs nog geen namen prijs kan geven.” Nadat er een aantal namen vallen, waaronder Extince, wordt er door Sticks gemoedelijk gelachen en blijven het speculaties. “Waarschijnlijk komt er naast de Nederlandse versie ook een Zwolse versie, omdat ik ook gemakkelijk een top 5 kan samenstellen binnen de gemeente Zwolle.” Welke namen erop komen, weten we dus pas als het nummer naar buiten komt.

Een naam die ook steeds meer naar voren treedt, is die van Zo Moeilijk. Tussen neus en lippen door wordt er steeds meer reclame gemaakt vanuit de Zwolse formatie. “We hebben al in de studio gezeten met Zo Moeilijk en we herkennen in hen ook veel dingen die wij ook zo zien. Wat bijvoorbeeld grappig is, is dat zowel Delic als DJ Nikes allebei hun platen in een boodschappentas meenemen, alleen de supermarkt is anders,” zegt Sticks lachend. Is er misschien een goed woordje bij Kees te verwachten, waardoor Zo Moeilijk wel eens de nieuwe aanwinst van TopNotch kan worden? “Kees en ik zijn wel enthousiast, maar de vraag is of zij dat zelf wel willen. Dat hangt altijd van meerdere factoren af.” Sowieso wordt Sticks vaker betrokken bij zaken als dit. “Ik ben tegenwoordig ook een soort van A&R, manager van alles. Kees is still going strong, maar zelf werk ik ook zo af en toe achter de schermen. Of dit iets is wat ik verder wil ontwikkelen is mij ook nog niet duidelijk, we zien wel wat de toekomst brengt.”

Er zijn überhaupt nog geen concrete plannen voor de toekomst. “Het is nu in eerste instantie belangrijk dat mensen genieten van dit album. Fakkelteit is een mijlpaal voor mezelf. Afgelopen tijd zijn we druk bezig geweest met het album van Typhoon en hebben we ook nog een tijd gewerkt aan de opvolger van Opgeduveld. Fakkelteit staat daar helemaal buiten en is een project op zich.” Wie dacht dat sommige tracks op dit album een soort van leftovers zijn van Eigen Wereld heeft het mis. “De stijl is misschien wel enigszins te vergelijken met Eigen Wereld, maar het meeste materiaal van de cd is niet ouder dan 6 maanden. Er zijn een paar uitzonderingen, dus teksten en ideeën die al wat langer op de plank lagen, maar het overgrote deel komt voort uit het laatste half jaar.”


Wat opvalt aan de credits is dat er één nummer niet door beatmaker Delic is geproduceerd. Spaanse Vlieg staat los van de overige producties en staat op naam van niemand minder dan A.R.T. “We kennen A.R.T. al jarenlang. Hij is de ontbrekende schakel tussen de beatmakers die we al hebben. Aan de ene kant heb je Delic, die heel perfectionistisch te werk gaat en pas klaar is als alles tiptop in orde is. Hij stopt niet voordat elk detail aan zijn beat klopt. Aan de andere kant staat Kubus, die zorgt voor de bangers en de beukende beats. A.R.T. staat hier eigenlijk een beetje tussenin en is daarom een belangrijke producer die evenwicht biedt tussen die twee verschillende stijlen. Hij maakt traditionele hiphop op een bijzondere manier.” A.R.T. heeft de laatste tijd al een aantal beats op zijn naam staan die behoren tot rappers uit de Zwolse hoek. Zo is hij ook verantwoordelijk voor Typhoon’s nummer “Wind Waait”, waarbij Sticks ook een gastbijdrage levert. Het is dus gemakkelijk vast te stellen dat deze producer steeds vaker opduikt bij de Fakkelbrigadiers. “A.R.T. heeft totaal al tussen de 20 en 30 nummers opgenomen met de Zwolse clique dus we zijn volop met hem bezig. Kees de Koning was trouwens eerst niet tevreden met het onderwerp voor Spaanse Vlieg, omdat er ook al een Spaanse gitaar in de beat zat, vond hij het er te dik bovenop liggen. Achteraf, toen hij het eindresultaat hoorde, heeft hij zijn mening toch moeten bijstellen en hoorde hij de kracht van het nummer. Kees zei tegen me: ‘Eigenlijk is ‘ie toch wel fucking gruwelijk.’ haha...”

De eerste videoclip van Fakkelteit werd als primeur gelanceerd tijdens de releaseparty. Gisteren/Vandaag is de officiële eerste single. “Het grappige is dat we eerst Spaanse Vlieg als eerste single wilden uitbrengen, maar dat is geen Delic beat. Laat er geen misverstand over bestaan dat Gisteren/Vandaag een zogenaamde 2de keuze was, want dit was gewoonweg een andere goede keuze. Deze track klapt lekker en is een passend nummer om te laten weten dat we terug zijn.”

Wie het album al een beetje kent, kan beamen dat er een groot aantal verwijzingen naar sporters/sportpresentatoren te vinden valt. Zo hoor je bijvoorbeeld de namen van Jack de Gier, scheidsrechter Ivanov, Joop Zoetemelk, Rafael van de “Kaart” en Valentino Rossi (“Het oosten in het huis, oh mijn God, rap shit op slot zoals Rossi in de motorsport”- Goeiedag Verder) voorbij komen. “Ik hou van sport. Geef mij maar een sport en ik kijk het, behalve korfbal dan. Een potje voetbal of basketbal zie ik graag, ook (kick)boksen interesseert me wel. De laatste tijd krijgen Rico en ik ook les in kickboksen, gewoon op de ‘relaxlevel’. We sparren een beetje met elkaar en hebben plezier in wat we doen”. De oplettende kijker is natuurlijk al opgevallen dat Sticks in de videoclip van Gisteren/Vandaag touwtje springt en zich klaarmaakt voor een wedstrijd. “Het is gewoon lekker om met sport bezig te zijn. Ik heb mezelf voorgenomen de komende tijd vroeg op te staan om fris en energiek aan de dag te beginnen, dat kan bijvoorbeeld zijn door hard te lopen. Verder zie je me zo af en toe nog wel eens voetballen op een veldje in Holtebroek.”



Om even terug te komen naar het kickboksen, toch de onvermijdelijke vraag: Wie van jullie twee zou het moeten afleggen in een 1 to 1 fight? Sticks denkt even goed na en komt vervolgens met een antwoord. “Kijk, Rico is een southpole, dat betekent dus linkshandig. Die mensen zijn meestal het moeilijkst om tegen te vechten, omdat ze altijd iets speciaals hebben. Maar wanneer puntje bij paaltje komt verkoop ik hem toch een harde klap op z’n muil haha...”

Naast de sportverwijzingen komt er ook een verwijzing in voor naar alle Gerrits in ons midden. In Tot Zo met Rico wordt gezegd “Bij shows staat Gerrit vooraan tegenwoordig, denk maar niet dat ik dat niet al maanden doorheb.” Deze line vraagt om uitleg. “Gekke Gerrit was niet voor niets gemaakt, er is een aanzienbare verschuiving in het publiek. Waar eerst de harde kern zat, mengen zich tegenwoordig steeds meer Gerrits in. Je moet het zien als een soort leiders & volgers kwestie. Die line is om aan te geven dat ik niet verander, maar dat je het publiek niet altijd voor het uitkiezen hebt. De muziek blijft je eigen shit en dat verandert niet, maar ik blijf scherp en weet wat er aan de hand is. De echte fans weten zelf wel wie ze zijn, net zoals de volgers dat ook zullen weten van zichzelf.” Een Gekke Gerrit is niet de enige benaming die Sticks geeft aan discutabele figuren. Zo passeert het woord “skefnekkers” ook een aantal keren de revue. “Skefnekkers is een verbastering van een scheve nek, een scheefnek, wat zoiets betekent als een waus.”

Fakkelteit is uit en Sticks gaat samen met Typhoon op tour door Nederland. Inmiddels is de aftrap in de Mezz alweer een weekje geleden. “We kregen veel goede reacties over het optreden. Ondanks het feit dat Fakkelteit nog maar net in de schappen ligt, kreeg ik wel het gevoel dat het album warm werd ontvangen. Vanaf nu nemen we trouwens ook de merchandise mee op tour, dat wil zeggen de T-shirts en het album, zodat mensen het ter plekke kunnen kopen.” De Mezz was in ieder geval duidelijk klaar voor Fakkelteit, de rest van Nederland heeft nog even de tijd om zich voor te bereiden!

Eerste foto: Sven Buijvoets
Onderste foto: Ilja Meefout
Door: Jordi | Gepubliceerd: 12 Oct 2007 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved