Opgezwolle in Schouwburg Almere
Op vrijdag 29 september is het aan Zo Moeilijk en Opgezwolle om Schouwburg Almere kennis te laten maken met hiphop. Een schouwburg lijkt een vreemde plaats om een hiphopshow neer te zetten, maar nadat de stoelen aan de kant zijn geschoven blijkt het een prima plaats om een lekkere show neer te zetten.

Als we rond 21:00 bij de schouwburg aankomen, staat er nog een aardige rij en valt de stijl van het gebouw meteen op. De ‘kunstzinnige’ inrichting doet een beetje denken aan de releaseparty van Duvelduvel’s Puur Kultuur en is wel een leuke afwisseling vergeleken met een gemiddelde popzaal of jeugdcentrum. Ook opvallend zijn de bordjes met de mededeling dat roken in het hele gebouw verboden is. Dat dit bij een hiphopshow niet heel realistisch is, zou later op de avond nog wel blijken.

Na uitgebreid gefouilleerd te zijn, kunnen we dan eindelijk naar binnen en blijkt de zaal nog maar matig gevuld te zijn. Toch komt Zo Moeilijk na een minuutje of tien al op en doen ze dus het grootste deel van hun set voor een halfvolle zaal. Omdat ik maar twee nummers van deze Nijmeegse formatie ken, was ik wel benieuwd naar wat ze ten gehore brachten, maar dat gold helaas niet voor het overgrote deel van het publiek. Die kwamen blijkbaar alleen voor Opgezwolle, want veel aanwezigen keken verveeld om zich heen of gingen een praatje met elkaar houden. Het geluid hielp daar overigens ook niet aan mee, want de mic’s (en dan met name die van Rosco) waren erg slecht afgesteld. Over het optreden van Zo Moeilijk kan ik dan ook niet veel meer zeggen dan dat de beats erg lekker klonken, want verstaanbaar was het verder niet. Toch lukte het tegen het einde van het optreden om het publiek wat meer mee te krijgen, bij ‘De Reünie’ ontstond er zelfs een kleine pit. Al met al was het erg jammer van het geluid, want Zo Moeilijk toonde verder aan een veelbelovende act te zijn met een eigen geluid.

Na een korte pauze van tien minuten betrad O-Dog het podium met een microfoon in zijn ene hand en joint in zijn andere. Hij moedigde het publiek dan ook aan om vooral wat op te steken als ze daar zin in hadden. Bij de aankondiging van de mannen uit het Verre Oosten ging het publiek al drie keer zo los als bij de hele show van Zo Moeilijk, wat de avond meteen een heel stuk levendiger maakte. Geopend werd er met ‘Welkomstwoord’ van het net uitgebrachte Fakkelteit. Daar bleef het gelukkig niet bij, want er kwamen nog meer verse Fakkelteit tracks langs. Onder andere Tot Zo, Sporen2, Slangeleer en Goeiedag Verder passeerden de Schouwburg en vormden een fijne afwisseling in de setlist. De rest van de nummers die langs kwamen waren toch wel de nummers die je gewend bent van Opgezwolle: De Volle, Verre Oosten, Strik je Veter, Balans, Hamvraag. Ze komen allemaal langs en zorgen er nog steeds voor dat het publiek los gaat, maar echt verassend is het natuurlijk niet meer. Opvallend is dat het geluid bij Opgezwolle een stuk beter is dan bij Zo Moeilijk, al had het ook bij hen nog net iets luider gemogen.


Sticks

De mannen zijn wel veel beter te verstaan en de beats knallen wat harder. Ook de performance zelf ligt een niveautje hoger, want Sticks en Rico zijn weer lekker in vorm en energiek. Vooral Rico is op dit punt wel opvallend: waar hij voorheen wat rustiger was dan Sticks, lijkt hij de laatste tijd een stuk energieker en losser, is zijn aanwezigheid duidelijker merkbaar. Na Hoedenplank en afsluitende woorden van O-Dog is het dan afgelopen en verlaten de mannen het podium. De zaal loopt ook vrijwel meteen leeg en zo’n vijf minuten later staan we weer buiten.


Tjappies en Mammies

Concluderend was het voor een eerste hiphopshow in de Schouwburg een geslaagde avond. Opgezwolle brak de tent af en Zo Moeilijk liet zien potentie te hebben. Groot minpunt was wel het geluid bij Zo Moeilijk, als rappers niet te verstaan zijn is het natuurlijk moeilijk om een goede show neer te zetten. Hopelijk wordt hier bij toekomstige hiphopevenementen in de Schouwburg beter op gelet.

Door: Freddy | Gepubliceerd: 06 Oct 2007 | Gesloten

Reacties
Gepost doorLeyla - zondag 07-10-2007 @ 00:12
Jeetje, wat ontzettend goed gefilmd zeg. Natuurtalent gewoon!
Gepost doorHiphopper - maandag 10-12-2007 @ 18:36
Vet relaxx!!
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved