Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Engel & Daniël – Woonbootproducties 2
Rustig vaarwater of woeste vloedgolf?
Daar is hij dan, het vervolg op het eerste samenwerkingsproject van rapper Engel en producer Daniël. Woonbootproducties 2 is een feit en belooft in mijn ogen veel goeds, uitgaand van tracks als Kinkerstraat en Regen (ft. Tomster) die al een paar maanden op het wereldwijde web te vinden zijn. Anderhalf jaar naar dato wordt er nog steeds geroeit met de riemen die deze twee mannen hebben. Komt dit bootje terecht op de juiste eindbestemming met de koers die van tevoren is bepaald, of zullen Engel en Daniël het roer omgooien. Waar Woonbootproducties nog het een en ander miste aan creativiteit, kan deel 2 de oplossing bieden.

Wanneer het schijfje de cd-speler bereikt en ik op play druk, ben ik benieuwd of dit album aan mijn verwachtingen zal voldoen. De titeltrack begint al lekker met een mooi stukje scratchwerk en er wordt er flink op los geflowed door Engel. Lekkere opwarmer, gelijk gevolgd door een van de beste nummers van de cd. Met een sample van Youp van ’t Hek die naadloos aansluit op de melancholische beat van Daniël én volbeladen verses van zowel Engel & DiggyDex is dit een pareltje. Het jammere is dat opvolgende nummers gelijk de vibe weghalen, met nietszeggende lines en oppervlakkige onderwerpen.

De akoestische track Kinkerstraat is een terugschakeling naar de emotionele staat van eerder en zorgt weer voor een ommekeer op het album. Met een mooie overgang naar Regen (ft. Tomster) wordt de volgende toon gezet en lijkt deze boot zijn balans gevonden te hebben. Toch is er dan bij nummer acht weer een lek te vinden. De rockinvloeden van dit nummer voelen misplaatst aan en komen zelfs een beetje geforceerd over.



Nadat er een soort van skit voorbij komt, is het tijd voor de Dag Des Oordeels (ft. Ki). Met een matige toegift van Ki is deze track veels te rustig en simpel voor wat moet doorgaan als de allesbepalende dag. Ook met het enige echte feestnummer van de plaat valt niet mee te lallen, waarop Mijn Keuzes daarna weer lekker relativerend op je inwerkt.

Het mag duidelijk zijn dat Engel het best tot zijn recht komt op emotionele beats en onderwerpen. Op de langzame sleur van Zolang Je Leeft wordt verteld dat de rapper niet gelukkig kan worden zolang zijn ex het daglicht blijft zien. De uitwerking hiervan is niet de origineelste in zijn soort, maar alsnog blijft de aandacht er wel bij. Na een instrumentale veertig seconden van Daniël, wordt er opgebouwd naar de afsluiter van Woonbootproducties. Alle Heads Aan Dek is een mooie combinatie van mc’s. Bij dit nummer valt alleen Tomster nu een beetje buiten de boot omdat deze offbeat inspringt na de verse van DiggyDex. Al met al wel een goede afsluiting van het album wat zo zijn ups en downs heeft.



Tracklisting:

01. Woonboot Producties 2
02. Strompelen (met DiggyDex)
03. Vandaag Niet
04. Tien Jaar
05. Kinkerstraat
06. Regen (met Tomster)
07. De Waarheid
08. Niets Veranderd
09. Bezieling
10. Dag des Oordeels (met Ki)
11. Lalalalalala
12. Mijn Keuzes
13. Film
14. Zolang je leeft
15. Van Loon Blues
16. Alle Heads Aan Dek (met DiggyDex, Tomster, Ki)

Conclusie: Woonbootproducties 2 gaat inderdaad door waar deel 1 gestopt is. Nog steeds is het gebrek aan creativiteit een grote domper op het geheel. In de track Film wordt gezegd ...en daarna, is ‘t wachten op recensies / vinden ze het goed, en snappen ze de essentie / of vinden ze het wack en snappen ze de helft niet / maar niemand kan ‘t echt zien hoe ik het zelf zie en dit is misschien precies de conclusie die getrokken kan worden. Alhoewel ik goed denk te snappen wat de boodschap is, is er bij uitgekauwde onderwerpen gewoonweg niets nieuws te ontdekken. Wanneer Engel & Daniël hadden gekozen voor meer nummers gelijk aan de titeltrack, in plaats van een bombardement aan emotioneel geladen nummers, was het misschien minder eenzijdig overgekomen. Woonbootproducties 2 is niet wat het had kunnen zijn, maar desondanks rijk aan een aantal mooie uitschieters.
Door: Jordi | Gepubliceerd: 13 Aug 2007 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved