Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Breda Boombap party review
Vrijdag 22 juni was het tijd voor Breda Boombap met Risskant De Woordvoerder, UHGP, Ben Jur e.a. in Breda - Para. Hoewel de avond om 21:00 al begon, waren we pas om 22:00 aanwezig. Eenmaal binnen staat dj EZD achter de "1 and 2’s" weer volop Shit Is Bangin´ te representen, al snel komen we erachter dat we de eerste act van vanavond, Demon Brothers, gemist hebben.

Rond 22.15 uur klimmen Kwis en A.C. op het podium om de jury te laten zien wat ze kunnen. A.C. (Altijd Chill) staat bekend om zijn freestyle battles waarmee hij menig feestje in Breda en daarbuiten op zijn kop heeft weten te zetten. Vanavond dus een andere kant van deze jonge mc. Na de egocentrische line “Ik freestyle beter dan sommige van jullie schrijven” wordt de beat toch even gestopt, zodat hij het waar kan maken. Dan wordt het iets heter onder de voeten van A.C., even lijkt het of hij gaat "choken", maar gelukkig wordt de freestyle goed vervolgd door een toch wat ongelukkige rijm voor zijn doen. Al met al een leuk begin van de avond, met een Kwis die, gezien zijn eerdere optreden, een stuk vooruit is gegaan.

Daarna is het de beurt aan Ben Jur, de altijd vrolijke vuilnisman komt met een goedlachs gezicht het podium op. Met een biertje in de ene hand en de microfoon in de andere belooft het een ontspannen optreden te worden. Wanneer de eerste beat dropt en Ben Jur vraagt of "Breedje Da" zijn handen in de lucht wil doen, wordt hier meteen aan voldaan. Met onderwerpen uit het dagelijks leven weet hij het publiek goed aan zijn kant te krijgen. De chemie tussen rapper en publiek is bij dit optreden sterker dan bij de voorgangers, maar dit kan ook liggen aan het ons kent ons sfeertje in de Para, Breda.



Next up is het aan Risskant De Woordvoerder om de crowd te rocken. Deze man is al wat bekender binnen de Nederlandse hiphopkringen en heeft absoluut al de nodige podiumervaring om te weten wat hij moet doen om de mensen los te krijgen. Met de overenergieke uitstraling van deze man en bijna uitpuilende ogen (cocaine is a hell of a drug zou je zeggen) weet hij wel hoe je een kleine halfvolle zaal laat hoofdknikken. Voor mij stond het toen al vast dat Riss 1 van de 3 finalisten zou worden.



Na Risskant was het tijd voor een break van een half uurtje. DJ EZD kroop weer achter de wheels of steel en het merendeel van het publiek ging buiten even luchten. Na het bewandelden van de Bredase straten al draaiend een meesterwerk bestaande uit verschillende ingrediënten was het tijd voor de 5e act van vanavond. JMG en Space In Space betraden het podium. Tekstueel gezien waren ze niet zo sterk, alhoewel ze bij vlagen wel aardige dingen verwerkt hadden in hun tracks. Sowieso ben ik misschien bevooroordeeld geweest door de rode bandana’s die alledrie de perfomers droegen, maar ik hou nou eenmaal niet van het met gangster gelabeld imago, mits dit origineel en overtuigend is uitgevoerd, wat niet het geval was hier.

Na deze ietswat teleurstellende act volgde nog een teleurstelling, maar dit niet zozeer door de mc die het podium van de Para betrad. Flow Jo was aan de beurt en vanaf het begin van zijn show piepte de mic harder dan een pasgeboren baby. Wanneer je on stage staat zul je een oplossing moeten vinden om uit deze benarde situatie te komen. Flow Jo bleef zijn ding doen, en pas bij de laatste twee tracks was het geluidsprobleem verholpen. Het blijft voor de mc natuurlijk balen dat er niet meer uit is gesleept, maar props moeten gegeven worden. Flow Jo hield zijn hoofd cool.



De geluidsproblemen werden verholpen door de technici en de op één na laatste crew kwam on stage. UHGP begon stroef, alhoewel het publiek volop mee bouncede op de met drum ‘n’ bass beïnvloede beats. Wel werd er bijvoorbeeld bij de aankondiging van een nieuwe track meerdere malen kort de tekst vergeten, waardoor het geheel ervan wat onsamenhangend aandeed. Opmerkelijk was dat het na dat nummer ineens een stuk beter ging. De afsluiter van deze crew was het hoogtepunt van de show. De laatste track eindigde in een drum ‘n’ bass mix, waardoor er een waardige pit ontstond vooraan in het midden van de zaal. Last én least waren de Zwarte Diamanten. Deze 2 mc’s waren een contrast tegenover UHGP met topics waaraan blingbling king Ali G nog een puntje aan kon zuigen. Nee, helaas heb ik geen goede eigenschappen kunnen ondervinden aan deze crew. Misschien is het smaak, maar in een contest als deze met pionier Deams en rapper Terilekst als jury lijkt mij dit een misplaatste act.



Conclusie: Breda BoomBap was een gezellig feestje ondanks de geluidsproblemen en de wat mindere optredens van een aantal rappers, maar met dit rijtje van “onbekend talent” heeft het publiek niets te klagen gehad. Breda heeft veel diverse dingen te bieden qua hiphop, alhoewel vele nog moeten uitgroeien tot volwaardige rappers. Wie er van dit rijtje podiumervaring had en wie niet was vrij makkelijk te zien. Ik kan me wel vinden in de keuze van de jury (Terilekst, Deams en Da Jugganaut Mace). Zij kozen Kwis en A.C., Ben Jur en Risskant De Woordvoerder uit als de 3 finalisten. UHGP was een twijfelgeval. Daar waar het bij andere optredens spat van de energie, kon het de jury deze keer niet genoeg bekoren. Sowieso een big up naar alle artiesten, tot zondag 16 september op het Breda Barst festival.

Foto’s gemaakt door Nomar Fats
Door: Jordi | Gepubliceerd: 29 Jun 2007 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved