Kubus & BangBang - Learning Curve cd review
Het langverwachte album Learning Curve van Kubus & BangBang ligt sinds kort in de winkels. Dit samenwerkingsproject tussen de Zwolse producer en Britse spoken word/rapartiest is ontstaan nadat BangBang de beats van Kubus hoorde op een opname van de BuitenWesten-tour. Ze kwamen in contact en dat is blijkbaar zo goed bevallen dat er een heel album uit is komen rollen. Kubus heeft naam gemaakt in de Nederlandse hiphopscène met zijn vernieuwende elektronische beats. Zijn soloplaat BuitenWesten met daarop featurings van bijvoorbeeld Opgezwolle, DuvelDuvel, Typhoon en Jawat was al een groot succes en ook zijn andere projecten werden met veel gejuich ontvangen door de kenners.

Voorafgaande aan het album Learning Curve is er veel gespeculeerd, maar niemand wist precies wat het in zou gaan houden. Vooral de keuze voor BangBang was een opvallende. De Engelsman is een totaal onbekende artiest in Nederland. Mijn verwachtingen waren dus ook gemengd. Kubus is één van mijn favoriete producers, maar ik wist totaal niet wat ik kon verwachten van BangBang. De plaat wordt ingeleid door een spoken word gedeelte. Het Engelse accent is even wennen, hoewel ik de boodschap niet geheel kan volgen klinkt het wel goed in de oren.

Kubus heeft de meest elektronische en experimentele beats uit de kast gehaald. In het nummer “King” laat BangBang merken geen gebrek aan zelfvertrouwen te hebben. Hij kroont zich tot de koning van de straten en represent zijn “guts”. De in overvloede getatoeëerde artiest komt met zijn verschijning ook vrij dreigend over, dus waarschijnlijk bezit hij inderdaad een flink stel ballen. Hij is de beats van Kubus in ieder geval wel meester, want zijn flow is dik in orde. De beats van Kubus die door critici beschreven worden als bliepjesbeats zijn speciaal op maat gemaakt voor de kleine rapper.In het gevoelige nummer “Every Story Worth Telling” verteld de Brit dat alles in het leven draait om hem en zijn vriendin. Hoewel Engels niet mijn slechtste taal is is het op sommige momenten toch moeilijk te volgen. Het accent is hier en daar niet te volgen en zo krijg je niet het gehele verhaal mee. Zo weet ik wel dat de rapper het in dit nummer over de liefde heeft, maar welke aspecten hij er nou precies uitpikt is mij na meerdere luisterbeurten nog steeds niet duidelijk. Het klinkt dus wel erg lekker, maar het verliest wel een stuk inhoud door de onduidelijkheid van zijn accent.

Bij “Stop The Problems” gaat het duo helemaal los. Persoonlijk vind ik dit de lekkerste beat op deze cd. Het vergt ook het uiterste van 'Bang', die gelukkig ook uit zijn dak gaat en lekker schreeuwt in zijn microfoon. Het is in dit nummer echter toch de beat die de show steelt. Kubus weet met zijn techno achtergrond het tempo goed te vinden en zorgt dat de beat geen moment saai wordt. In dit nummer is zelfs een heuse solo ingebouwd voor de Zwolse producer.

De afsluiter van deze cd is tevens de eerste single van het album. Het drukke “U Ain’t Like Me” wordt wederom vergezeld met een hyperactieve BangBang en dito beat. In dit nummer laat hij weten dat niemand hetzelfde is als hem. Hij is naar eigen zeggen immers nog steeds de koning van de straten. Het nummer wordt afgesloten op dezelfde manier als dat de cd begon, hij maakt namelijk van de gelegenheid gebruik om in een korte spoken word verse zijn standpunt duidelijk te maken.


U Ain't Like Me clip

Tracklisting:

01. Learning Curve
02. King
03. Block Rockers
04. Every Story Worth Telling
05. Double My Level
06. Middle Finger
07. Sound Of A Boy
08. Love Yourself
09. Knuckles
10. Too Tight
11. Happy
12. Stop The Problems
13. Conflict Diamonds
14. U Ain't Like Me

Conclusie: de cd is een absolute voldoende. Het geheel luistert lekker weg en vooral de beats zijn dik in orde. Ook de rap is weinig op aan te merken, behalve dat ik bij sommige nummers niet in staat ben het accent te ontcijferen. Dit zorgt ervoor dat de inhoud, die er absoluut in verwerkt is, er soms niet vlekkeloos uit komt. Als je niet van elektronische beats of experimentele hiphopmuziek houdt, moet je deze cd ook vooral links laten liggen. Vond je de vorige cd’s van Kubus echter de moeite waard dan moet je hem zeker beluisteren. Kubus heeft namelijk een flinke stap gezet en is nog verder gegaan dan voorheen. Ik ben in ieder geval benieuwd naar wat er gaat volgen!
Door: Frank | Gepubliceerd: 02 Mar 2007 | Gesloten

Reacties
Gepost doorKapowski - vrijdag 02-03-2007 @ 22:16
Aight ook complimenten van de skills van me goede mattie muss. voor de review
Gepost doorarse - dinsdag 06-03-2007 @ 20:32
in het boekje van de cd staan de teksten, misschien handig om dat te lezen als je niet snapt waar het over gaat..?

en ik vind het een superrrr plaat
Gepost doorOpgeSwollenaer - donderdag 08-03-2007 @ 01:00
hm, dit nummer klinkt net als de nummers van the prodigy. is de hele cd zo?
Gepost doorSteach - vrijdag 16-03-2007 @ 15:09
tis een fucking dikke cd
Gepost doorOnrusT - zaterdag 24-03-2007 @ 21:10
Zaterdag 31-3-07 No Holds Barred in Parkhof Alkmaar
Met: Kubus & BangBang
DJ's Steve-O & Il Disco
Gepost doorAnima - zondag 01-04-2007 @ 17:05
vergelijk dit niet met de Prodigy man. The Prodigy is de shit! Dit is meuk
Gepost doorKRStarr - zondag 08-04-2007 @ 21:16
Slechte review, van track 4 naar track 12 wat er in tussen zit verteld hij niet. Terwijl tracks als Sound Of A Boy, Knuckles, Too Tight en Happy toch vernoemd moeten worden.
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved