Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
HRMNNNH! - The Soundtrack (dubbel-cd)
Hiphop in een Kungfu-dipsaus
Dat het een origineel project is, staat volledig buiten kijf. Wat dat betreft hebben de theatermakers hun cachet gevonden. De begrijpelijke ‘one-issue boodschap’ die de rode draad vormt voor beide cd’s is wel iets dat gaat irriteren naarmate je de cd’s veelvuldig beluisterd. Af en toe krijg je het idee dat je naar een aantal charlatans zit te luisteren die voor de gelegenheid een ninja-pak hebben aangetrokken en pretenderen dat ze helemaal wegwijs zijn in de wereld van de Marshall Arts. Maar het zou onzinnig zijn om een project te veroordelen omdat deze gekoppeld is aan een theatervoorstelling met een dergelijk thema.

Het dubbelalbum HRMNNNH! is geïnspireerd door de thematiek van de gelijknamige voorstelling van Made in da Shade & Cosmic theater die dit voorjaar door heel Nederland toert



The Soundtrack is de cd waarop diverse vocalisten hun bijdrage mogen leveren. De verschillende nummers zullen terug te horen zijn in de voorstelling. Zo ook het nummer van de formatie Amigos Electricos, de vreemde eend in de bijt, die voor de vrolijke noot op het album zorgt. De pop/rock band houdt in een up-tempo nummer zijn relaas over hoe Chinezen langzaam overgaan tot werelddominantie. Als enige niet-urban bijdrage slaan ze absoluut geen gek figuur tussen het geweld van de anderen. Integendeel, het is een van de sterkere nummers.

De inbreng van het gelegenheidsduo DOXRA (Unorthadox en Rosa Ana) is daarentegen veel te pompeus, té geforceerd en absoluut inferieur aan de andere tracks. De titel alleen, Yin en Yang, kweekt de nodige argwaan alvorens je hem daadwerkelijk beluisterd. Anders dan het merendeel van de nummers op het album, kiest het duo wel voor een serieuze boodschap. Als een opgefokte Rosa Ana dan gaat oreren over het cliché dat een ‘pen even machtig is als het zwaard’ krommen me tenen wel samen.

Dan had ze er toch beter aan gedaan om het nummer van De Colombiaanse Bloedgroep te beluisteren: Je Moet Niet Over Mijn Moeder Praten! Juiceisdunaam vuurt zijn vignet af op potentiële moederbeledigers: JUICE.. IS.. DU.. NAAM.. en start het lekker luchtige nummer dat van begin tot eind boeit en met kop en schouders boven de rest uitsteekt, mede door de strakke Darin G-beat.


Juiceisdunaam

Ook eeuwige belofte Dwight Stevens - ik kan me herinneren dat ik zeker vijf jaar geleden tracks van hem beluisterde die absoluut niet onaardig waren - zorgt voor een positieve bijdrage met zijn Unstoppable. De vibrerende R&B-stem in combinatie met de op en neer wiekende beat zorgt voor een fraaie combinatie. Wel hanteert Stevens nog steeds de inmiddels begraven Mario Winans-zanglijnen, maar dat wordt hem voor de gelegenheid vergeven. Verder valt de uitgebalanceerde en uiterst effectieve beat van de Flinke Namen op, is het leuk om Blaxtar weer eens in het Engels te horen en is de leutige vergelijking van RFx en Denvyl tussen rappen en wokken een positieve toevoeging.

Op The Score staat een twaalftal bonte instrumentals van diverse producers. De nummers zullen de achtergrondmuziek vormen voor de voorstelling. Het contrast van stijlen is bijzonder groot. De dromerige jazzy-beat van Arts The Beatdoctor brengt je als luisteraar naar een lichte extase, maar als Kubus op de proppen komt met zijn afgeraffelde bijdrage is het even slikken. Het lijkt er op alsof de Zwolse producer zijn harde schrijf aan het opruimen was en dat zijn Kub-fu het minst slechte nummer was uit het mapje afvallers. Verder is het leuk om te horen hoe Drum ’n Bass, Electro, Hiphop en Presto’s Tradegy elkaar afwisselen. Laatstgenoemde nummer kon zo de themesong zijn van een liefdesdrama uit de jaren zeventig.

Tracklisting:

HRMNNH! The Soundtrack
1. Bangbang – Serenity
2. RFx & Denvyl – Wok Fú
3. Amigos Electricos – Hogerop
4. De Colombiaanse Bloedgroep – Niet Over M’n Moeder Praten
5. Flinke Namen – Lichaamstaal
6. GMB – Back In The Days
7. Kyteman & Blaxtar – Blow The Whistle On ‘Em
8. Dwight Steven – Unstoppable
9. DOXRA – Yin & Yang
10. RFx – Krijgskunst
11. Unorthadox – MCEE KUNE DOX

HRMNNH! The Score
1. Arts The Beatdoctor – Meditate
2. Deformer – Shadowzone
3. Darin G – Kung Wu
4. Kubus – KUB-FU
5. Zookeeper & Groovebird – Rabbid Sheppard
6. Carita La Niña – Halfway There
7. Michzz – It’s A Bit Gregory…
8. Kypski – Blue Carrots
9. Nobody Beats The Drum – Getting High In The Dojo
10. Masta Lee – HRMNNH!
11. Eni-less & Matthijs Kieboom – Butterfly Fist
12. Presto – Tragedy (Death Of A Loved One)


Conclusie: als je het tegen elkaar gaat afwegen is het zeker geen verspilde moeite. Toch is het album niet consistent genoeg om met vol lof onthaald te worden. Daarvoor kent het teveel gebreken en uitglijders. De première van de voorstelling is op 5 april 2007 in het Frascatie theater in Amsterdam. Aan de voorstelling doen o.a. Hoeward Komproe, Marit van Bohemen en Senna mee.

Kijk op www.shade.nl voor meer informatie.
Door: Patje Pleeër | Gepubliceerd: 28 Feb 2007 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved