Dicecream - Je Weet Nix... cd review
Dicecream is de laatste tijd druk bezig geweest om zich te ontdoen van de 'de belofte van Brainpower' titel. Met het ADHD album in de formatie met Brainpower, Man!e en Dj TLM en zijn eigen mixtape genaamd De Blaastest, was 2004 een druk jaar voor hem. Daarna is het rustiger geworden en hebben we alleen wat losse nummers gehoord. Inmiddels is 2006 bijna over en is het geslaagd debuutalbum van Dicecream een feit.

Dicecream, in het echte leven ook wel Jonathan Mangal genoemd, begon in 1998 met hiphop. Met een vriend vormde hij toen de formatie First Class, een Engelstalige crew. Voor zijn ADHD avontuur werden er twee promo albums gemaakt en werden veel nederlandstalige tracks opgenomen. Al dit ligt in het verleden, Nederlandstalige hiphop is tegenwoordig standaard en de tijd lijkt dan ook rijp voor Dicecream. De cd komt uit op het eigen label van Brainpower genaamd Lyric Recordings. De distributie wordt zoals veel hiphop cd's gedaan door Pias.

De beats op het album worden geleverd door verschillende beatmakers, onder andere Tease, Nav, SoulSearchin' , The Beatkidz, Gaspard de la nuit, Oh Jay en Gremlihn verschijnen op het album met hun beats. Mede hierdoor is het een gevarieerde cd geworden met zowel 'bangers' als rustige tracks. Het dertien tracks tellend album begint met de track D.I.Z.Z.Y. die als 'buzz-video' (een onofficiele single en video om het album te promoten) werd gelanceerd. Op de eerste track horen we Dice zichzelf voorstellen met de nodige brag en boast. In dezelfde stijl is 'Mijn Spot', op een beukende Nav beat. Het nummer is inhoudsloos, maar dat stoort niet want het is gewoon een hele lekkere track waarin Dice met zijn overduidelijke en rauwe stem een strakke acapella verse spitt.

De liefdestrack Vlinders, samen met Brainpower, moet maar snel begraven worden. Een te simpele beat met daarover de voorspelbare teksten gemaakt voor de film Afblijven. Een goed commercieel lokkertje. Gelukkig weten de heren dat zelf ook; 'Dice, je moet wel een liefdesliedje als single nemen he, dat is tegenwoordig hoe het gaat'. Wie kan dit beter weten dan Brainpower, de man die van underground rapper naar bekende Nederlander veranderde, maar op dit moment tussen beide uitersten lijkt te zwerven. Hoe anders is 'Het is zoals het is', een emotioneel nummer waar we alle persoonlijke dingen, ideeen en frustraties van Dicecream horen. Een heerlijke rustige beat waar hij vertelt over de dood van vrienden, familieleden en het doel van het leven. "Kijk mamma je kleine jongen wordt groot / je kleine jongen die doet nu eindelijk waar die van heeft gedroomt / pa en ma ik hou van jullie al sinds de pampers en dankzij jullie ben ik de man die ik ben , dus / familie of muziek , en als het er op aan komt, leg ik de microfoon neer en stop ik vandaag nog ....". Op dit nummer doet niemand minder mee dan Candy Dulfer, Nederlands trots op saxofoon gebied en succesvolle dame die zelfs vaak internationaal met Prince op tour is geweest. Dit is een van de eerste keren dat ze echt meedoet op een hiphop track, een combinatie die geslaagd is.

Op het album staan een paar echte uitschieters. 'Je wilt het niet met mij - deel2' is er daar één van. Een oldschool boombap beat met een uitstekende bijdrage van Brainpower op een manier waar ik hem graag hoor: lyrisch on point en sterk rappend waarbij je je afvraagt waarom hij dat niet altijd zo doet. Met het typische donkere stemgeluid van Dice neigt het gevaar dat alle nummers hetzelfde gaan klinken, dit is op het, slechts 54 minuten durend, album gelukkig niet het geval. Door de variatie van beatmakers blijft het album je verassen als je het vanaf het begin luistert.


Tracklisting:

01. D.I.Z.Z.Y.
02. Mijn Spot
03. Audiofreak
04. Je Weet Nix...
05. Doe Maar Ff Gewoon
06. Check dan
07. Vlinders (feat. Brainpower)
08. Het Is Zoals Het Is (feat. Candy Dulfer)
09. Zinnigs
10. Je Wilt Het Niet Met Mij - deel 2 (feat. Brainpower)
11. Ga Nou Maar Weg (feat. Derenzo)
12. Wie Wil Wat!
13. Afblijven (feat. T-slash en Brainpower)

Conclusie: een gevarieerd, sterk en volwassen debuutalbum met één of twee mindere nummers. Een track als Vlinders op je album zetten terwijl je 'geen fok om fame' geeft, is jezelf tegenspreken. De beats en producties zijn op een erg hoog niveau waardoor het album niet snel verveelt. Het album ligt 20 november in de winkels.

Links:
Dicecream website
Door: Marco | Gepubliceerd: 30 Oct 2006 | Gesloten

Reacties
Gepost doormelle - maandag 30-10-2006 @ 19:07
54 minuten is niet echt kort voor een album.
Verder wel leuk geschreven, met de nadruk wel een beetje op het positive maarja ieder z'n ding.

En oja, nationaal is Candy Dulfer ook met de prins wezen touren.
Gepost door_Frank_ - maandag 30-10-2006 @ 19:55
Candy Dulfer deed ook mee op een track van Brain, met die belg...
Gepost doorSpooK! - maandag 30-10-2006 @ 21:24
Het is zoals het is is echt touching
Gepost doorTony - dinsdag 31-10-2006 @ 00:16
eerst downloaden, dan mischien kopen ofzo, ik ben wel benieuwd
Gepost doorNav - woensdag 01-11-2006 @ 09:01
Halumm!
Gepost doorbramr - woensdag 01-11-2006 @ 11:55
lekker album, goed recensie
Gepost doorchester - dinsdag 21-11-2006 @ 15:39
Dope album!
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved