C-Mon & Kypski - Where The Wild Things Are
C-Mon & Kypski, wie zijn die twee gasten nou eigenlijk? Nou dat is de eerste fout, het zijn verrassend genoeg vier mannen. Deze Utrechtse band is weliswaar opgericht door Simon (C-Mon) en Thomas (Kypski), maar hebben bijval gekregen van Daniel Rose en Jori Collignon. C-Mon & Kypski staan zelf achter de draaitafels terwijl de andere twee bandleden de instrumenten bespelen.

Wie nog nooit van deze band gehoord heeft had toch wat beter op moeten letten, want Where The Wild Things Are is inmiddels alweer hun derde album. Dit album is in een reis door Marokko opgenomen en de heren zeggen zelf dat het een echt C-Mon & Kypski album is, maar met nieuwe invloeden die de overhand hebben gekregen.

Het album begint met de titelsong, “Where the wild things are” is een duistere track met de New Yorkse Sadat X op de microfoon. Een drukke track waarin de heren aangeven muzikaal stevig in hun schoenen te staan. Het nummer zit strak in elkaar en klinkt gewoon erg lekker. Het geeft ook gelijk aan dat het hier niet om de teksten gaat, want op een nummer van drie minuten wordt maar één verse gespit door “the king Sadat X”. Het album gaat vrolijk verder met de eerste single “Bumpy Road”. Deze track met de aanstekende tekst “Papapapappapa” zal het naar mijn mening heel goed gaan doen bij het grote publiek. Bij het luisteren van dit nummer wordt me gelijk duidelijk dat ik hier niet met een compleet hiphopalbum in mijn handen zit, maar dat de heren inderdaad ook nieuwe invloeden hebben gebruikt. Niet dat ik het erg vind, want ook dit nummer klinkt gewoon weer heerlijk in de oren.

Naast de samenwerking in de titelsong zijn er nog vijf andere featurings te vinden: Pete Philly, Voicst, Benjamin Hermans, Kain The Poet en de Amsterdam Klezmer Band. De samenwerkingen zijn stuk voor stuk een aanvulling op dit album. Het heeft naar mijn mening toch veel toegevoegde waarde om zang of rap in een nummer te horen. C-Mon & Kypski hebben naar mijn mening wel heel goed hun medemuzikanten uitgekozen. Ze passen namelijk stuk voor stuk bij de sound van de band.

Het nummer met de Amsterdam Klezmer Band heet “Circus C-Mon & Kypski” en heeft natuurlijk een Oost-Europese sound. De klezmer- en balkanmuziek wordt bijgestaan door de scratches en instrumenten van de Utrechtse band en dit vormt een heel vrolijk geheel. Over de tekst van dit nummer kan ik helaas geen inhoudelijk oordeel vellen aangezien ik niet eens weet welke taal het is, maar het klinkt wel heel leuk gelukkig.

Toen ik zag dat Pete Philly meewerkte aan dit album was ik eigenlijk gelijk al benieuwd naar deze track. De rapper die vorig jaar het album Mindstate uitbracht leek mij geweldig klinken op de electronische sound van C-Mon & Kypski. Ik blijk geen ongelijk te hebben gehad. “Make My Day” is een up-tempo nummer met een vrolijk refrein en agressieve verses. De tegenstelling wordt natuurlijk benadrukt door de wijze waarop Pete Philly zijn teksten brengt, maar misschien nog wel meer door de verandering van sfeer in de muziek.

Op “Wildfire” doet geen andere artiest mee, maar laten de Utrechtenaren nog maar eens zien wat je met samples en een draaitafel allemaal kan doen. Een lekkere oldschool hiphoptrack gemixt met onder andere rock & roll is het gevolg en het bevalt mij heel erg goed. Het nummer blijft boeien door de verandering in de muziek en de scratches gedurende het nummer. Deze muziek is in geen geval eentonig te noemen.

Tracklist:

01. Where the wild things are (feat. Sadat X)
02. Bumpy Road
03. Circus C-Mon & Kypski (feat. Amsterdam Klezmer Band)
04. Make my Day (feat. Pete Philly)
05. Chocolat
06. Spirits High (feat. Benjamins Hermans)
07. Eyes on the road (feat. Voicst)
08. Attention
09. Chemical Mixture
10. In and out of days
11. Wildfire
12. Changes (feat. Kain the Poet)

Conclusie: mijn verwachtingen van dit album waren heel hoog aangezien ik vorige C-Mon & Kypski nummers gewoon heel hoog had zitten. Aan mijn verwachtingen hebben de mannen wel voldaan, maar toch op een heel andere manier dan ik had gedacht. Naar mijn mening is deze muziek gewoon geen hiphop te noemen. Er zijn wel invloeden uit de hiphop, maar ik kan niet zeggen dat dit de overhand heeft in het album. Dit neemt niets af aan het feit dat ik dit een hele dikke aanrader vind. Muzikaal zit alles gewoon top in elkaar en er is geen speld tussen de producties te krijgen. De featurings hadden naar mijn mening niet beter gekozen kunnen worden en ik kan er niets anders van maken dat dit een absolute must voor je muziekcollectie is.

Links:
www.c-monandkypski.nl
Door: Frank | Gepubliceerd: 28 Oct 2006 | Gesloten

Reacties
Gepost doorMonn-E - donderdag 23-11-2006 @ 11:10
Toch een keer dit album checken...
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved