Kas - Alles uit de Kas cd review
De meeste van jullie moeten Kas kennen. Of je moet de de laatste tien jaar ontvoerd zijn en in een grot hebben gezeten. Deze alleskunner uit Rotterdam maakt namelijk clips, produceert muziek en alsof dat allemaal nog niet genoeg is, rapt hij ook nog eens. Rappers als Jiggy Djé, Lost Rebels, VSOP en Tomster hebben hun clips door hem laten regisseren. Blijkbaar heeft Kas tussen het schieten van clips door genoeg tijd gevonden om een album in elkaar te draaien, want zijn tweede plaat “Alles uit de Kas” is een feit.

Wie het eerdere album van de Rotterdammer geluisterd heeft, weet dat er vaak serieuze onderwerpen worden aangesneden door Kas. Ik ben benieuwd of dat op dit album weer het geval is. Een voordeel van Kas is dat hij de de mogelijkheid heeft om met een keur aan goede producers samen te werken. Op dit album leveren MP, Presto, Snelle Jelle, Mike Tibbert, SirO -J, R-waves en hijzelf de producties. Aan de beats zal het dus in ieder geval niet liggen.

In het eerste nummer “Paniek” stelt Kas zich voor en geeft hij aan dat de hele Nederlandse scène in paniek is omdat hij weer iets uitbrengt. Vervolgens vertelt Kas in het volgende nummer “Wees eerlijk” dat iedereen gewoon eerlijk moet zijn en niet achter zijn rug om moeten praten. Hij lijkt vooral een hekel te hebben aan zogenaamde vrienden. In “De Backstage” laat hij namelijk horen een hekel te hebben aan mensen die zonder reden rondlopen in de backstage ruimtes en de artiesten eigenlijk alleen maar in de weg lopen terwijl ze aan het freestylen en cypheren zijn. “Ongeveer de helft van die partypoepers snappen de bedoeling van gezellig doen niet eens en faken het backstage”.

Een van de betere tracks vind ik zelf “Herinneringen”. Een gevoelige track waarin beschreven wordt hoe belangrijk herinneringen zijn. Ouder worden en zijn jeugd niet meer kunnen herinneren, lijkt Kas het ergste wat er kan gebeuren. “Eén ding weet ik zeker ik wil weg voordat ik dement ben”. Hij gebruikt dit nummer ook om een aantal van zijn belevenissen tijdens het opgroeien te beschrijven. Gelijk na “Herinneringen” komt de titelsong “Alles uit de Kas”, een productie van Snelle Jelle. “Elleboogwerk op elk oogwerk”. Een goed klinkende brag en boast track met leuke zinspelingen. “Fuck gasten die alles als een bootje overdrijven, ze komen aan het einde en ik gooi ze van de steiger”. Je zou denken dat dit de eerste single zou zijn omdat het natuurlijk ook de titelsong is. Kas heeft uiteindelijk voor een andere eerste single gekozen, maar het zou mij niets verbazen als dit de tweede single wordt.

Halverwege het album word ik verrast met “Je Stinkt”. Dit nummer valt een beetje buiten de toon van het album omdat het geen serieus onderwerp is. Een lekkere opzwepende beat waarover Kas iemand duidelijk maakt dat hij niet al te lekker ruikt. “Zit je nou in de regenput? Vandaar dat je nu juist zo zuur ruikt, jo wat een vreemde lucht”. Hoewel het eigenlijk niet tussen de andere, wat meer serieuze, tracks past, is het wel een leuke afwisseling. De track laat dan ook zien dat Kas ook andere kwaliteiten heeft dan over diepgaande onderwerpen spitten.

Op dit album staan drie feauturings. Kas werkt samen met Tomster en Unorthadox op “Afvalgedachte”, op “Oefenen”, wat gelijk ook de eerste single is, rapt hij met Mike Tibbert. De laatste track van het album “Lekker Schrijven” is met CC. Dit zijn stuk voor stuk lekkere nummers en de featurings voegen ook echt iets extra’s toe aan het album. Ook zijn ze goed geplaatst op de tracklist, want hij heeft een monotone flow en dat kan gaan vervelen. Daarom is het goed dat er af en toe een andere rapstijl doorheen wordt gedraaid door een gastartiest.


CC en Kas

“Oefenen” is dus de eerste single. Kas heeft deze clip natuurlijk zelf gemaakt en volgens hem was deze clip niet de meest logische keuze, maar vond hij het concept voor de clip gewoon grappig en leuk om te doen. In de clip ontvoeren de rappers twee jongens en leggen hen vervolgens uit dat ze meer moeten oefenen voordat ze iets uitbrengen. Mike Tibbert sluit het nummer dan ook af met: “Hoor je dan alsnog zelf dat je gaar bent, ontwikkel je verder totdat je denkt dat je klaar bent”.

Tracklisting:

01. Paniek
02. Wees Eerlijk
03. Afvalgedachte ft Tomster en Unorthadox
04. Mijn Terrein
05. Wat Je Vindt
06. Niet De Enige
07. Verkeerde Halte
08. Je Stinkt
09. Oefenen ft Mike Tibbert
10. De Backstage
11. Don't Turn Away
12. Geef het Terug
13. Herinneringen
14. Alles Uit De Kas
15. Lekker Schrijven ft CC

Conclusie: het album van Kas bevat zoals verwacht weer veel serieuze nummers met hier en daar een uitstapje naar grappige tracks zonder diepgaand onderwerp. Het zijn stuk voor stuk goede producties en teksten. Maar toch, als je het hele album achter elkaar luistert heb ik vaak het idee alsof het vrijwel allemaal dezelfde nummers zijn. De eentonige flow zorgt er voor dat ik soms even moet kijken of de volgende track al begon of niet. Ik hoopte op iets meer afwisseling. Dat neemt niets af aan het feit dat er gewoon hele goede tracks op dit album staan. De diepgaande onderwerpen zorgen er ook voor dat het een album is waar je echt heel goed naar moet luisteren voordat je begrijpt waar de Rotterdamse (taal)kunstenaar het over heeft. Het komt erop neer dat het een aanrader is voor liefhebbers van hiphop met een boodschap en een afrader voor mensen die van partytracks houden. Ik zal er in ieder geval met plezier naar blijven luisteren!

Links:
www.kasonline.nl
Door: Frank | Gepubliceerd: 28 Sep 2006 | Gesloten

Reacties
Gepost doorlivio - donderdag 28-09-2006 @ 21:04
Nette review.
Gepost doorRem - donderdag 28-09-2006 @ 21:18
lekker geschreven jongen, en sowieso erg dik album.
Gepost doorMuSS070 - donderdag 28-09-2006 @ 22:51
bedankt gasten, kopen dit album het is het waard!
Gepost doornwankwo - woensdag 04-10-2006 @ 11:21
Goed album, vooral Afvalgedachte, Don't turn away en Niet de Enige zijn dikke tracks.
Gepost doorSieS - woensdag 11-10-2006 @ 18:01
Dope album, eindelijk weer eens serieuze hiphop met een boodschap
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved