El. Rod - One Man Army mixtape review
E.xtreme L.yrical R.hyming O.ver D.rums, daar staat de naam El.Rod voor. De 21-jarige MC uit Amsterdam bracht op 3 juni 2006 de mixtape The Bathing MC: “One Man Army” uit om het publiek alvast op te warmen voor zijn debuutalbum ”Grey Sky”. Ondanks dat de rapper vorig jaar al in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland stond en dit jaar nog optrad op het Haagse Parkpop, had ik nog nooit van hem gehoord. Tijd om kennis te maken met deze 21-jarige Amsterdamse rapper…


El.Rod brengt deze Engelstalige mixtape uit onder zijn eigen label One Man Army Entertainment. Zoals dat op een mixtape hoort, staan er bekende producties op. Bij de eerste keer luisteren viel het mij echter op dat er vooral producties opstonden die mij nog onbekend waren. Ook staat er een track die je ook op zijn album terug kan horen op de tracklist, dus dat zal een indruk moeten gaan geven wat zijn sound is. In de intro beloofd hij dat deze mixtape je lang zal bijblijven en het je ziel zal raken. Ik ben dus benieuwd of hem dit ook gaat lukken.

Op deze plaat vind je veel verschillende stijlen. Van echte bangers tot gevoelige en emotionele nummers. Wat opvalt, is dat El.Rod afstand probeert te nemen van zogenaamde gangsterrappers en na-apers. Hij heeft heel duidelijk zijn eigen visie op hiphop en probeert zijn gevoelens over te brengen met zijn tracks. Mijn favoriete track is dan ook het depressieve “Not In The Mood”. Het gaat over de slechte relatie met zijn vader en hij geeft toe dat hij zich niet zo goed voelt als dat hij voor doet komen. Je voelt de haat echt in zijn stem naar buiten komen. “Fuck my pops, cause pops ain’t really pops, pops was just a dude that popped around when he wanted”.

Een ander nummer wat ik heel lekker vond is “Complicated”. Vooral de opbouw van dit nummer zit goed in elkaar. De Amsterdammer vertelt hoe het is als je een vrouw ontmoet en een relatie met haar opbouwt. In de eerste verse gaat het over het ontmoeten en de begin van de relatie: alles is mooi en rooskleurig. Na het eerste refrein is er echter een omslag : de relatie gaat achteruit en er ontstaan problemen. Na het 2e refrein geeft hij de oplossing voor alle liefdesproblemen en legt hij uit dat er altijd dingen zullen zijn waarover je het in een relatie niet eens bent. Een line om goed weer te geven wat hij hiermee bedoelt, is: “You think you are overeacting and shit, but every time you have a conversation it’s a chain reaction, your comfortable with this chick, the first sign of falling in love is saying she is different”.

Bij het zien van de tracklist viel me eigenlijk gelijk de exclusieve preview van het album op: “Part of the Progress”. Aangezien El.Rod de mixtape presenteert als opwarmertje had ik hoge verwachtingen van dit nummer, omdat het toch een visitekaartje is voor wat nog gaat komen. Ik had gehoopt op een track die uitzonderlijk was van de rest van de mixtape. Een track die zich zou onderscheiden en het album echt zou promoten. Aan de ene kant is dat wel gelukt, want op zich is het een goed nummer. Maar aan de andere kant heeft het niet die overtuiging die ik had gehoopt van een preview. In het nummer “5 Seconds” , laat El.Rod een andere kant van hem zien. Waar de meeste nummers rustig zijn is dit een lekkere clubbanger.. Hij flowt lekker met de beat mee en varieert ook heel sterk met zijn stem. ”Lady’s put on your make-up!” Na het luisteren van de track “Laidback Bounce” had ik het idee dat El.Rod het beter bij de gevoeligere nummers had kunnen houden. Toch ligt “5 Seconds” echt heel lekker in het gehoor. De track zou het dan ook helemaal niet verkeerd doen in een club.

Op deze mixtape staan eigenlijk maar twee nummers die ik niet kon waarderen en dat was dan eigenlijk vooral door de beatkeuze. Ik heb het dan over de nummers “9 to 5” en “Dresscode”. Voor het nummer “9 to 5” heeft El.Rod gekozen voor een korte versie van Kanye West – Heard Em Say. Het origineel vind ik eigenlijk al niet zo heel goed en de versie die hij er op heeft gezet vind ik eigenlijk nog slechter, omdat hij een paar flowfouten maakt en omdat ik zijn stem niet lekker vind klinken bij de melodie. Bij het nummer “Dresscode” heeft de rapper de beat van Ying Yang Twins – Wait gebruikt. Het nummer is niet eens zo heel slecht, maar hij heeft hier af en toe een typisch Nederlands-Engelse uitspraak. Het zijn telkens maar een paar woorden. Toch is dat genoeg reden voor mij om deze track uit de playlist te verwijderen. Overigens vind ik de 2 beats totaal niet bij de rest van de mixtape passen.

Tracklisting:

01. Intro
02. Comin’ to ya town
03. Complicated
04. 9 to 5
05. Chaining day
06. Part of the progress (exclusive album preview)
07. Gone in 60 Seconds
08. Interlude – Welcome to my Sunday (feat. Tieka)
09. Laidback bounce
10. 5 Seconds
11. Dresscode
12. Understand
13. Not in the mood
14. Outro
15. Bonustrack: Silence the critics

Conclusie: Ik ben opgewarmd! Deze mixtape heeft mij positief verrast en het is El.Rod gelukt mij nieuwsgierig te maken naar zijn album. Hij rapt over zijn eigen leven en brengt zijn gevoelens heel duidelijk over. Op 2 missertjes qua beatkeuze na klinkt de mixtape als geheel lekker in mijn oren en zal in de toekomst dan ook nog vaak uit mijn speakers blazen. De angst voor de Nederlands-Engelse uitspraak is gelukkig voor niets geweest. Bij de Grote Prijs van Nederland noemde de jury hem “De Nederlandse Engelstalige hoop” en ik denk dat dit wel eens waar zou kunnen zijn. Als El.Rod in de toekomst met de juiste mensen gaat samenwerken, dan zou dat mooie nummers op kunnen leveren. Ik kan alleen maar zeggen dat ik uitkijk naar zijn album.

Kijk voor meer informatie op: www.el-rod.com.
Door: Frank | Gepubliceerd: 16 Sep 2006 | Gesloten

Reacties
Gepost doorbramr - zondag 17-09-2006 @ 21:06
lekker stukkie!
Gepost doorK-Splendid - maandag 18-09-2006 @ 15:51
word naar bram, stuk leest lekker weg en geeft een goed beeld van wat er op de mixtape staat, ben er zelf benieuwd door geworden. ga het duidelijk checken!
in
© 1998 - 2018 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved