Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Ojajoh? Cd review
Apart geluid uit Utrecht
Voor me ligt een cd met Ojahjoh? erop, geen tracktitels aan de buitenkant en geen begeleidend info over wie Ojajoh? nu eigelijk is. De enige info die we hebben is dat de raps van Kwasi zijn over beats en producties van Freddie, beide mannen komen uit 030, oftewel Utrecht.

Wat direct opvalt aan de cd als je de cd aanzet zijn vooral de beats, duidelijk met veel gevoel voor detail wat met vlagen aan bijvoorbeeld een Delic (Opgezwolle) productie doet denken. De veertien tracks tellende cd bestaat niet alleen uit normale nummers maar bevalt zelfs complete drum n bass instrumentale uitstapjes. Naast de beats blijven de onderwerpen van de teksten natuurlijk belangrijk, Ojahjoh heeft het vooral over andere 'nep' en 'internet' - rappers en de scene. Op verschillende nummers snijden ze dit aan, wat me afvraagt waarom. Ze komen er wel mee weg doordat het niet hinderlijk wordt. De track Vraagtekens is een van de betere nummers op de cd, een relaxte flow met een lekkere beat. Vele groepen komen tegenwoordig met een te simpele benadering van hiphop en vergeten de dj, Ojajoh heeft gelukkig iemand die tracks kan afmaken met scratches.Pot pourri is een twee en een half minuut durend muzikaal intermezzo, wat je vooral lekker rustig maakt. De producties op de cd zijn van een hoog niveau. De cd kent echter ook wat dieptepunten zoals het nummer De drive, een hele simpele rap met simpele beat met een deuntje dat meer aan een popnummer doet denken. Ook de track Meisje is een typisch voorbeeld van een uitgemolken onderwerp met weinig gevoel voor originaliteit, een betere selectie van tracks had de cd net op een wat hoger niveau gebracht. Ook tekstueel zit Ojajoh niet op een speciaal niveau, wat jammer is omdat de rapper Kwasi helemaal geen slechte rapper is. Vooral in de track Achterlijk wordt de plank misgeslagen. Veel onzinnige regels met veel herhalingen wat de aandacht niet vast kan houden, een standaard doorspoel nummer.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; de muziek op de cd is prima, wat wederom te horen is bij de instrumentale tracks Kapot geluid, Beri beri en de laatste track met een geweldig outro. Ojajoh heeft een aparte sound wat hun onderscheid van de zoveelste hiphopgroep, je moet er echter wel van houden.

Tracklisting:

01. 030 (met Jaemel)
02. Vraagtekens
03. Achterover
04. Pot pourri
05. De drive
06. 7 sloten
07. Plastic
08. Huilen
09. Meisje
10. Achterlijk
11. Kapot geluid
12. Superman
13. Beri beri
14. O-ja-joh?!

Conclusie: een wisselende cd met zowel hele strakke tracks als nummers die beneden niveau zijn. Het overall geluid en de beats maken dat de cd toch bovengemiddeld is. Ojajoh moet tekstueel groeien en niet teveel op anderen letten en zeuren, ik ben in iedergeval hierdoor wel zeer benieuwd waar Ojajoh in de toekomst mee komt en of Freddie solo gaat.

Meer info en downloads op de Ojajoh? website.
Door: Marco | Gepubliceerd: 03 Sep 2006 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2020 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved