Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
Dour festival 2006
4 dagen hitte in Belgie
13 t/m 16 juli was het weer tijd voor het jaarlijks Dour festival in het zuiden van Belgie, het Franstalige gedeelte dus. Dour werd dit jaar voor de 18e keer gehouden, ruim tijd dat NLhiphop eens een kijkje ging nemen bij dit festival. Op de lineup stond veel hiphop, waaronder uit Nederland Opgezwolle en , zoals later bleek, La Melodia. Uit het buitenland stonden goede namen zoals J-zone, Slum Village, Pharoahe Monch. De verassing van het festival waren de Puppetmastaz, waarover later meer.

Dour is een 'alternatief' festival en duurt in totaal vier dagen, wat erg lang is voor een festival. De weersverwachtingen waren van te voren goed en bij aankomst bleek al snel dat het het hele festival hartstikke warm zou blijven met temperaturen rond de 28 tot 30 graden. NLhiphop was op de eerste dag van Dour (de donderdag) vertrokken en we waren mooi op tijd. De reistijd vanuit midden Nederland tot Dour valt best te doen, de drie en een half uur zijn zo om. Eenmaal aangekomen was het tijd om de tenten op te zetten en de meegenomen muziek te checken, natuurlijk ook niet onbelangrijk.


Camping A represent

Een ghettoblaster of een andere muziekinstallatie, wat op andere festivals zoals Lowlands en Splash normaal is, zie je op Dour heel weinig. Schijnbaar is dit op de Dour camping 'verboden' en houdt bijna iedereen zich daaraan, rare belgen. De voorzieningen op Dour zijn prima geregeld, veel waterpunten en genoeg (stinkende) Dixie wc's. Op loopafstand zit een supermarkt waar je tegen goede prijzen genoeg eten en drinken kan inslaan. Het eten en drinken op het festivalterrein is erg gevarieerd en niet heel duur. Het was echter zo warm dit jaar op Dour dat het drinken vooral steeds water was, wat je gelukkig gewoon in plastic flessen het terrein op mag nemen.


Warm...

De optredens
Zoals eerder gezegt, Dour is geen hiphop festival maar van alles wat. De eerste dag bestond vooral uit de grote Nederlandse act van wereldformaat: Junkie XL (Tom Holkenborg). Op Junkie XL mag Nederland trots zijn en zijn optreden was dan ook zeer geslaagd waarbij het publiek keer op keer naar muziekale toppen liet brengen. De muziekkeuze was soms wat eentonig maar dat boeide niet veel mensen. Tom heeft vooral in Amerika (waar hij ook woont) succes, waar hij veel muziek maakt voor films en games. Hij bracht een erg strakke set waarbij hij ook regelmatig achter de draaitafels en apparatuur vandaan kwam om het publiek eens op te zwepen, een heel mooi begin van Dour. Na Junkie XL was het tijd voor Roni size, de drum'n'bass dj en producer. Ook hier was het weer volle tent en een lekkere performance. Doordat we wat later op Dour kwamen zat voor ons de eerste dag op Dour qua optredens er op.

De tweede dag stond voornamelijk in het teken van optredens zien waar je zelf niet zo snel heen zou gaan. Een van de publiekstrekkers was Within Temptation en die stonden dan ook op het grootste podium savonds geprogrammeerd. Eerder in de middag stond Flogging Molly op het programma, hoewel het zeker lekkere muziek is klinkt na twintig minuten al deze ierse folk/punk mix hetzelfde en wordt het tijd om weg te gaan. Op de lijst om te zien stond ook Peeping Tom, waar ook Rahzel mee zou doen. Dit optreden bleef beperkt tot een hele kleine rol op de achtergrond voor Rahzel en we zijn er nog steeds niet uit wat voor een muziek het is. Het was hun eerste optreden in deze formatie en het is gewoon rare muziek. Later op de avond gaf Within Temptation een aardige show weg die we vooral van een afstandje hebben bekeken. Voor het grote podium was het heel druk en het is te zien dat de mensen van Within Temptation goed gaan. De Belgische krant was de volgende dag vrij kritisch. Hoewel het optreden goed was, is het allemaal commercieler geworden voor de massa. Ze noemde het vooral bubble-metal. De afsluiter snachts was Apocalyptica, een mix van metal en klassiek. Deze groep teert op een kunstje, metal en hardrock nummers worden gespeeld met klassieke instrumenten en zonder zang. Het begin is heftig waarbij Metallica met One wordt ingezet maar al snel komen de mindere nummers met een enkele uitschieter. Leuk om eens te zien maar niet meer dan dat. De groep doet zijn ding wel rete-strak waarbij zelfs de diehard metal fans lopen te headbangen.

De een na laatste dag was de dag voor hiphop liefhebbers. Alle hiphop stond erg handig in dezelfde tent waardoor het vooral een dag werd van optreden checken, wat eten en drinken en dan weer een optreden zien. Op Dour wordt het programma elke ochtend gedrukt met het allerlaatste nieuws en optredensschema, tot onze (blije) verrassing bleek de Nederlandse groep La Melodia ineens in de plaatst te staan van een andere act. La Melodia bestaat uit de vrouwlijke mc Melodee en dj/producer I.N.T.. De tent was nog wakker aan het worden en men wist duidelijk niet wat er te verwachten was. Toen La Melodia begon werd het publiek al snel aangetrokken tot deze femcee en na een tiental minuten was het al lekker gezellig vol. Melodee rapt in het Engels op soulvolle en soms boombap-achtige beats. Hoewel Melodee vrij klein is kreeg ze met haar performance het publiek op haar handen en werd het een lekker optreden. Na een korte pauze was de tent al wat voller en was J-zone aan de beurt. Deze mc uit Amerika trad op met de nodige dosis zelfspot, i'm ugly, thank god for alcohol so I can get chicks. Met een echte nep dollar bling ketting en bont outfit gaf hij een heel sterk optreden met veel humor. Zo werd er gevraagd wie er een crappy car reed, waarna er een ode aan de goedkopere auto's kwam: cruisin in my fiat, looking for a biatch. Eindelijk een rapper die het publiek vermaakt, goed rapt en ook nog eens een goede show neerzet, inclusief vier supergrote opblaasbare strandballen die het publiek ingingen. Toen er echter één weer het podium op terugkwam was hij heel dankbaar, saved four bucks for the next show!. J-zone was de shit. Een eetpauze later was het tijd voor Opgezwolle en dat was te merken ook. Volle zalen in Nederland, volle tent in Belgie. Het blijft verbazingwekkend dat er zoveel fans zijn, zelfs in het Franstalige deel van Belgie. Opgezwolle was er als sinds de ochtend en hadden er zin in. Anders dan bijvoorbeeld Pinkpop kwam het publiek voor de act en daarom werd het weer ouderwets druk vooraan. Voor ons Nederlandsers ondertussen een standaard optreden maar op een festival blijft het toch altijd een speciaal iets. Van Nederland naar Belgie, wie weet waar dit heen gaat ...


Dippie Delic op Dour

Een poppenkast op een festival en dan ook nog eens op een hiphoppodium? De naam Puppetmastaz was al eens eerder langsgekomen maar niemand wist wat hij kon verwachten. De Puppetmastaz zijn poppen die rappen, met een echte bigchief opper puppet inclusief 'bad ass nigga' lage stem. Verwacht van deze poppen geen slappe tracks maar hardcore boombap hiphop waarbij de hele tent losging. Hoewel je weet dat het poppen zijn met achter de schermen mensen ga je toch mee in het hele gebeuren waarbij alles zich in een razend tempo afwisselt. Zo worden de echte puppets bedreigd door de 'clone puppets' en Yoda van Star Wars. Nadat de puppets technische problemen krijgen moeten mensen als 'slaaf' de boel maar fixen voor de puppets, natuurlijk pakken de mensen de kans om live on stage met zoveel mensen ook wat te rappen en ineens zien we niet een optreden van de puppets maar van de mensen.


Puppetmastaz, niet voor kinderen

De Puppetmastaz is een complete show met hele vette hiphop, humor en verhalen waar je geen moment bij verveelt. Geen kinderachtige shit dus maar zeker de moeite waard, de hele tent van Dour ging de hele tijd uit zijn dak. Dikke aanrader als ze in Nederland zijn. Met zoveel hiphop achter de kiezen stonden er nog twee grote acts op het programma: Slum Village en Pharoahe Monch. Slum Village gaf een dikke show met lekkere tracks, hoewel ik geen diehard Slum Village fan of kenner ben was dit toch echt een goed optreden wat voor mijn gevoel toch wat lang duurde. Over Pharoahe Monch kan ik kort zijn, dope show maar een hele slechte performance. Alsof de man geen zin had en even snel wilde cashen stond hij op het podium, jammer. Helaas heb ik de banger Simon Says moeten missen wegens erge maagkramp. Ik weet niet of ik daar treurig om moet zijn, op Planet Rock een paar jaar terug was zijn optreden stukken beter. Het hiphopprogramma was erg goed geregeld. Op deze manier was de dag echt compleet in de sfeer van hiphop, wat zeker beter is dan steeds een enkel hiphop optreden versnipperd over de vier dagen. Volgend jaar weer zo doen Dour. De laatste dag was kwa lineup niet heel bijzonder boeiend, onze reisgezellen hebben nog T.O.K. en Sinik gecheckt, waarbij de laatste dope maar druk was. Om 18:00 was het tijd om in te pakken en Dour te verlaten, vier dagen in deze hitte eist zijn tol.

Conclusie: Dour is een koel festival, vier dagen zijn wel veel dagen waarbij een tikkie meer hiphop best mag. Enige smet op het festival was een dode festivalbezoeker die overleed terwijl hij van een naastgelegen meer van heel hoog in het water dook. Het festival is zeer goed geregeld en we zijn geen lange wachtperiodes (ala Splash festival) tegengekomen. Als het aan ons ligt zijn we er volgend jaar weer bij. De datum van de 19e Dour staat al vast: van 12 tot 15 juli 2007.

Voor meer Dour info check je de site. Al onze foto's check je hierrr en hierrr. Onze dank gaat uit naar de organisatie van Dour.
Door: Marco | Gepubliceerd: 22 Jul 2006 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved