Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
U-niq - Rotterdam cd review
Rotterdam is terug
Wie had ooit gedacht dat veteraan U-niq, die bijna altijd in het Engels rapte, met een Nederlandstalig album zou komen? Tot een jaar terug vast weinig mensen, nu is het album af en zal het 3 juli in de winkels liggen. Deze datum is niet helemaal toevallig gekozen, het is dan precies een jaar geleden dat hij vrij kwam.

Het album, genaamd Rotterdam, bestaat uit 16 tracks en is een echt Rotterdams album geworden waar we behalve U-niq ook veel vrienden van hem horen. De producties op het album zijn voornamelijk door SoulSearchin' en Concrete gedaan. De introductie, waar U-niq zelf ook aangeeft dat de langverwachte plaat nu eindelijk is gekomen, geeft aan wat we op de cd kunnen verwachten: realiteit. Dit komt direct terug op de titeltrack Rotterdam. Deze track was de eerste single en werd al een tijdje niet helemaal legaal op internet verspreid, op het einde van de cd staat ook nog een remix van dit nummer. Het eerste nieuwe nummer is Kritiek waar U-niq samen met Winne en Sticks komt, een goede combinatie waar 'het wereldje' onder de loep wordt gelegd. Bij de track De bajes vertelt U-niq over zijn leven in de gevangenis, een lekker rustig nummer waar we te weten komen hoe hij de dagen doorkwam en wat er zoal gebeurde. Een oprecht nummer waar je weet dat het geen onzin is wat hij vertelt. Binnenkort heeft NLhiphop een gesprek met hem, waar we natuurlijk ook naar het leven in de bajes zullen vragen.

Het belangrijkste bij optredens is natuurlijk het geluid. Van het nummer Geluidbarrieres: soundcheck doen om te gaan slopen / de engineer onder druk zetten om niet te kloten met die knoppies en geluidsmodules , het moet blazen / dus pompen met die teringspullen en doe niet wazig. Helaas is geluid bij veel optredens bagger en de attitude van U-niq mag ik wel. Het geluid en de bassen moeten pompen. Een korte, beukende track. Van alle mensen die hun steentje bijdragen lijkt Brace op het eerste gezicht een rare naam. Als je echter weet dat Brace het neefje van U-niq is, wordt alles duidelijker. Samen doen ze een track wat een 'ode' aan U-niq zijn moeder is. Hoewel hij vroeger een lastige puber was, bedankt hij zijn moeder voor alles. De bijdrage van Brace beperkt zich tot een typisch Brace refrein, wat op dit nummer goed tot zijn recht komt ookal kan je zijn andere muziek niet waarderen. U-niq omschrijft zichzelf als een jongen van de straat, in een korte skit hoor je dat het al vanaf vroegs afaan duidelijk was.

De Rotterdamse scene bestaat uit veel mensen die vooral nog lokaal bekend zijn. Op de remix van Rotterdam krijgen veel vrienden een kans om te spitten. Deze collabo met o.a. Winne, Eddy Ra en Feisel op een geremixte Rotterdam beat is dope. De mc's zijn allemaal duidelijk te verstaan en van goede kwaliteit, wel missen we ras Rotterdammer Duvel. Een cd die landelijk uitkomt is natuurlijk een ideale gelegenheid om een paar dingen recht te zetten, in Geschiedenis krijgen verschillende mensen er van langs op een harde boombap beat. Nu wil iedereen roepen "ik kom ook van de straat" / minister Donner, ook Lange Frans en Baas B / ik zeg je eerlijk, ik weet er ook echt geen raad mee / maar hou je grote bek liever anders klap ik hem dicht / ik spuug geen rhymes, nee ik spuug liever in je gezicht. Ook Brainpower en E-life worden genoemd, waarbij de laatste volgens U-niq een rat is.

Na bijna 55 minuten kunnen we concluderen dat Rotterdam een heel compleet album is geworden, van rustige persoonlijke nummers tot echte straatbangers. Veel onderwerpen komen langs (zie de tracklist). Pak daarbij de serieus goede beats en producties en je hebt een hele goede cd. De cd is wel wat zacht opgenomen, maar dat kan ook aan mijn preview versie liggen.

Tracklisting:

01. De introductie
02. Rotterdam
03. Kritiek (met Winne, Sticks en Bianca)
04. De bajes [luister snippet]
05. Geluidbarrieres [luister snippet]
06. Mama (met Brace)
07. Het spel
08. Muziek
09. Nou (skit)
10. Waka mang (met Eddy Ra)
11. Nie goed genoeg (met Darryl)
12. Toekomstplannen (met Bianca)
13. Straatjongen (skit)
14. Klein, klein jongetje (met Faisel) [luister snippet]
15. Rotterdam remix
16. Geschiedenis [luister snippet]

Conclusie: Rotterdam is terug, U-niq dropt een oprecht album met een mix van straat en persoonlijke gevoelige nummers. Geen woorden maar daden: kopen dus. De cd ligt vanaf 3 juli in de winkels, waarbij de eerste 1500 een gratis mixtape erbij krijgen.

Links:
www.top-notch.nl
Door: Marco | Gepubliceerd: 25 Jun 2006 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved