Deze site is tegenwoordig een archief over Nederlandse hiphop vroeger en krijgt geen updates meer. Zowel de site als forum zijn te tof geweest om niet online te houden.
De Allstar DJ Academy van DNS en DAZE
Turntablism op een hoger niveau
De Allstar DJ Academy, meer dan plaatjes mixen alleen

‘Wij kunnen iedereen nog wat leren’

Rapworkshops, breakdancescholen, de Hiphop academie, buurthuizen waar plaatselijke rappers hun ‘ding komen doen’ en DJ scholen. De vermainstreaming van de hiphopcultuur is big business.


Wil je rapper zijn dan kan je leren rappen, hetzelfde geldt voor breakdance of DJ’en. Daarmee lijkt het alsof de tijd van gitaarles, een uurtje op een drumstel rammen of twee uur per week naar cello les definitief verleden tijd is. Ook Dennis (DJ DNS) en René (DJ Daze) hebben een DJ school, de Allstar DJ Academy in Amsterdam. Volgens het duo onderscheiden zij zich echter van de rest door dieper in de materie op te gaan dan andere DJ scholen. NLhiphop in gesprek met DJ-veteranen DAZE en DNS: “Onze lessen gaan verder dan een gemiddelde les op een DJ school waar je twee plaatjes door elkaar leert te mixen.”



Vijf minuten lopen vanaf Amsterdam CS, Tussen de Bogen op nummer 59, denderen de treinen over de hoofden van DJ professors Dennis en René. Met aan weerszijden draaitafels, mixers en computers zitten de twee letterlijk en figuurlijk tussen de muziek: “Dit is dus de plek waar we onze studenten ontvangen”, zegt een zichtbaar trotse DJ DNS. Toen ze als collega’s werkten in de platenwinkel van DJ Daze merkten ze dat steeds vaker klanten langs kwamen voor advies: “We gaven eerst les in de winkel, maar de vraag naar concrete uitleg werd steeds groter. Daarom besloten we de Allstar DJ Acadamy op te richten. We wilden het wel net even anders doen dan andere DJ scholen.

‘Iemand leren mixen kan iedereen. Maar daar houdt het bij andere dj scholen dan ook wel mee op'

Volgens de twee dj docenten zijn er genoeg scholen waar je kunt leren plaatjes mixen. Maar aan de belangrijkste vaardigheden; scratchen en beatjuggelen, wordt geen aandacht besteed. Daze: “Iedereen kan een cursist leren mixen. Maar met alle respect, daar houdt het bij al die DJ scholen dan ook wel mee op.” Dennis en René werden onder de naam SL Troopers drie keer Nederlands DMC Team Kampioen. En ook individueel hebben de twee hun sporen verdiend. Ze zien het dan ook als hun missie om het niveau van hiphop dj’s in Nederland omhoog te krikken. “Wij hopen met onze ervaring onze skills over te kunnen brengen op onze leerlingen”, vertelt DJ DNS.

‘Eerlijk gezegd vind ik het niveau van diskjockeys vandaag de dag laag’


Voor iedereen die wil deelnemen aan de cursus van de Allstar DJ Acadamy ligt een Starter Pakket klaar. Hierin staat stap voor stap uitgelegd hoe je met een paar handbewegingen op de plaat en de crossfader trucs als de Baby Scratch, de Stab en de Transform uit de boxen kan laten blazen. Na het Starter Pakket volgt het Mixing Basic lessenpakket en als je die succesvol hebt afgesloten het Mixing Pro pakket. “Daarna volgt nog de Turntablist Basic, waarna je het met de Turtablist All Star Pro en een beetje talent helemaal kan afronden en je jezelf allround dj kan noemen” aldus DJ DNS. Toch zijn niet alle cursussen nodig om het gewenste doel te bereiken: “Veel mensen komen gewoon om een keer zelf als dj achter de tafels te staan in plaats van op de muziek te dansen. Ook diskjockeys die in de grote clubs staan komen hier vaak gewoon om één bepaalde techniek te leren of zo. Wij kunnen ze daar dan vaak goed mee helpen.”

'Ik daag elke dj in Nederland uit om bij ons te komen draaien’

Bij het noemen van diskjockeys die voor lessen de school van Daze en DNS bezochten, passeren gevestigde namen als Erik de Man en DJ Mel de revue. Wat opvalt, is dat in de opsomming van namen niet één hiphop dj voorkomt. De oorzaak daarvan ligt volgens DJ Daze in het feit dat het in de hiphop scene niet cool is om te zeggen dat je voor je skills naar de dj school bent gegaan: “De hiphop scene is wat dat betref erg conservatief. Het zijn net schapen, gaat er eentje linksaf dan volgt de rest vanzelf. Dat is jammer, want ik ken weinig goede hiphop dj’s in Nederland. Ik daag elke dj in Nederland uit om bij ons te komen draaien, wij kunnen iedereen nog wat leren”.

Tijdens het gesprek druppelen de studenten stuk voor stuk de Allstar DJ Academy binnen. Als snel steekt een student een sigaretje op terwijl de andere met een net opengetrokken blikje cola in de hand meteen achter de draaitafels duikt. De sfeer is goed onder het Amsterdamse spoor als DJ DNS opstaat om Marc, ‘een drumnbassgast’ volgens Dennis, les te gaan geven. Al snel staan de twee allebei met een big smile te beatjuggelen en te mixen: “Nee, nee…dit moet je zo doen, en het is altijd handig om stickertjes te plakken op je platen”, zegt een druk gebarende DJ DNS. De lessen zijn begonnen en al snel zijn het niet meer de treinen die met hun passeren voor een constante achtergrondbeat zorgen, maar de beats van hiphop tot house.
Door: Bram | Gepubliceerd: 24 May 2006 | Gesloten

Reacties
in
© 1998 - 2024 NLhiphop.nl, Alle rechten voorbehouden - All rights reserved